Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και η αγωνία κορυφώνεται για το εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ή όχι, στο Αιγαίο ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο τόσο στην Αθήνα όσο και στους συμμάχους!
Το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία είναι ένας νέος αστάθμητος παράγοντας που ενδεχομένως να δημιουργήσει εστία αστάθειας στο Αιγαίο! Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί τόσο η κατακόρυφη αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων, η συνεχιζόμενη υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, όσο και η αύξηση των ναυτικών επεισοδίων από τουρκικά πολεμικά πλοία στο Κεντρικό Αιγαίο και ιδίως στις Κυκλάδες!
Τελευταίο άκρως ανησυχητικό επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο πλωτός «κοριός» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μπήκε απροειδοποίητα και προκλητικά στο πεδίο βολής της Ανδρου τη στιγμή που διεξάγονταν ελληνικά αεροναυτικά γυμνάσια.
Πρόκειται για το τουρκικό πλοίο υποκλοπών «Τσαρνταλί», το οποίο μπήκε «σφήνα» στην άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» τη στιγμή που ο ελληνικός στόλος έκανε βολές εναντίον εναέριου «στόχου».
Ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου αγνόησε παντελώς τις διαρκείς κλήσεις των Ελλήνων συναδέλφων του να αποχωρήσει από την περιοχή διότι την είχαν δεσμεύσει οι ελληνικές αρχές για τη διεξαγωγή βολών, μέχρι που ένα βλήμα έσκασε σε απόσταση περίπου 300 γιάρδες από την πλώρη του.
Στο μεταξύ, δίπλα στον τουρκικό «κοριό» είχε πλεύσει η φρεγάτα «Κανάρης», ενώ ένα ζευγάρι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών έκανε χαμηλή πτήση από πάνω του. Ο Τούρκος κυβερνήτης, αφού προκάλεσε τη συνήθη αναστάτωση και προφανώς αναλογιζόμενος τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας που συνιστούσε η παραμονή του εντός του πεδίου βολής Ανδρου, αποχώρησε.
Αντίδραση
Το περιστατικό αυτό παρακολουθούσε από το Κέντρο Επιχειρήσεων ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που συντόνιζε τις αεροναυτικές αντιδράσεις μέχρι να απομακρυνθεί το τουρκικό πλοίο από την περιοχή! Επρόκειτο για ένα απτό δείγμα αντίδρασης σε κάθε επιχειρούμενη πρόκληση στο αρχιπέλαγος και τούτο διότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ιδιαιτέρως αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, καθώς οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κυμαίνονται από 15 έως 25 ημερησίως. Βεβαίως οι περισσότερες τουρκικές παραβιάσεις γίνονται από ελαφρά πτητικά μέσα (CN-235 και ελικόπτερα) και όχι από μαχητικά, που προσδίδουν ποιοτική βαρύτητα στην πρόκληση.
Δήμος Βερύκιος
ethnos.gr