Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 31/05/2017

Στην κατάργηση του μπόνους που έπαιρναν οι υπάλληλοι για κάθε έλεγχο οφείλεται η ραγδαία μείωση κατά 53% των ελέγχων για το λαθρεμπόριο καυσίμων από το 2014 στο 2016.

Την παραδοχή αυτή έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων το 2014, το 2016 εκδόθηκαν μόλις 10, δηλαδή μειώθηκαν κατά 75%.

Η απουσία ελέγχων από τα ειδικά εξοπλισμένα οχήματα των ΚΕΔΑΚ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Ενέργειας, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2018 την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών - εκροών, δημιουργούν περιβάλλον πλήρους ασυλίας σε κάθε είδους παραβάτες στην αγορά καυσίμων, οι οποίοι επωφελούνται τριπλά και από τα περιθώρια κερδοσκοπίας της αυξημένης από τις αρχές του έτους φορολογίας. Η κυβερνητική απραξία έχει προκαλέσει «σοκ» στην αγορά, η οποία ξεκίνησε από χθες εκστρατεία ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών.

«Ξεκινήστε άμεσα ελέγχους, προτιθέμεθα να συνδράμουμε στη χρηματοδότηση και προχωρήστε στην τμηματική έστω εφαρμογή του συστήματος εισροών - εκροών αν δεν μπορείτε να το ολοκληρώσετε νωρίτερα στο σύνολό του», είπαν στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας καυσίμων (ΣΕΕΠΕ), με τον οποίο συναντήθηκαν χθες, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Την αγωνία της αγοράς για την έξαρση της παραβατικότητας πιστοποιούν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης στη Βουλή για τους ελέγχους των ΚΕΔΑΚ το 2016 σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη. Τα στοιχεία είναι δραματικά αποκαλυπτικά σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν:

  • Από 4.018 ελέγχους το 2014, το 2016 περιορίστηκαν σε μόλις 1.875, μειώθηκαν δηλαδή κατά 53%.
  • Από 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων το 2014, το 2016 εκδόθηκαν μόλις 10, δηλαδή μειώθηκαν κατά 75%.
  • Το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 1.784.554 ευρώ και το 2016 πρόστιμα αξίας μόλις 178.191 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 90%.

Ακόμη όμως και από αυτά τα πρόστιμα ελάχιστα ποσά εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από το 1,7 εκατ. ευρώ των προστίμων του 2014 στις αρμόδιες ΔΟΥ έφτασαν μόλις 125.543 εκατ. ευρώ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε με τα πρόστιμα των δύο επόμενων ετών.

Στα τραγικά και απογοητευτικά αυτά στοιχεία πρέπει να προστεθεί η αφοπλιστική απάντηση του κ. Σταθάκη στο ερώτημα του κ. Μανιάτη γιατί περιορίστηκαν οι έλεγχοι. «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ που καθοριζόταν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 καταργήθηκε», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Από τη Βουλή μάλιστα προανήγγειλε την προώθηση τροπολογίας για την προσωρινή επαναφορά της ανά έλεγχο αμοιβής των ΚΕΔΑΚ, «ώστε να δοθεί ο χρόνος για τον σχεδιασμό ενός νέου μηχανισμού ελέγχων με τη δημιουργία ενός μητρώου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδά του και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».



iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis