Πριν από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κομματικά επιτελεία είχαν τεθεί σε προεκλογικό συναγερμό. Ο «πυρετός των εκλογών» είχε... ξεκινήσει επί της ουσίας από την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για εκλογή νέου Προέδρου. Η πιο δύσκολη αποστολή των κομματικών επιτελείων είναι να βρουν αξιόλογους υποψήφιους για τα ψηφοδέλτια. Δεν υπάρχει η... προσφορά άλλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια «δεξαμενή» υποψηφίων που ενδιαφέρει πολύ τα κόμματα. Ποιοι είναι οι πιο... hot υποψήφιοι στρατιωτικοί που έχουν δεχτεί ή σύντομα θα δεχτούν πρόταση για να είναι υποψήφιοι;
► Φραγκούλης Φράγκος. Το όνομά του πάντα «παίζει». Τόσο πολύ που κάποιοι λένε ότι έχει αρχίσει να κουράζει. Παρ' όλο αυτά η Ν.Δ. πολύ θα ήθελε να τον έχει στο ψηφοδέλτιό της. Και ας μην πήγε ο στρατηγός στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του κόμματος. Όλοι τον περίμεναν πως και πώς, αλλά εκείνος τους «έστησε». Υπάρχουν σκέψεις στη Συγγρού για να επανέλθουν με πρόταση, αλλά οι ελπίδες είναι ελάχιστες. Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ θα συζητούσε -αν συζητούσε- μόνο το ενδεχόμενο εκλόγιμης θέσης στο Επικράτειας. Δύσκολο να του δοθεί. Προέχουν άλλες «υποχρεώσεις». Και από την άλλη, είναι προφανές από τις κινήσεις του ότι περιμένει την «επόμενη μέρα» ο Φράγκος. Οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάδειξη νέων πολιτικών σχηματισμών και ο στρατηγός δεν αποκλείει τίποτα. Ακόμη και τη δημιουργία δικού του κόμματος.
Συνεπώς προτάσεις μπορεί να δεχτεί ο Φράγκος αλλά δεν δείχνει «ζεστός» να πει «ναι». Τελευταία πρόταση που απέρριψε ήταν να ενταχθεί -ή και να ηγηθεί- στις ΡΙΖΕΣ, το κόμμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Τάκης Μπαλτάκος.
► Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Ο Α/ΓΕΣ που παραιτήθηκε επειδή δεν δέχτηκε υποδείξεις για τις κρίσεις αξιωματικών του Στρατού, προκαλώντας αναταραχή στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχει γίνει λόγω εκείνης της πράξης του περίπου σύμβολο - πρότυπο αξιωματικού. Που έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο Κωσταράκου. Οι «μετοχές» του Ζιαζιά είναι ανεβασμένες και αυτό φαίνεται και από τις συναντήσεις που έχει κάνει. Έχει αρκετές φορές συναντηθεί με τη Ρένα Δούρου, η οποία ήταν η πρώτη που τον προσέγγισε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην Α/ΓΕΣ έχει δεχτεί ήδη μία πρόταση για να εμπλακεί ενεργά από τον Αλέξη Τσίπρα. Του είχε προτείνει να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές. Είχε αρνηθεί ευγενικά. Οι επαφές του στρατηγού συνεχίστηκαν και οι πληροφορίες λένε ότι ο στρατηγός ήταν από τους βασικούς «καθηγητές» του Αλ. Τσιπρα στα θέματα άμυνας πριν «ανηφορίσει» στο Πεντάγωνο.
Ο στρατηγός Ζιαζιάς είχε ακόμη μία σημαντική επαφή. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον είχε καλέσει πρόσφατα στο πολιτικό του γραφείο. Τα είπαν επί μιάμιση ώρα και έδωσαν «υπόσχεση» να τα ξαναπούν.
Τον Κ. Ζιαζιά προσέγγισε και ο Τ. Μπαλτάκος. Έγιναν τρία ραντεβού, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε διάθεση συνεργασίας από την πλευρά του στρατηγού.
Οι προβλέψεις λένε ότι ο πρώην Α/ΓΕΣ θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη πιθανότητα να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι... είναι και αυτός εδώ. Εννοούμε στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον οποίο η Αριστερά δεν είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις.
► Κοσμάς Χρηστίδης. Ο ναύαρχος και επίτιμος Α/ΓΕΝ είχε προκαλέσει «θαλασσοταραχή» όταν αποφάσισε, εν ενεργεία αρχηγός ακόμη, να παραχωρήσει συνέντευξη στη Realnews και να μιλήσει για τις «δυσβάστακτες» περικοπές που επιβλήθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε επί της ουσίας την αποστρατεία του. Το όνομα του ναυάρχου Χρηστίδη έχει μεγάλο βάρος στο Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα πολιτικά του «πιστεύω» δεν έχουν καμία σχέση με τη «δεξιά πτέρυγα» της Βουλής. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν να απορρίψει κάθε προοπτική συνεργασίας με τις ΡΙΖΕΣ του Μπαλτάκου. Πρόταση του έγινε. Για αυτό και δεν προχώρησε και η συζήτηση με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έψαξαν να βρουν τρόπους προσέγγισης του ναυάρχου.
Ο επίτιμος Α/ΓΕΝ ήταν μέλος της ομάδας στρατιωτικών που ενημέρωσε διεξοδικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για θέματα άμυνας. «Φλερτ» υπάρχει, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψει και «γάμος».
► Ανέστης Τσουκαράκης. Όπως έγραψαν στο Facebook στρατιωτικοί, «ο Γκάλης έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα και ο Τσουκαράκης τον συνδικαλισμό στον Στρατό»! Ο αντισυνταγματάρχης, που πριν από χρόνια αντιμετωπιζόταν ως γραφική περίπτωση μιλώντας για τη δημιουργία ενώσεων στρατιωτικών που θα ασχολούνταν με την επίλυση εργασιακών θεμάτων των στρατιωτικών, κατόρθωσε να δημιουργήσει Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Και βέβαια είναι αυτός που μαζί με μια μικρή ομάδα συναδέλφων του έκαναν άνω-κάτω την κυβέρνηση με την προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά των περικοπών. Η θετική για τους στρατιωτικούς απόφαση του ΣτΕ είναι «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση, που δεν κατόρθωσε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις με την επιστροφή του 50% από όσα «έκοψε» από τους στρατιωτικούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενδιαφερόταν να κατεβάσει ένα πρόσωπο σαν τον Τσουκαράκη σε εκλογική περιφέρεια όπως η Β' Αθηνών. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ για να εμποδίσει αυτό το ενδεχόμενό μετέθεσε τον «μισητό» για τον ίδιο πρόεδρο των στρατιωτικών... στο γραφείο του. Όχι για να τον έχει από κοντά, αλλά γιατί με βάση τον νόμο στρατιωτικός δεν μπορεί να κατέλθει υποψήφιος σε περιφέρεια στην οποία υπηρετεί! Άρα, ο Τσουκαράκης στη Β' Αθηνών δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να εκτεθεί.
(REAL NEWS 28/12/2014 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected])
http://staratalogia.blogspot.gr