Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:59 | 11/12/2014

Διαστάσεις ντόμινο λαμβάνουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η αναγκαστική και απλήρωτη εργασία στις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν να "εγκληματίσουν" στο όνομα της οικονομικής κρίσης, γεμίζοντας παράλληλα τα ταμεία τους σε βάρος των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με το efsyn.gr, από τη φετινή ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προκύπτει ότι το επίσημο ποσοστό της μερικής απασχόλησης στις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της κρίσης και από το 4,5% το 2008 έχει φτάσει στο 8,4% σήμερα. Το ίδιο χρονικό διάστημα χάθηκαν από το εμπόριο περίπου 75.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να γυρίσει στα επίπεδα του 2002-2003, με τις επιχειρήσεις να απασχολούν σήμερα 364.473 μισθωτούς.

Στοιχεία-σοκ

Παράλληλα το ποσοστό των απλήρωτων υπερωριών στο προσωπικό έχει εκτοξευτεί στο 63,4% από 47,6% το 2008, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο η προσωρινή εργασία αυξήθηκε κατά 28,6%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται τη χρονιά που οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις αφήνουν πίσω τους την κρίση και ο κλάδος καταγράφει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

*Πάνω από 52.000 εργαζόμενοι απασχολούνται μέσω μορφών μερικής απασχόλησης στον εμπορικό τομέα και στη συντριπτική τους πλειονότητα (70%) είναι νέοι και γυναίκες. Αντίθετα, η εργασία περιορισμένου χρόνου έχει υποχωρήσει πλέον στο 7,1% όταν στο σύνολο των μισθωτών στη μη αγροτική απασχόληση οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου ξεπερνούν ως ποσοστό το 11,6%.

*Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στην προσωρινή εργασία, ειδικά το 2014, χωρίς αυτό να αποτελεί επιλογή για το 65% των εργαζομένων που θα προτιμούσαν να βρουν σταθερή εργασία.

*Το 2% των μισθωτών του εμπορίου εργάζεται επίσημα κατά μέσο όρο λιγότερο από 25 ώρες την εβδομάδα, όταν την ίδια στιγμή το ποσοστό μερικής απασχόλησης των μισθωτών φτάνει το 11,8%. «Προφανώς η κατάσταση μερικής απασχόλησης είναι δηλωτική των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη μορφή αυτής της σύμβασης εργασίας, παρά από τον πραγματικό χρόνο εργασίας», επισημαίνει η ΕΣΕΕ, υπονοώντας ξεκάθαρα πως οι επιχειρήσεις δηλώνουν τους εργαζόμενους ως μερικής απασχόλησης αλλά τους απασχολούν πολύ περισσότερες ώρες.

*Το 65% των μισθωτών εργάζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως και το 32% περίπου 45 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει και ένα ποσοστό 1,5% το οποίο εργάζεται κατά μέσο όρο επταήμερο ή 56 ώρες την εβδομάδα.

Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σχολιάζει στην έκθεση πως τα κύρια συμπεράσματα δείχνουν ότι «η αγορά εργασίας στον κλάδο του εμπορίου απορρυθμίζεται, λόγω των μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά κι εξαιτίας δύο αδυναμιών: οι εργοδότες αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς και πολύ περισσότερο τις υπερωρίες και οι μισθωτοί δεν αντιδρούν, φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή να διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης».

Πηγή:thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis