Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 02/03/2015

Ξεκινά σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου, το αποκαλούμενο και ως σκάνδαλο των "ιερών ανταλλαγών".  Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχουν παραπεμφθεί ο ηγούμενος τη Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος, Αικατερίνη Πελέκη, οι δικηγόροι, Διονύσιος και Δημήτρης Πελέκης, και ακόμη εννέα άτομα. 

Και οι 14 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν οριστικά και αμετάκλητα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά την απόρριψη από το Ε' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αναίρεσης την οποία είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Μποροδήμος κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Ο κος Μποροδήμος υποστήριζε ότι το επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα είχε αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα.

Της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλης Κουτσός),  του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.

Μετά την απόρριψη της αναίρεσης αναβίωσε το  βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.

Αυτοί θα καθίσουν στο εδώλιο

Κατόπιν τούτου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης.

Κατηγορούμενοι είναι ακόμα ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ , Κωνσταντίνος Γκράτσιος , ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ,  Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Ακόμη, θα δικαστούν μαζί  πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣ, Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος, Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του, Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Το παραπεμπτικό βούλευμα στα 14 από τα συνολικά 32 άτομα που ήταν εμπλεκόμενα στη δικογραφία, αποδίδει κατά περίπτωση κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα του 2013  οι ενέργειες και οι πράξεις  των 14 έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου. 

Αντίθετα, το ίδιο  βούλευμα απάλλαξε τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Ιωάννη Αγγέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου έχει  απασχολήσει δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής (2008 και 2010)  και μια προανακριτική (2011).

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis