Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:46 | 23/11/2021

Aίσθηση προκάλεσε μια αποκάλυψη του βρετανικού Guardian πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με την οποία το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες (LAPD) έφτιαχνε ψεύτικα προφίλ στα social media με στόχο την παρακολούθηση των χρηστών. Μια πρακτική που έφερε την αντίδραση του Facebook, το οποίο με επιστολή του απαίτησε να σταματήσει.

Ο Guardian αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα συνεργαζόταν με μια εταιρεία τεχνολογίας, αναλύοντας στοιχεία των χρηστών για να εξιχνιάσει εγκλήματα.

To Facebook απαγορεύει ρητά τη δημιουργία και τη χρήση ψεύτικων προφίλ και ο σκοπός, όπως λέει, είναι να δημιουργήσει «ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να λογοδοτούν ο ένας στον άλλον».

«Όχι μόνο τα εγχειρίδια του LAPD χρησιμοποιούν το Facebook ως παράδειγμα για να συμβουλεύουν τους αστυνομικούς να δημιουργούν ψεύτικους social media λογαριασμούς, αλλά έγγραφα δείχνουν πως οι πολιτικές του LAPD επιτρέπουν στους αστυνομικούς να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ για “online ερευνητική δραστηριότητα”», έγραψε ο αντιπρόεδρος του Facebook, Ρόι Όστιν, σε μια επιστολή, σύμφωνα με το BBC.

«Η νομιμότητα τέτοιων πολιτικών μπορεί να εξαρτάται από το LAPD, αλλά οι αστυνομικοί πρέπει να υπακούν στις πολιτικές του Facebook όταν δημιουργούν λογαριασμούς στις υπηρεσίες μας. Το αστυνομικό τμήμα πρέπει άμεσα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στο Facebook που περιλαμβάνει τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών, την πλαστοπροσωπία και τη συλλογή δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση», ανέφερε ακόμη.

Το λογισμικό και η συλλογή δεδομένων από τα social media

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το LAPD χρησιμοποιούσε το λογισμικό παρακολούθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Voyager Labs προκειμένου να συλλέγει δεδομένα από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών των φίλων τους.

Η Voyager Labs υποστηρίζει ότι το λογισμικό της μπορεί να αναλύσει έναν μεγάλο όγκο δεδομένων και να βοηθήσει στην εξιχνίαση εγκλημάτων, βοηθώντας μεταξύ άλλων στη διάκριση των κινήτρων και των πεποιθήσεων των χρηστών.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες απάντησε με emails, σημειώνοντας ότι το λογισμικό έχει υπάρξει ιδιαιτέρως χρήσιμο στο να ερευνηθεί η δραστηριότητα συμμοριών του δρόμου και ζωτικής σημασίας στο να βοηθάει το τμήμα ληστειών και ανθρωποκτονιών να συλλέξει στοιχεία.

 

www.newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis