Αποστολάκης: Πολύ δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του με την Τουρκία για δικό μας θέμα

Αποστολάκης: Πολύ δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του με την Τουρκία για δικό μας θέμα

Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, κλήθηκε να σχολιάσει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή και αρκετά κρίσιμη και εξέπεμψε μήνυμα για την ανάγκη ενότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Μιλώντας στο Mega, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως “δεν χρειάζεται να το πω εγώ ότι είμαστε σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Έχουμε μια δεύτερη κλιμάκωση σε κοντινό χρονικό διάστημα, με διαφορετικές συνθήκες. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν έχει έρθει με πρόθεση να πιέσει πολύ και να παραμείνει όσο χρειάζεται για να καταφέρει αυτό που θέλει. Διαβάζει τη διεθνή συγκυρία και βλέπει ότι είναι χαλαρές οι πιέσεις και οι προσπάθειες αποτροπής από τον διεθνή παράγοντα, από Ευρώπη και Αμερική".

Όπως σημείωσε, “οι ίδιοι οι Τούρκοι λένε ότι μείναμε μόνοι μας εμείς και η Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι αυτή είναι η στιγμή για να λύσουν τα θέματά τους με την Ελλάδα, και κυρίως για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου. Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη. Από χθες έχουν ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Ορούτς Ρέις είναι μέσα στην περιοχή, συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, επιδεικτικά κάνει έρευνα στην περιοχή. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δεν μας ενδιαφέρουν, μας ενδιαφέρει ότι παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα".

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να γίνει από πλευράς Αθήνας, τόνισε πως πρόκειται για πολιτική απόφαση, ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. “Υπάρχουν δεδομένα πράγματα, υπάρχουν σχέδια. Αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα, μας έχει προβληματίσει πολλά χρόνια, το πώς θα ενεργήσουμε σε μία τέτοια περίπτωση... Ο προβληματισμός δεν είναι καινούργιος. Το τι πρέπει να γίνει είναι δεδομένο. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει στην προκειμένη περίπτωση. Είναι πολιτική απόφαση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν

μπορούν να ενεργήσουν αυτοβούλως, πρέπει να πάρουν εντολές”, είπε.

Σε ερώτηση εάν έχουν παραβιαστεί οι “κόκκινες γραμμές” μας, ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως “το ‘κόκκινες γραμμές’ έχει αρχίσει να αποκτά ευρεία έννοια. Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων που διεκδικεί η Ελλάδα, τα διεκδικεί και η Τουρκία συγχρόνως, με βάση το διεθνές δίκαιο όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις δεν πρέπει να παρεμβαίνει κανένας. Όταν, λοιπόν, ο ενας προσπαθεί να το καταπατήσει και να το κεφαλαιοποιήσει αυτό, η άλλη πλευρά πρέπει κάτι να κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνει συνδυασμός ενεργειών. Επικαλείσαι όλη τη διεθνή κοινότητα, όλον τον κόσμο που σε στηρίζει, όλους τους οργανισμούς στους οποίους ανήκεις και παράλληλα κάνεις και ανάλογες ενέργειες που δείχνουν ότι δεν θα το αφήσεις να περάσει έτσι".

Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως “οι προθέσεις της Τουρκίας είναι να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλα τα θέματα. Αν θα το κάνει με θερμό επεισόδιο, με την πίεση που εξασκεί τώρα, ή κάποιο άλλο τρόπο δεν ξέρω. Ξέρω καλά όμως ότι ούτε εκείνοι θέλουν να έρθουμε σε πολεμική σύγκρουση. Δεν βολεύει κανέναν η σύγκρουση. Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της ασκώντας πίεση και αξιοποιώντας το ότι έχει μεγάλη ανοχή από τη διεθνή κοινότητα. Οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται, οι Γάλλοι αυτό τον καιρό δεν μιλάνε και η Ευρώπη προσπαθεί να εφησυχάσει την Τουρκία με διάφορους τρόπους, χωρίς κυρώσεις. Επομένως είναι δύσκολο να σταματήσει η Τουρκία αυτό που κάνει".

Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να υποστηρίζει παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες σε μια σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας, ο ίδιος απάντησε: “Βλέπετε να έχει προκύψει κάτι που να μην με δικαιώνει; Έχει αλλάξει κάτι; Βλέπετε να είναι κανείς δίπλα μας; Όταν σχεδιάζουν οι στρατιωτικοί σχεδιάζουν με το δυσμενέστερο σενάριο. Οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας είναι περισσότερες από το να συμβεί κάτι άλλο. Πολύ δύσκολα κάποιος θα χαλάσει τις σχέσεις του ή θα έρθει σε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία για δικό μας θέμα. Θα πρέπει να διακυβεύονται σοβαρά συμφέροντα για να γίνει αυτό. Καλό είναι να ξέρουμε και να υπολογίζουμε ότι ό,τι κάνουμε πρέπει να το μετράμε με τις δικές μας δυνατότητες. Έχουμε δυνατότητες”.

“Αυτή τη στιγμή όλοι μας εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες δυνάμεις, την ηγεσία τους που είναι ικανότατη, καλό θα είναι και η πολιτική ηγεσία να σταθεί δίπλα τους και να τους αξιοποιήσει όπως χρειάζεται. Ας τους συμβουλεύονται και ας τους ακούν... Αυτή τη στιγμή οι ώρες είναι δύσκολες, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί”, τόνισε κλείνοντας ο κ. Αποστολάκης.

enikos.gr