Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:11 | 25/03/2016

Σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό έχουν αποδυθεί οι διωκτικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη για την εξάρθρωση εξτρεμιστικών πυρήνων των τζιχαντιστών. Το δίκτυο των τρομοκρατών φαίνεται πως έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού καθώς συνεχώς γίνονται συλλήψεις και έρχονται στην επιφάνεια πρόσωπα που καταζητούνται για συμμετοχή στην οργάνωση των τρομοκρατικών χτυπημάτων, όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Συλλήψεις «συνεργών» στη Γερμανία

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην Γερμανία συνελήφθησαν δύο ύποπτοι που σχετίζονται με τους καμικάζι αυτοκτονίας που προκάλεσαν το διπλό μακελειό στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την Τετάρτη κοντά στη Φρανκφούρτη. Μόλις τρια λεπτά πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες ο ένας από τους συλληφθέντες έλαβε στο κινητό τηλέφωνό του δύο γραπτά μηνύματα στα οποία περιλαμβανόταν το όνομα του Χαλίντ ελ Μπακράουι, του νεαρού που όπως πιστεύει η αστυνομία ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών. Στα ίδια μηνύματα περιλαμβάνονταν η λέξη «τέλος». Το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών αρνείται να επιβεβαιώσει την πληροφορία. 

 

 

 

 

Η βελγική αστυνομία έχει συλλάβει τον άνδρα που παρουσιάζεται στις εικόνες που υπάρχουν από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι στο μετρό των Βρυξελλών, προτού ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.

Την πληροφορία δημοσιεύει η εφημερίδα De Standaard, αλλά οι εισαγγελικές αρχές δεν την επιβεβαιώνουν. Η De Standaard σημειώνει ότι ο άνδρας, τον οποίο δεν κατονομάζει, συνελήφθη μετά την αναγνώρισή του από έναν αστυνομικό από τις εικόνες που υπήρχαν από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

Σύλληψη τρομοκράτη στο Παρίσι

Νεά στοιχεία έρχονται στο φως για τον γάλλο πολίτη που συνελήφθη την Πέμπτη στη Γαλλία ο οποίος πιστεύεται ότι είχε ετοιμάσει νέες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα. 

Ο συλληφθείς είναι 34 ετών και ονομάζεται Ρέντα Κρικέτ και είχε σχέσεις με του τρομοκράτη Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού και σκοτώθηκε από την αστυνομία.

 

 

 

 

Ο Ρέντα Κρικέτ είχε καταδικαστεί ερήμην στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015  σε μια δίκη για το δίκτυο των τζιχαντιστών προς τη Συρία. Συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης σε ένα διαμέρισμα της συνοικίας Αρζεντέγ του Παρισιού, όπου βρέθηκε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε την Πέμπτη ότι  η σύλληψη αυτή βοήθησε «να αποτραπεί μια συνωμοσία στη Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο». Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη «είναι ύποπτος για ανάμειξη στο ύψιστο επίπεδο στο σχέδιο αυτό» και σημείωσε ότι ο συλληφθείς «ανήκε σε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να χτυπήσει τη Γαλλία».

"Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να συνδέουν αυτό το σχέδιο (επίθεσης) με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες", πρόσθεσε ο Καζνέβ.

Αναζητείται Σύρος με ρόλο στις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Οι βελγικές διωκτικές αρχές αναγνώρισαν έναν νέο ύποπτο που πιστεύουν ότι διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Οπως γράφει η εφημερίδα De Morgen, ο άνδρας είναι 28 ετών, έινια Σύρος και ονομάζεται Ναΐμ αλ Χάμεντ.

 

 

 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Χάμεντ βρίσκεται στην λίστα που κυκλοφόρησε στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες μαζί με τους Μοχάμεντ Αμπρίνι, Ναζίμ Λαχράουι και Χάλιντ ελ Μπακράουι.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Ναΐμ αλ Χάμεντ είναι επίσης ύποπτος για ανάμειξη στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Europol: Υπάρχει δίκτυο 5.000 υπόπτων

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούν οι προειδοποιήσεις του Rob Wainwright, επικεφαλής της Europol. Σύμφωνα με την Europol, οι επιθέσεις των Βρυξελλών δείχνουν ότι υπάρχει δίκτυο τουλάχιστον 5.000 υπόπτων τρομοκρατών οι οποίοι είναι πιο επικίνδυνοι από ό, τι προηγουμένως θεωρούνταν και έχουν εκπαιδευτεί για επιθέσεις στην Ευρώπη. «Ανησυχούμε πολύ καθώς μόλις ανακαλύψαμε την ύπαρξη ενός πιο διαδεδομένου δικτύου τζιχαντιστών από ό, τι φοβόμασταν», δήλωσε ο Wainwright BBC Radio 4.

Αξιωματούχος ασφαλείας που είχε μιλήσει νωρίτερα στο Associated Press ανέφερε πως το ISIS έχει έναν αριθμό ημιαυτόνομων πυρήνων στην Ευρώπη και φέρεται να έχει εκπαιδεύσει 400 μαχητές για να στοχοποιήσουν την Ευρώπη σε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το σχέδιο για επίθεση με μίνι πυρηνική βόμβα

Σύμφωνα με την Daily Mail οι ζτιχαντιστές είχαν στα σκαριά ένα αφελές σχέδιο για την αρπαγή υλικών από πυρηνικό εργοστάσιο του Βελγίου με σκοπό να δημιουργήσουν μια «βρώμικη βόμβα», δηλαδή ένα πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι πριν από καιρό οι τρομοκράτες και συγκεκριμένα τα αδέλφια Χαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι είχαν βιντεοσκοπήσει τις κινήσεις του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Βελγίου. Το οπτικό υλικό έχει διάρκεια 12 ωρών, γεγονός που δείχνει ότι η παρακολούθηση ήταν διαρκής και στενή.

Η εφημερίδα εικάζει ότι στόχος των αδερφών ήταν να προχωρήσουν σε απαγωγή του αξιωματούχου, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν για να μπουν σε μια από τις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας και να πάρουν ραδιενεργά υλικά προκειμένου να δημιουργήσουν αυτή τη «βρώμικη βόμβα».

«Ο τρομοκρατικός πυρήνας αφελώς πίστευε ότι θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για να μπει σε ένα εργαστήριο και να αποκτήσει πυρηνικά υλικά για να φτιάξει μια βρώμικη βόμβα» εκτίμησε ο Κλιντ Μονικέ, ερευνητής για ζητήματα τρομοκρατίας μιλώντας στο NBC.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι τρομοκράτες επέλεξαν να αλλάξουν σχέδιο και να επιτεθούν στο σαφώς λιγότερο φρουρούμενο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Την Πέμπτη είχε γίνει γνωστό ότι οι αρχές του Βελγίου απαγόρευσαν την είσοδο 11 εργαζόμενων στον πυρηνικό σταθμό Tihnage, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τους τζιχαντιστές. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πυρηνικού ελέγχου του Βελγίου έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει την πληροφορία, υπογραμμίζοντας πως «απλώς δεν είναι αληθής»

Δύο αμερικανοί και ένας Κινέζος ανάμεσα στους νεκρούς

Δυο Αμερικανοί υπήκοοι βρίσκονται μεταξύ των νεκρών των επιθέσεων της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, κατά την συνάντηση σήμερα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με εκπροσώπους της βελγικής κυβέρνησης. Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν οι Αμερικάνοι έχασαν την ζωή τους στο αεροδρόμιο ή στο μετρό, και περιορίστηκε να αναφέρει μόνο ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους.

Ένας Κινέζος υπήκοος βρίσκεται μεταξύ των νεκρών των επιθέσεων που διαπράχθηκαν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Νέα Κίνα.

 

http://www.thetoc.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis