Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
12:00 | 18/11/2014

Συνθήκες ελλιπούς φύλαξης των αεροδρομίων της χώρας καταγγέλλουν στο Capital.gr στελέχη των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Brinks, G4s και ICTS που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας στην πλειονότητα των ελληνικών αεροδρομίων. Ειδικότερα, σε επιστολή τους...

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

που πρόκειται να αποστείλουν, μεταξύ άλλων, στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών - επισημαίνουν ότι ο ρυθμός εκπαίδευσης καινούργιων υπαλλήλων ασφαλείας είναι πολύ αργός με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας «κενού» ασφαλείας στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, το προσωπικό των εταιρειών παροχής ασφαλείας αερομεταφορών πρέπει να εκπαιδεύεται προκειμένου να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ετοιμότητας αντίδρασης. Μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλείας επιδιώκεται η αποτροπή και αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών κατά της πολιτικής αεροπορίας στο έδαφος ή κατά την διάρκεια πτήσης.

Για το σκοπό αυτό, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εκπαιδεύουν τα στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών, καθώς, με τον τρόπο αυτό υιοθετείται ο εκάστοτε ισχύων εθνικός κανονισμός ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας (Ε.Κ.Α.Π.Α.) και οι τεχνικές οδηγίες ασφάλειας (ΤΟΑ), όπως και η οικεία ευρωπαϊκή και εν γένει διεθνής νομοθεσία.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, το Φθινόπωρο του 2013 οι εταιρείες φύλαξης υπέβαλαν στην αρμόδια διεύθυνση της ΥΠΑ («Διεύθυνση Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας από έκνομες ενέργειες», Δ15) αίτηση για την εκπαίδευση περίπου 800 ατόμων.

Μόλις 150 άτομα εκπαιδεύτηκαν

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τις τρεις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έκτοτε και έως σήμερα, η ΥΠΑ – μέσω της Σχολής Πολιτικής Αεροπορίας (ΣΠΟΑ)- έχει εκπαιδεύσει μόλις 150 άτομα. Και όπως διευκρινίζουν, οι εκπαιδευθέντες 150 νέοι υπάλληλοι καλούνται να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί λόγω:

- της εξόδου από την απασχόληση 200 περίπου εργαζομένων (ποσοστό περίπου 10% επί του συνόλου των 2.000 εργαζομένων) και

- των αυξημένων απαιτήσεων που δημιουργεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης που έχει καταστήσει αναγκαία την ύπαρξη ακόμη 200 εργαζόμενων στον τομέα φύλαξης.

Το ενιαίο μισθολόγιο

Όπως εξηγούν πηγές των αερομεταφορών, η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόστηκε το διάστημα 2012-2013 και προβλέπει την δραστική περικοπή των δαπανών εκπαίδευσης στο Δημόσιο. Ως αποτέλεσμα, οι πιστοποιημένοι υπάλληλοι της ΥΠΑ θα πρέπει να εκπαιδεύουν το προσωπικό των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, χωρίς να λαμβάνουν αποζημίωση.

Αυτό τη στιγμή που για την εκπαίδευση προσωπικού ασφαλείας από την ΥΠΑ, οι ιδιωτικές εταιρείες καταβάλουν 658 ευρώ ανά άτομο, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα από την μη διεξαγωγή των εκπαιδεύσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «οι αεροπορικές εταιρίες και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα θέματα ασφαλείας και εύκολα μπορεί να χαθεί το πλεονέκτημα του ασφαλούς προορισμού της χώρας. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συμβολαίων, με αποτέλεσμα να υφίστανται μείωση των εργασιών τους, απώλεια εσόδων και κερδοφορίας. Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία επιλογή των εταιρειών  να στραφούν εναντίον της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και κατά συνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας ζημιές και διαφυγόντα κέρδη».

Κενό ασφαλείας

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τις εταιρείες φύλαξης, η απουσία επαρκούς προσωπικού, θέτει σε κίνδυνο το επίπεδο ασφαλείας των αεροδρομίων.

«Και αυτό διότι το υφιστάμενο προσωπικό ασφαλείας δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί η αύξηση της εποχικής κίνησης στα αεροδρόμια καθώς και οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται στις γείτονες χώρες

Η κάλυψη των αναγκών με υπερωριακή απασχόληση δεν αντιμετωπίζει την έλλειψη νέου προσωπικού, αντιθέτως η κόπωση λειτουργεί ανασταλτικά στην εκτέλεση του έργου τους στο τόσο νευραλγικό τομέα της ασφάλειας» σημειώνεται στην επιστολή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες αναμένεται να αυξήσει δραματικά τη ζήτηση για προσωπικό ασφαλείας, με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για περίπου 2.000-2.500 επιπρόσθετα άτομα στον τομέα φύλαξης, ενώ υπολογίζεται ότι απαιτούνται οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκπαίδευσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, βρίσκεται νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και για το οποίο αναζητείται λύση κατά τα τελευταία χρόνια. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες επιθυμούν, κατόπιν πιστοποίησής τους από την ΥΠΑ να εκπαιδεύουν οι ίδιες το προσωπικό τους. Όπως και την άρση των όποιων εμποδίων υπάρχουν για την εκπαίδευση υπαλλήλων των ιδιωτικών εταιρειών από την ΥΠΑ.



Πηγή:capital.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis