Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 03/01/2015

Κλιμακώνει την ένταση στην  Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία με την επίσκεψη στα δύο πολεμικά πλοία της Τουρκίας που έχουν ''εισβάλει'' εκ νέου στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού και του Διοικητή του Στόλου.

Συγκεκριμένα ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων ( Αρχηγός ΓΕΝ) , ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και ο Διοικητής του Στόλου, αντιναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ, επισκέφθηκαν τις τουρκικές φρεγάτες που βρίσκονται παράνομα σε αποστολή εντός της κυπριακής ΑΟΖ εξ αφορμής των εργασιών αναζήτησης φυσικού αερίου και πετρελαίου κατά τους τελευταίους μήνες.


Οι δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι του το τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, συναντήθηκαν αρχικά με το προσωπικό της φρεγάτας TCG Gediz η οποία παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων (9χλμ) την εξέδρα SAIPEM 10000 υπό σημαία Μπαχάμες, η οποία εκτελεί εργασίες γεώτρησης στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου (οικόπεδα) νότια της Κύπρου για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας διοίκησης. Όπως γράφει η εφημερίδα Μιλλιέτ  (Milliyet) οι δυο ναύαρχοι πήραν πληροφορίες αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Επίσης οι Διοικητές επισκέφθηκαν το πολεμικό πλοίο που προστατεύει το πλοίο ερευνών ''Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά'' (''Barbaros Hayreddin Pasa''), και αργότερα αναχώρησαν από την περιοχή με ελικόπτερο.


Σύμφωνα με την Milliyet το γεγονός ότι δύο ανώτατοι Διοικητές των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, μετέβησαν στην Ανατολική Μεσόγειο και επισκέφθηκαν τα στρατιωτικά πλοία, σχολιάστηκε ότι συνεχίζεται η ένταση ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών- διατύπωση που ενδεχομένως να συνδέεται με τα όσα απαράδεκτα και μεροληπτικά έχει δηλώσει ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, περί δήθεν διασύνδεσης του Κυπριακού με τις έρευνες για φυσικό αέριο που  δεν γίνεται να αποσυνδεθεί. Ενδεικτικός πάντως του κλίματος έντασης που καλλιεργούν οι Τούρκοι είναι και ο τίτλος που χρησιμοποιεί η Milliyet που μιλά για ''Απόβαση από τους Διοικητές στην Ανατολική Μεσόγειο''. 

Να θυμίσουμε ότι ο Αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου είχε επισκεφθεί και πριν μερικές ήμερες την φρεγάτα που ''προστάτευε'' το ερευνητικό σκάφος όπως και το ίδιο το Μπαρμπαρός, πριν αυτό φύγει από την περιοχή ερευνών και αγκυροβολήσει στην Αμμόχωστο. Η εφημερίδα δεν γράφει σε πιο σημείο είναι τώρα η φρεγάτα και το ερευνητικό σκάφος.Πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η  τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Κίπρις''  αναφέρουν ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη  NAVTEX  για έρευνες από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου  νοτιοδυτικά της Κύπρου. Με βάσει όλα αυτά έχει ενδιαφέρον αν και προς τα που θα κινηθεί το ''Μπαρμαπρος'' για αυτό και η στενή παρακολούθηση του θέματος από την Λευκωσία και την Αθήνα, η οποία έχει το νου της και σε άλλες κινήσεις της Άγκυρας  σε περιοχές νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελορίζου. 

Προειδοποίηση για τυχόν ανανέωση της NAVTEX 

  Ο εκπρόσωπος της Κυπριακή κυβέρνησης κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του  στο Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ) ανέφερε ότι ''αν η Τουρκία προχωρήσει σε ανανέωση της NAVTEX, εφόσον γνωρίζει ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, θα στείλει αρνητικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξής τους''.

Όσον αφορά την μισθωμένη από την κοινοπραξία ENI-KOGAS πλωτή εξέδρα (γεωτρύπανο) Saipem 10000 ν NAVTEX που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι να κινηθεί για νέα περιοχή στο θαλάσσιο τεμάχιο ''9'' της κυπριακής ΑΟΖ.( στο κοίτασμα «Αμαθούσα»).

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis