Είσαι 32 χρονών (τουλάχιστον), έχεις υπηρετήσει ήδη πάνω από 10 χρόνια στην Αστυνομία ως Αστυφύλακας, ως Αρχιφύλακας και ως Ανθυπαστυνόμος (ενδεχόμενος και ως Ειδικός Φρουρός και Υπαρχιφύλακας), έχεις πετύχει ήδη σε δύο εσωτερικές εξετάσεις του σώματος και πλέον είσαι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενώ οι εξετάσεις έγιναν πέρσι και εσύ ορκίστηκες τον Ιούνιο οι Αξιωματικοί από την Σχολή Αξιωματικών που θα ορκιστούν αργότερα θα είναι αρχαιότεροι σου και φυσικά δεν θα έχετε ίδιο καταληκτικό βαθμό.
Άραγε ποιος είναι πιο έτοιμος να αναλάβει καθήκοντα αξιωματικού, κάποιος που έχει πάνω από δέκα χρόνια Υπηρεσίας και πέρασε δύο εξετάσεις με τεράστιο βαθμό δυσκολίας πάνω σε μαθήματα που είναι απολύτως σχετικά με το επάγγελμα μας ή κάποιος που πέρασε ανάλογα δύσκολες εξετάσεις αλλά σε μαθήματα άσχετα με την Αστυνομία (πανελλήνιες).
Και για ποιο λόγο να υπάρχει καταληκτικός βαθμός με συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, αυτό υποβαθμίζει όχι μόνο τους αξιωματικούς από ΤΕΜΑ αλλά και τους αξιωματικούς που εδώ και χρόνια φέρουν ανώτατους βαθμούς καθώς όλοι εκ του σώματος μπήκαν. Η απαξίωση των αξιωματικών προερχόμενων από ΤΕΜΑ είναι μία πραγματικότητα που ζουν πάρα πολλοί εδώ και χρόνια παρόλο που υπηρετούν σε δύσκολες Υπηρεσίες λόγω της εμπειρίας τους.
Αυτή την στιγμή αν κάποιος είναι καλός στα μαθήματα των πανελληνίων και περάσει ΣΑΕΑ παίρνει από 6 μέχρι 9 βαθμούς, αν περάσει αστυφυλάκων 4 και αν δώσει ΤΕΜΑ από 4 μέχρι 5.
Επίσης ακόμα μία σημαντική παράβλεψη είναι δυνατότητα αποσπάσεων τόσο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος για τους Αξιωματικούς προερχόμενους από ΤΕΜΑ. Οι διαταγές για πρεσβείες διαχωρίζονται σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς χωρίς να υπάρχει χώρος πουθενά για όσους προέρχονται από ΤΕΜΑ, το ίδιο και οι διαταγές για αποσπάσεις εντός Ελλάδος.
Η εξομοίωση του ΤΕΜΑ με την ΣΑΕΑ, και των οργανικών θέσεων τους αντίστοιχα, καθώς και η αύξηση του ποσοστού των αξιωματικών που μπαίνουν από ΤΕΜΑ είναι επιτακτική ανάγκη καθώς λύνει το πρόβλημα της παράλληλης επετηρίδας αφού επανέρχονται αξιωματικοί με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, προωθεί την απόδοση των αξιωματικών από ΤΕΜΑ καθώς δεν θα έχουν ταβάνι τον βαθμό του Υποδιευθυντή και παρακινεί το προσωπικό ώστε να εξελιχθεί συνεισφέροντας στην βελτίωση της κατάρτισης του.
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να δίνονται συνεχώς κίνητρα στο προσωπικό της Αστυνομίας ώστε αυτό να εξελίσσετε και μέσα από αυτή την διαδικασία να εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του.
Κοκονάς Αριστείδης
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην ΠΟΑΣΥ
Μέλος ΕΚΑ