Ο «πυρετός των κρίσεων» έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Η λογική λέει ότι εκτός από τον Α/ΓΕΑ που συμπληρώνει τη θητεία του ,ουδείς άλλος θα έπρεπε να ανησυχεί για την τύχη του. Οι σημερινοί Αρχηγοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες κρίσεις: μία στον Έβρο και μία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Και στις δύο η κυβέρνηση τους βαθμολόγησε με άριστα 10. Συνεπώς μπορεί να υπάρχει θέμα αντικατάστασης κάποιου Αρχηγού;
Η λογική ως γνωστόν δε συχνάζει στην Ελλάδα. Συνεπώς είναι μάλλον λογικό όλοι να έχουν τις ανησυχίες τους…
Α/ΓΕΕΘΑ: Ο Κ.Φλώρος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τη δήλωση του ότι όποιοι απειλήσουν την εθνική κυριαρχία πρώτα θα καούν και μετά θα ερωτηθούν για το ποιοι είναι. Η δήλωση δε δημοσιεύθηκε ποτέ στο militaire.gr . Ο λόγος ήταν ότι από την όποια εμπειρία έχουμε αποκτήσει στο ρεπορτάζ, γνωρίζαμε ότι ο Αρχηγός μπορεί να την πίστευε ,όχι όμως και το πολιτικό μας σύστημα που χρόνια τώρα έχει αυτοπαγιδευτεί στην «στρατηγική του κατευνασμού» της Τουρκίας. Τα γεγονότα στον Έβρο δεν άλλαξαν αυτή την άποψη μας, η οποία και επιβεβαιώθηκε στον «δεύτερο γύρο» της ελληνοτουρκικής κρίσης, όταν η στρατιωτική μας αντίδραση στις βόλτες του Oruc Reis ήταν σαφώς πιο διακριτική απ΄ ότι στο ξεκίνημα της. Τότε που ελληνικός Στόλος αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ παντού και ο τουρκικός «μαζεύτηκε» στους ναυστάθμους του.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το χάσμα της δήλωσης του με την κυβερνητική στρατηγική κατευνασμού, κάποιες φορές και εντός Μαξίμου.
Παρόλα αυτά ο κ.Φλώρος κατέκτησε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού σε σημείο που να μιλά απ΄ ευθείας μαζί του. Αυτό δεν αρέσει σ΄ όλους όσους αποτελούν το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Για την ακρίβεια υπάρχουν στο Μαξίμου πρόσωπα που θα ήθελαν να αντικατασταθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ. Το ερώτημα είναι αν θα πείσουν τον πρωθυπουργό. Αυτό ακόμη κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει.
Στις αδυναμίες του Α/ΓΕΕΘΑ τις οποίες επισημαίνουν όσοι επιθυμούν την αντικατάσταη του είναι ο δεσποτικός τρόπος με τον οποίο επέλεξε να ασκήσει τα καθήκοντα του έναντι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους Αρχηγούς. Η «κάθετη δομή διοίκησης» δε σημαίνει ότι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων υποβαθμίζονται. Είναι δύσκολη η ισορροπία αλλά δεν πρέπει να διαταράσσεται.
Στα μείον του Α/ΓΕΕΘΑ οι κρίσεις που προκάλεσε, όπως εκείνη που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του διευθυντή Αεροπορίας Στρατού.
Οι σχέσεις του με τον ΥΕΘΑ; Όχι καλές και είναι κοινό μυστικό ότι ο κ.Παναγιωτόπουλος θα επιθυμούσε την αντικατάσταση του , αν ήταν στο χέρι του.
Η πρόβλεψη; Θα ρισκάρουμε υποστηρίζοντας ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ θα παραμείνει στη θέση του κι αυτό κυρίως ,γιατί ο πρωθυπουργός δε θέλει να ρισκάρει αυτή τη περίοδο αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όσο για τα σενάρια που θέλουν τον κ.Φλώρο να ακολουθεί την πορεία Αποστολάκη και να γίνεται ΥΕΘΑ; Υπάρχουν αλλά οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο απρόβλεπτες που ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει σε οποιοδήποτε σενάριο. Επιπλέον δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι κάθε Αρχηγός θα πρέπει να γίνεται και ΥΕΘΑ…
Α/ΓΕΣ: Όταν ακόμη και βουλευτές του ΚΚΕ που επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Έβρο τηλεφωνούν στον Α/ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση για να τον συγχαρούν για όσα είδαν στις μονάδες και στα φυλάκια της περιοχής, σημαίνει ότι κάτι έχει γίνει σωστά. Ο Α/ΓΕΣ ήταν πάντα ένας «αθόρυβος» αξιωματικός. Παρέμεινε σιωπηλός και όταν έγινε Α/ΓΕΣ. Απ΄ ότι φαίνεται είναι και αποτελεσματικός. Ο Στρατός Ξηράς με πενιχρά μέσα λειτουργεί όπως πρέπει και κατά τη διάρκεια της Αρχηγίας Λαλούση δε μας έχει απασχολήσει αρνητικά ποτέ! Τότε προς τι τα σενάρια που θέλουν κάποιους να επιδιώκουν την αντικατάσταση του; Με ποια αιτιολογία; Το ΄χουμε βέβαια ξαναζήσει με τις ανεξήγητες αποστρατείες Γκίνη-Τσέλιου που ακολούθησαν τη βροντερή παραίτηση του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά.
Αν επικρατήσουν αυτοί που θέλουν αλλαγή του Α/ΓΕΣ θα πρέπει να εξηγήσουν και τους λόγους της επιμονής τους.
Α/ΓΕΝ: Ο Αρχηγός ΓΕΝ Στ. Πετράκης μαζί με τον Αρχηγό Στόλου Παν. Λυμπέρη κλήθηκαν να διαχειριστούν την εξαιρετικά σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020. Το πέτυχαν και το πιο σημαντικό είναι ότι το πέτυχαν έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον τουρκικό στόλο αλλά και τα τεράστια προβλήματα του δικού μας Στόλου. Συνεπώς θέμα «αξιολόγησης» τους δεν τίθεται…
Πετράκης και Λυμπέρης είχαν να διεκπεραιώσουν και το ζήτημα της επιλογής νέας φρεγάτας για το Στόλο. Υπόθεση καθόλου εύκολη, αφού είναι γνωστό ότι «κυβερνητικοί κύκλοι» προτιμούσαν την «αμερικανική πρόταση», την οποία είχαν επενδύσει με το παραμύθι της «γεωπολιτική υπεραξίας» που θα έδινε αυτή η επιλογή. Ο Α/ΓΕΝ και ο Αρχηγός Στόλου έγιναν δυσάρεστοι με την επιμονή τους στα επιχειρησιακά κριτήρια της επιλογής. Τα…καγκουρό από την Αυστραλία άλλαξαν το κλίμα και τους δικαίωσαν.
Δεν είναι επίσης μυστικό ότι οι σχέσεις Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ δεν είναι ανέφελες. Από την άλλη και ο Α/ΓΕΝ και ο Αρχηγός Στόλου έχουν την εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου.
Οποιαδήποτε αλλαγή αυτή τη στιγμή στην ηγεσία του ΠΝ δημιουργεί θέμα και ερωτήματα καθόλου ευχάριστα για την κυβέρνηση…
Α/ΓΕΑ: Ο κ.Μπλιούμης συμπληρώνει τη θητεία του και η μόνη περίπτωση για να παραμείνει με στολή ήταν η προώθηση του στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Κάποιοι φαίνεται ότι είχαν δημιουργήσει ελπίδες στο περιβάλλον του, οι οποίες νομίζουμε ότι είναι φρούδες. Πρώτα απ΄ όλα ,γιατί όπως προαναφέραμε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αλλάξει ο Α/ΓΕΕΘΑ. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί όμως προβάδισμα έχει ο Α/ΓΕΝ.
Όσο για το …ακλόνητο επιχείρημα που επικαλούνται όσοι θέλουν να διατηρούν ζωντανό το σενάριο της προώθησης του Α/ΓΕΑ στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, ότι «θα πιστωθεί την επιτυχία των Rafale» θα θέλαμε να ρωτήσουμε πότε ακριβώς το ΓΕΑ είχε εισηγηθεί την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών…