Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:34 | 23/12/2014

Ένα νέο ανιχνευτή ψεύδους προσαρμοσμένο στην τουρκική κουλτούρα ανέπτυξε τουρκικό πανεπιστήμιο της πόλης Σκούταρι. Ό,τι μπορεί να είναι ψέμα για τις δυτικές χώρες, μπορεί να αποτελεί μία φυσική αντίδραση για τους Τούρκους πολίτες, αναφέρει το πρακτορείο «Russia Today», επικαλούμενο τον τουρκικό Τύπο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Τούρκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σκούταρι, Νεβτζάτ Ταρχάν, υποστηρίζει ότι η συσκευή αναπτύχθηκε έτσι ώστε να μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα τί μπορεί να προκαλέσει τη ζήλια σε έναν αμερικανό σύζυγο και τι σ΄έναν Τούρκο.

Εφόσον οι δύο άντρες έχουν διαφορετική κουλτούρα, το λογισμικό που ανέπτυξαν οι τούρκοι επιστήμονες έλαβε υπόψη του τις τις διαφορές αυτές και έγινε πιο ευαίσθητο. 

Όπως εξηγεί ο τουρκικός Τύπος, το ερώτημα αυτό δεν φαίνεται να επιλέχθηκε τυχαία καθώς από το 2002, όταν ανέλαβε την ηγεσία στην Τουρκία το Κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καταγράφεται τεράστια αύξηση στα εγκλήματα τιμής.

Η εκδίκαση των θεμάτων αυτών από τα τουρκικά δικαστήρια διαφέρει, σύμφωνα με την Σαμπάχ. Σύμφωνα με το αστικό δίκαιο κοσμικής προέλευσης, η ισότητα ανδρών και γυναικών διασφαλίζεται  απέναντι στο νόμο, ωστόσο οι δικαστικές αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων κύρια υπόκεινται στο εθιμικό δίκαιο, το οποίο και θεωρεί τη γυναίκα πολίτη δεύτερης  κατηγορίας. Στα εγκλήματα τιμής είθισται να καταπατούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών σε όλη την τουρκική επικράτεια, επισημαίνει η εφημερίδα Σαμπάχ.

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας  αναμένεται να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα αυτό του τουρκικού πανεπιστημίου, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ,Ταγίπ Ερτνογάν περί ισότητας των δύο φύλων οι οποίες και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή ορίζοντας την θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία με βάση τα όσα ορίζει το Ισλάμ.

Πηγή:thebest.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis