Επείγον απόρρητο έγγραφο συνέταξε - όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» - η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο 48ωρο προκειμένου να σταματήσει το «σκάνδαλο των ασυρμάτων» με την ενοικίαση ψηφιακών συστημάτων επικοινωνίας από επίορκους αστυνομικούς σε κακοποιούς! Οι δράστες ληστειών, διαρρήξεων ή ακόμα και αιματηρών επιθέσεων είχαν τη δυνατότητα να συντονίζονται στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και έτσι να αποφεύγουν τις συλλήψεις, ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων πότε αστυνομικοί προσέγγιζαν στον τόπο δράσης τους. Οπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον σε 30 περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, σπείρες διαρρηκτών γνώριζαν με ακρίβεια τι διαμειβόταν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και έτσι εμφανίζονται σε βίντεο καμερών ασφαλείας να φροντίζουν να εξαφανισθούν λίγο πριν από την άφιξη των περιπολικών, να αλλάζουν σχέδιο δράσης κ.ο.κ.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι παραχωρήσεις των ψηφιακών ασυρμάτων απαγορεύεται να είναι πολύωρες, καθώς και σε στελέχη να τους παίρνουν στα σπίτια τους, αλλά και να αδρανοποιούνται ταχύτερα. Μάλιστα, προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους ενστόλους κάνουν παράνομη χρήση τους.
Σύλληψη
Το ζήτημα με τους ψηφιακούς πομποδέκτες της ΕΛ.ΑΣ. (έχουν κωδικοποιημένο σήμα χωρίς δυνατότητα συνακρόασης από οποιονδήποτε άλλον) που... ενοικιάζονταν σε κακοποιούς έναντι 5.000 ευρώ τον μήνα ανέκυψε ύστερα από τη σύλληψη από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου ενός 35χρονου Ρομά σε κατοικία στο Ζεφύρι. Ο εν λόγω συλληφθείς, που κατηγορείται για ληστείες, είχε στην κατοχή του έναν ψηφιακό ασύρματο από όπου πληροφορείτο κάθε κίνηση αστυνομικού στην Αττική. Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο ασύρματος ανήκε σε έναν 58χρονο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ και στον οποίο φέρεται να είχε δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει στα μέτρα αστυνόμευσης για τις κινητοποιήσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ομως, μετά τη χρήση του δεν τον επέστρεψε στην υπηρεσία και φαίνεται να τον ενοικίαζε έναντι υψηλού τιμήματος σε σπείρες κακοποιών ώστε να αποφεύγουν τις ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και άλλων υπηρεσιών.
Διασυνδέσεις
Ενδεικτικό των διασυνδέσεων αυτών είναι ότι λίγη ώρα μετά την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι του 35χρονου Ρομά, ο 58χρονος αστυνομικός πληροφορήθηκε από αγνώστους (πιθανόν μέλη του ίδιου κυκλώματος) την ανεύρεση του ασυρμάτου του στο σπίτι του δράστη και αμέσως έσπευσε να δηλώσει την... απώλεια. Μάλιστα, με βάση τεχνικά δεδομένα υπολογίζεται ότι περίπου 300 έως 350 αστυνομικοί κρατούν ψηφιακούς ασυρμάτους στο σπίτι τους ή τους κατέχουν αδικαιολόγητα, εγείρεοντας ερωτήματα για το ποιος είναι - σε ορισμένες περιπτώσεις - ο «τελικός χρήστης» τους.
Κι όλα αυτά ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί κατά ένα μεγάλο τμήμα (με εξαίρεση τους 2.000 ασυρμάτους της Αμεσης Δράσης) το σύστημα ηλεκτρονικής χαρτογράφησης με το σύστημα GPS των ασυρμάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι από αυτούς είναι αμετακίνητοι ή αδρανείς σε περιοχές της Αττικής.
Απαγορεύσεις
Στο επείγον έγγραφο που συντάχθηκε στις 8 Φεβρουαρίου από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με τίτλο «Φορητά τερματικά ασύρματης επικοινωνίας», επισημαίνεται ότι «απαγορεύεται αυστηρά η παραχώρησή τους σε αναρμόδιο προσωπικό ή σε τρίτους καθώς και φύλαξή τους σε χώρους εκτός αστυνομικών υπηρεσιών, χωρίς προηγούμενη έγγραφη έγκριση από προϊσταμένους αρμοδίων υπηρεσιών και η οποία μπορεί να χορηγείται κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος της ενδιαφερόμενης υπηρεσίας. Οι φορητοί ασύρματοι θα παραλαμβάνονται και θα παραδίδονται αυθημερόν κατά την έναρξη και λήξη της υπηρεσίας».
Ακόμη, ζητείται από διοικητές υπηρεσιών να επιβλέπουν προσωπικά τη σωστή χρέωση και αποχρέωσή τους, ενώ προβλέπεται μετά το τέλος της βάρδιας οι ασύρματοι να παραμένουν σε ασφαλή χώρο της υπηρεσίας. Επίσης, ζητείται από τους διευθυντές των υπηρεσιών να επικοινωνούν προσωπικά με το κέντρο διαχείρισης για εντοπισμό και παύση λειτουργίας ψηφιακών ασυρμάτων για τους οποίους δηλώνεται προβληματική χρήση, ενώ στο εξής θα κινούνται αμέσως οι διαδικασίες ποινικής διερεύνησης και επιβολής ποινών στους ένστολους παραβάτες.
Πηγή: tanea.gr