Χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να γίνει το αυτονόητο: να αποκτήσει η Κρήτη μονάδα ΕΚΑΜ που θα υπάγεται στη «μητέρα» υπηρεσία της Αθήνας.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μπορούν να βεβαιώσουν ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά δικαίωση των στελεχών του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης αλλά και όλων όσοι πίστεψαν στις επιχειρησιακές ικανότητές τους αυτά τα χρόνια. Κάθε φορά που το θέμα της ίδρυσης της ΕΚΑΜ Κρήτης ερχόταν στο προσκήνιο, ένας υποκινούμενος «πόλεμος» μπλόκαρε τις διαδικασίες και τις «πάγωνε».
Υπερίσχυαν οι «οξειδωμένες» φωνές που υποστήριζαν λυσσαλέα ότι ΕΚΑΜ ήταν μόνο μία, αυτή της Αθήνας. Το όνομα της υπηρεσίας ουδέποτε ήταν το ζητούμενο. Άλλωστε, όπως σχολιάζει με πάθος έμπειρος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, οι ομάδες είναι εκείνες που φτιάχνουν το όνομα.
Ήταν όμως ξεκάθαρο ότι μόνο υπό την «ομπρέλα» του ονόματος της ΕΚΑΜ, η ειδική υπηρεσία της Κρήτης, η ΟΕΑ όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, θα μπορούσε να έχει τη θεσμική θωράκιση που της άξιζε σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, εξοπλισμού και κατευθύνσεων.
Η ίδρυση και η λειτουργία της ΕΚΑΜ Κρήτης πιστώνεται πρωτίστως στον νυν αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, ο οποίος έζησε από πρώτο χέρι την ΟΕΑ, μπήκε μπροστά, «έτρεξε» τις διαδικασίες, θέλοντας να αποκαταστήσει μία αδικία ετών. Σύμμαχοί του σε αυτήν την προσπάθεια ήταν σαφέστατα η πολιτική ηγεσία αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων προσώπων που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά.
Λίγους μήνες πριν έσπευσαν ορισμένοι να αποδώσουν «συντεχνιακό» και «ρουσφετολογικό» χαρακτήρα στο όλο εγχείρημα που επανεκκίνησε ο αρχηγός, εστιάζοντας στην κρητική καταγωγή του.
Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκαν απόλυτα απαξιωτικοί και ειρωνικοί χαρακτηρισμοί για τα στελέχη της ΟΕΑ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο αντιστράτηγος κυνήγησε το θέμα και δεν το «έθαψε», όπως συνέβη κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, μόνο και μόνο να μην δυσαρεστήσει κάποιους.
Ήταν το 2008, στη μετά Ζωνιανά εποχή, που η τότε ηγεσία της ΕΛΑΣ έκρινε επιβεβλημένη την ίδρυση αυτοτελούς κατασταλτικής μονάδας στην Κρήτη.
Τελικά προκρίθηκε η λύση της ίδρυσης της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης, την ύπαρξη της οποίας κάποιοι δεν την είδαν με «καλό μάτι», φοβούμενοι προφανώς την υπαγωγή της στην ΕΚΑΜ.
Η ΟΕΑ θα ήταν μία άτυπη ΕΚΑΜ, τα στελέχη της θα περνούσαν ακριβώς από την ίδια εκπαίδευση, αρκεί να μην ονομαζόταν ΕΚΑΜ.
Από το 2008 έως σήμερα η ΟΕΑ είναι εκείνη που έχει αναλάβει την επιχειρησιακή εκτέλεση δύσκολων έως και τρανταχτών υποθέσεων, ενώ στα χρόνια αυτά δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά η μετάβαση κλιμακίου της ΕΚΑΜ στην Κρήτη όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Απεναντίας, όπως είναι γνωστό, ομάδες της ΟΕΑ κλήθηκαν να βοηθήσουν σε επικίνδυνες επιχειρήσεις στην περιοχή της Ηπείρου με την απόδραση επικίνδυνων κακοποιών από τη φυλακή.
Όμως και σε επίπεδο εκπαίδευσης και σχολείων επιλογής ο βαθμός δυσκολίας ήταν αντίστοιχος με αυτόν της ΕΚΑΜ. Τα σχολεία της Κρήτης έχουν «τρέξει» εκπαιδευτές της περιβόητης ΕΚΑΜ.
Σε όσους ισχυρίζονται ότι τα σχολεία του Ρεθύμνου είναι… περίπατος, η απάντηση, όπως έχουμε γράψει ξανά, βρίσκεται στα στατιστικά. Από τους περίπου 190 συμμετέχοντες που πήραν συνολικά μέρος στα τέσσερα σχολεία επιλογής που έγιναν στα χρόνια που πέρασαν, μόλις 26 κατάφεραν να τερματίσουν επιτυχώς.
Το 2008 από τους περίπου 60 συμμετέχοντες πέτυχαν μόλις 17. Το 2011 από τους 25 συμμετέχοντες μόλις δύο ήταν οι επιτυχόντες. Το 2013 από τους περίπου 55-60 συμμετέχοντες τα κατάφεραν τρεις. Το 2017 από τους 45 συμμετέχοντες πέτυχαν τέσσερις.
Το 2017 ήταν και η χρονιά που η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης αναβαθμίστηκε σε Τμήμα. Πολύ σύντομα, ίσως και πριν από το Πάσχα, εκτιμάται ότι θα «τρέξει» το σχολείο για τη στελέχωση της Μονάδας της Κρήτης.