Άρθρο των Μυλωνά Ιωάννη & Χριστοφοριδη Κωνσταντινου
Αντιπρόσωποι της ΕΑΥΘ στην ΠΟΑΣΥ
Τα τελευταία χρόνια, η μόνη επιτυχημένη επιχείρησή της είναι η μεθοδευμένη αποδιοργάνωση και αποδυνάμωσή της.
Δεν νοείται Υπηρεσία, της οποίας το ιδρυτικό καταστατικό προβλέπει την αποκλειστική της χρήση σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 141/91, να χρησιμοποιείται αυθαίρετα και με περισσή ευκολία σε απλές διαταράξεις της καθημερινότητας με το πρόσχημα των «έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών».
Ποιες είναι αυτές οι ανάγκες που εδώ και 4,5 χρόνια αναγκάζουν τις διμοιρίες της ΔΑΕΘ να απομακρύνονται από την έδρα τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς κάποιος να τις αιτιολογεί;
Τι προβλέπει το ΠΔ για τις συγκεκριμένες περιβόητες ανάγκες; Κι εφόσον υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν ενισχύεται η ΔΑΕΘ με μάχιμο προσωπικό αλλά επικεντρώνεται στην υπερστελέχωση μόνο των επιτελικών θέσεων; Βασικές προϋποθέσεις της αποτελεσματικής λειτουργίας της Διεύθυνσης είναι η δομή, ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η επαρκής εκπαίδευση με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Η σημερινή κατάσταση στην ΥΑΤ είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.
Αποδεκατισμένες διμοιρίες από τη άτακτη φυγή ατόμων, λόγω των επιβαρυμένων συνθηκών εργασίας των τελευταίων ετών. Σχέδιο για την ενίσχυση της από τη φυσική ηγεσία, απολύτως κανένα.
Μόνο η Ένωση προσπάθησε να αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα με εμπιστευτικό έγγραφο προς τον υπουργό και τον Αρχηγό, στο οποίο παραθέτονταν όλοι οι λόγοι και οι παραβιάσεις των κανονισμών που έχουν καταστήσει επικίνδυνο τον τρόπο φρούρησης των ευπαθών στόχων.
Όμως, πότε οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα αντιληφθούν επιτέλους ότι οι ΔΙΑΤ απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ακίνητες στη φύλαξη άψυχων στόχων, με κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των ανδρών; Η ΔΙΑΤ έχει συγκεκριμένη αποστολή.
Την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, όταν αυτή διαταράσσεται κατά τη διάρκεια διάφορων συγκεντρώσεων, δημόσιων συναθροίσεων και άλλων εκδηλώσεων ή την αντιμετώπιση εξαιρετικά σοβαρών συμβάντων αστυνομικής αρμοδιότητας, οσάκις τούτο δεν καθίσταται εφικτό από τις λοιπές αστυνομικές δυνάμεις. Συνεπώς, η δράση της ΔΙΑΤ είναι καθαρά κατασταλτική και ουδέποτε προληπτική. Για ποιο λόγο οι ΔΙΑΤ δεν εκπαιδεύονται εβδομαδιαία, όπως αυτό προβλέπεται από το ΠΔ; Και αντί αυτού, εκπαιδεύεται μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα εκτός ΔΙΑΤ;
Με την ανάληψη των καθηκόντων του καινούριου υπουργού, γεννήθηκαν προσδοκίες στο αστυνομικό προσωπικό, όταν δεσμεύτηκε να βγάλει κόσμο από τα γραφεία στις μάχιμες υπηρεσίες.
Ενώ ζητήθηκε απογραφή των Υπηρεσιών από τον Αρχηγό, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι κατέχουν επιτελική θέση και με ποια καθήκοντα, πέντε μήνες αργότερα η ΔΑΕΘ ενισχύεται κυρίως με γυναικείο προσωπικό σε θέσεις γραφείου. Παρότι, υπάρχει πολιτικό προσωπικό που στελεχώνει αποκλειστικά αυτές τις θέσεις. Άραγε αυτές οι θέσεις είναι ανεξάντλητες; Καλό θα ήταν λοιπόν, να υπάρξει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβεβαιώνει αν οι διαταγές του Αρχηγού εκτελούνται και σε ποιο βαθμό.
Κάντε κάτι γιατί η συγκεκριμένη Υπηρεσία, η οποία αριθμεί νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες εργατοώρες, παραπαίει. Ακόμα και το επίδομα δεν αποτελεί ισότιμη ανταμοιβή των κόπων του προσωπικού. Όλοι το λαμβάνουν αλλά λίγοι το δουλεύουν.
Σταματήστε επιτέλους την αποδυνάμωση και απαξίωση της ΔΑΕΘ!