Από το μεσημέρι της Τετάρτης, το πεζοδρόμιο της πλατείας Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή έχει μετατραπεί σε κέντρο αγωνιστικής διεκδίκησης Σύρων που διεκδικούν στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στην Ελλάδα, όπου έχουν βρεθεί με κίνδυνο της ζωής τους, αφήνοντας πίσω συγγενείς, σπίτια και περιουσίες, για να ξεφύγουν από ένα καταστροφικό πόλεμο.
Δύο μήνες προσπαθούσαν οι Σύροι της Ελλάδας να οργανωθούν για να μετατρέψουν την απελπισία τους σε διεκδίκηση, και τώρα που τα κατάφεραν είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να τους δοθεί ό,τι τους ανήκει. Κάθε μέρα που περνά, η παρουσία τους στο Σύνταγμα πληθαίνει και οργανώνεται καλύτερα. Η αρχική ομάδα των 150 ανθρώπων έφτασε ήδη τους 500 το απόγευμα της Κυριακής, ανάμεσα στους οποίους Σύροι της Θεσσαλονίκης που ήρθαν στην Αθήνα για να ενώσουν τη φωνή τους. Τα τρία πανώ που εμφανίστηκαν την Τετάρτη έχουν γίνει ήδη επτά, πίσω από τα οποία στέκονται οι συγκεντρωμένοι.
Μια ομάδα με φωσφορίζοντα γιλέκα αναλαμβάνει να κρατά ανοιχτό ένα διάδρομο στο πεζοδρόμιο για τους περαστικούς και η φροντίδα για την καθαριότητα είναι υποδειγματική: σκούπισμα του πεζοδρομίου από γόπες, φροντίδα να μην μείνει ίχνος σκουπιδιού. Τα τελευταία βράδια εμφανίστηκαν έγχορδα και τουμπερλέκια, οι φωνές ενώθηκαν σε τραγούδι και τα σώματα λικνίστηκαν σε πανέμορφο τσιφτετέλι. Αυτοκίνητα τους κορνάρουν για συμπαράσταση, περαστικοί σταματούν για να προσφέρουν τρόφιμα, να ακούσουν ιστορίες πολέμου και προσφυγιάς από στόματα εικοσάχρονων νέων, και να παίξουν λίγο με τα μικρά παιδιά που κρατάνε μπαλόνια και γελάνε ανέμελα.
Διεθνείς υποχρεώσεις
Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ αγνοούν μέχρι στιγμής όσα συμβαίνουν τόσες μέρες τώρα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, αλλά οι εικόνες από το Σύνταγμα ήδη αρχίζουν να μεταδίδονται σε διεθνή ΜΜΕ, ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανικανότητα ή την αδιαφορία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του. Διότι ναι μεν όσοι προέρχονται από τη Συρία έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άσυλο μέσα σε μία ημέρα, αν διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας, ή σε δύο μήνες οι υπόλοιποι, όμως το χαρτί του ασύλου μένει χωρίς αντίκρυσμα, αν δεν συνοδεύεται από στοιχειώδεις προνοιακές πολιτικές ένταξης των προσφύγων: τουλάχιστον στέγη για να μην αναγκάζονται να μένουν σε πάρκα και πλατείες ή στοιβαγμένοι ανά δέκα σε διαμερίσματα που χρυσοπληρώνουν, τροφή, περίθαλψη.
efsyn.gr