Την πλάστιγγα υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα( 1-4% επι της σύνταξης) φέρνει η μέχρι στιγμής διαμορφωθείσα πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην πρώτη διάσκεψη επί του θέματος, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το βασικά συστατικά της πλειοψηφούσας άποψης (η οποία βέβαια μπορεί να ανατραπεί στις επόμενες διασκέψεις) είναι:
Α) πως δεν θα υπάρχει αναδρομική ισχύ στην απόφαση, άρα δεν γεννάται θέμα ισοδυνάμων και μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, η δικαστική απόφαση θα αποκλείει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας
Β) Η τυχόν απόφαση αφορά στους συνταξιούχους του δημοσίου, οι οποίοι από τη δημοσίευση της απόφασης δεν θα πρέπει να καταβάλλουν την εισφορά. Δεν αφορά (αφού δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο) τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πυρά των δικαστών περί αντισυνταγματικότητας δέχονται οι δύο διατάξεις του 3986/2011. Η πρώτη είναι αυτή του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη είναι της αιτιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε αυτή.
Επέκταση
Τυχόν τέτοιας μορφής απόφαση όμως δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και για τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους αφού Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειος Πάγος θα κληθούν επίσης να αποφανθούν, χωρίς να δεσμεύονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα αν εκδοθούν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις το ζήτημα να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Το 2011
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010 και από τους συνταξιούχους παρακρατείται 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόταν.
Οι προσφυγές αφορούν την εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.). Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ένας αντιπρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητεί την επιστροφή του ποσού των 22.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής του.
capital.gr
skaythess.gr