(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)
Του Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ.Α. Κυριακάκου Παναγιώτη
Το σοβαρό περιστατικό που έλαβε χώρα προ ενός έτους περίπου στην περιοχή του Περάματος, ήταν η αφορμή να ξηλωθεί εν μια νυκτί όλη η τότε ηγεσία της Αμέσου Δράσεως. Μια διαταγή για μια καταδίωξη και όχι μόνο, αλλά και το αποτέλεσμα που προέκυψε, ήταν το επίμαχο σημείο και στάθηκε η αφορμή ώστε να ανοίξει μια τεράστια συζήτηση με γνώμες αντικρουόμενες και σε κάποια σημεία αντιφατικές. Ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι επόπτευαν το κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α. με σαφή ρόλο να κατευθύνουν τις αστυνομικές δυνάμεις άφαντοι, με τις δικαιολογίες που επικαλέστηκαν όταν ήρθε η στιγμή του δια ταύτα, να είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικές. Αυτά καταγράφηκαν ως γεγονότα στις μνήμες όλων. Και εξ’ αφορμής όλων αυτών, Φυσική και Πολιτική ηγεσία αποφάσισαν πως πρέπει να γίνουν άμεσα τομές και μια εκ βαθέων ριζική αναδιάρθρωση της υπηρεσίας της Α.Δ. ώστε η υπηρεσία να αναβαθμιστεί σε επίπεδο διαχείρισης σοβαρών συμβάντων και εκπαίδευσης του προσωπικού που την στελεχώνει. Οι νέοι διοικητές που τοποθετήθηκαν από την πρώτη στιγμή σήκωσαν μανίκια καθότι ο χρόνος έτρεχε και κάτω απ’ την πίεση προφανώς του χρόνου αλλά και της Φυσικής και Πολιτικής ηγεσίας για άμεσα αποτελέσματα ξεκίνησαν δουλειά. Μέσα σε όλα τα άλλα η ριζική εσωτερική αναδιάρθρωση στην Α.Δ. προέβλεπε και την ανακατανομή του προσωπικού εντός της ίδια υπηρεσίας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, ώστε το ζητούμενο που είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνίας, να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά και λειτουργικά εσωτερικά, το προσωπικό να έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο.
Για το λόγο αυτό λοιπόν συστάθηκαν επιτροπές αξιωματικών της Α.Δ. υπό την επίβλεψη των νέων διοικητών της. Μελετήθηκαν ενδελεχώς οι εγκληματογόνες ζώνες, περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις παραμέτρους και τα ιδιαίτερα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά κάθε μιας εξ’ αυτών. Όλα τα στοιχεία συνέτειναν πως μέσα σε όλα τ ‘άλλα, τα μόλις 28 περιπολικά που μέχρι τότε περιπολούσαν ανά βάρδια σε όλη την Αττική (κάποτε ήταν 60-65) ήταν ένας ιδιαίτερα μικρός αριθμός ώστε να διαχειριστεί τον όγκο δουλειάς και σημάτων. Η ΔΙΑΣ και η ομάδα ΖΗΤΑ άλλωστε, που αποτελούν το δεύτερο επιχειρησιακό βραχίωνα της Α.Δ., κυρίως η ομάδα ΔΙΑΣ είχε επιφορτισθεί τη διαχείριση μιας συγκεκριμένης γκάμας σημάτων που αφορούσε τα πιο σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας. Ως εκ τούτου η ενίσχυση της Α’ υποδιεύθυνσης περιπολικών εξ ορισμού προϋπέθετε μια σημαντική αύξηση του προσωπικού της. Οι ενδείξεις όλες προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος σύμφωνα ξαναλέω και με την σχετική έρευνα – μελέτη των αξιωματικών της υπηρεσίας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 150 άτομα, ώστε το νούμερο των 28 περιπολικών που περιπολούν στην Αττική να γίνει 45-50. Με την περαίωση της ανωτέρω εργασίας των αξιωματικών το πόρισμα αυτής ιεραρχικά ετέθη υπ’ όψιν της Φυσικής και Πολιτικής ηγεσίας.
Εν αναμονή λοιπόν της υλοποίησης του ανωτέρω σχεδιασμού ως είχαν υποδείξει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ,περίπου ένα χρόνο μετά, ουδεμία ενέργεια ακολούθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ελπίδες ενίσχυσης τόσο από την εσωτερική αναδιοργάνωση όσο και από τις τακτικές μεταθέσεις εντός Γ.Α.Δ.Α. παρέδωσαν τη σειρά τους στις τοποθετήσεις των νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων απο τις αστυνομικές ακαδημίες. Όμως κι εδώ η αναμονή -προσμονή για μια ενίσχυση, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας, όπως οι αρμόδιοι αξιωματικοί συνέταξαν στις σχετικές εκθέσεις που υπέβαλαν αρμοδίως και ιεραρχικώς, διαψεύστηκε διότι η προκείμενη ενίσχυση απέχει κατά πολύ απ’ αυτές.
Μόλις 75 άτομα άντρες και γυναίκες εκ των σχολών μετατίθενται στην Άμεση Δράση ενώ τα 24 άτομα απ’ τις εσωτερικές μεταθέσεις εντός Γ.Α.Δ.Α. είναι ίσα βάρκα ίσα νερά με αυτούς που φεύγουν για επαρχία είτε για άλλες υπηρεσίες. Συνεπώς 75 άτομα και για το τ/φ κέντρο και για τα περιπολικά.Το νούμερο πραγματικά αστείο, επαναλαμβάνουμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες ως υπέδειξαν οι αρμόδιοι. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής, τι μεσολάβησε άραγε όλο αυτό το διάστημα και παρά τον αρχικό σχεδιασμό φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για αυτά τα νούμερα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες; Τι ήταν αυτό που άλλαξε την απόφαση Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας ως αποτέλεσμα διαχείρισης μιας κρίσης με την μορφή του κατεπείγοντος μάλιστα; Την απάντηση προφανώς θα πρέπει να τη δώσουν αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο. Τι κι αν τα καταγγελλόμενα από πολίτες για μη διεκπεραίωση σημάτων ή για σοβαρές καθυστερήσεις των πληρωμάτων σε απλά καθημερινά συμβάντα καταφθάνουν στην Γ.Α.Δ.Α. κατά δεκάδες, τι κι αν οι αναμονές τηλεφωνημάτων από πολίτες που καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο της Α.Δ. επιβεβαιώνουν όλα τα ανωτέρω;Τίποτα όπως φαίνεται δεν στάθηκε ικανό ώστε να υλοποιηθεί η σχετική μελέτη των αρμοδίων.
Οι άνδρες και οι γυναίκες που στελεχώνουν τα πληρώματα των περιπολικών της Α.Δ. διαχρονικά έχουν αποδείξει τα υψηλά στάνταρ που διαθέτουν με αδιαμφισβήτητες επιτυχίες.
Ο καθημερινός τους αγώνας στην μάχη κατά της εγκληματικότητας με συλλήψεις σοβαρών και επικίνδυνων κακοποιών είναι τα διαπιστευτήρια τους και όχι μόνο. Πριν λίγο καιρό πλήρωμα της Α.Δ. εξουδετέρωσε σκληρό κακοποιό αλλοδαπό που προκάλεσε ολόκληρο μακελειό στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μάλιστα το πλήρωσαν με το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, την ίδια τους την υγεία ,την σωματική τους ακεραιότητα αφού πριν τον εξουδετερώσουν τραυματίσθηκαν και οι δύο απ’ τα πυρά που άνοιξε εναντίον τους. Μόλις χθες περιπολικό της Α.Δ. συνέλαβε επικίνδυνους κακοποιούς στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Οι εν λόγω είχαν στην κατοχή τους δύο πολεμικά τυφέκια ΑΚ47 καλάσνικοφ, ενώ ο ένας εξ αυτών ιδιαίτερα σκληρός ήταν υπαίτιος για μια ανθρωποκτονία και μια απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα περιπολικά είναι αριθμητικά λίγοι, κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, πάλι λοιπόν μένουν με το παράπονο πως ο αγώνας και η προσπάθεια που καταβάλουν δεν είναι ικανή να πείσει Φυσική και Πολιτική ηγεσία πως είναι αριθμητικά λίγοι. Πως αν ενισχυθούν πραγματικά τότε τα αποτελέσματα θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας. Τι κι αν το φωνάζουν όλοι όσοι έχουν υπηρεσιακή και επιχειρησιακή γνώση; Δεν θα αναφερθώ καν σε περιστατικά εμπλοκής συμπλοκής με όλη σχεδόν την νεοτρομοκρατία. Ας ψάξουν στα αρχεία τους.
Οι πολίτες όμως θα πρέπει να γνωρίζουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν, γιατί στο τέλος της ημέρας σε αυτούς δίνουμε λόγο. Θα πρέπει να γνωρίζουν για ποιο λόγο αργεί αρκετές φορές να έρθει το περιπολικό στις κλήσεις του. Αργεί γιατί τα πληρώματα δεν επαρκούν να βγει ο φόρτος εργασίας. Θα πρέπει να ξέρουν γιατί είναι στην αναμονή όταν καλεί το 100 και δεν υπάρχει άμεση τηλεφωνική ανταπόκριση. Γιατί πολύ απλά το τηλεφωνικό κέντρο είναι υποστελεχωμένο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. (προφανώς η τραγωδία στο Μάτι δεν στάθηκε αρκετή ώστε κάποιοι να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του τηλεφωνικού κέντρου, ή την ξέχασαν πολύ γρήγορα). Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, ελάχιστα ευθύνεται ο απλός αστυνομικός στην προσπάθεια που κάνει για να επιτελέσει την αποστολή του. Η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που καταρτίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και όχι μόνο.