Τα Αστυνομικά Τμήματα
Το εξής παράδοξο γεγονός συμβαίνει στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, ενώ όλες οι ειδικές Υπηρεσίες και τα διάφορα επιτελεία, είναι πλήρες σε επάρκεια προσωπικού, τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα, λειτουργούν με παρούσα δύναμη της τάξης του 55% από την προβλεπόμενη-οργανική τους!
Δηλαδή, εκτός από τα σοβαρότατα υλικοτεχνικά προβλήματα, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα Αστυνομικά Τμήματα, έχουν και το σοβαρότατο θέμα της έλλειψης Αστυνομικού προσωπικού.
Στο πρόβλημα αυτό ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και η μετακίνηση προσωπικού από αυτά, προκειμένου να επανδρώσουν τον θεσμό του Αστυνομικού της γειτονιάς.
Βέβαια, η εγκατάλειψη στο «έλεος του Θεού» των Τμημάτων, δεν έγινε τώρα ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας «διεργασίας» χρόνων από τις εκάστοτε διοικήσεις, είτε του Αρχηγείου, είτε της Γενικής , είτε της αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας.
Ψάχνοντας άκρη δεν θα βρεις!
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή τη κατάσταση είναι πάρα πολλά, πολύ σοβαρά και λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Τόσο στην εργασιακή κατάσταση των Αστυνομικών που υπηρετούν σ’ αυτές τις Υπηρεσίες, αλλά και στην Αστυνόμευση, ή ακόμα και στις σχέσεις πολίτη και Ελληνικής Αστυνομίας!
Δεν είναι όμως μόνο τα Αστυνομικά Τμήματα
Το ποσοστό παρούσας δύναμης στα Τμήματα Ασφαλείας και Τροχαίας είναι ως ποσοστό κάπως μεγαλύτερο, γύρω στο 70%, πλην όμως επειδή η δημιουργία των λιγοστών οργανικών θέσεων αυτών, έγινε με πολύ φειδώ, κυρίως για οικονομικούς, λογιστικούς, αλλά και άλλους λόγους, οπότε και η κάλυψή τους από την Διοίκηση είναι πολύ πιο εύκολη, αλλά δεν αναιρεί την πραγματικότητα ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε.
Τα Αστυνομικά Τμήματα-Τμήματα Ασφαλείας-Τροχαίας είναι τα κύτταρα της Ελληνικής Αστυνομίας
Στο παραπάνω σκεπτικό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μέσω των Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας & Τροχαίας, εξυπηρετείται το 95% των πολιτών, για τις υπηρεσιακές, επαγγελματικές ή άλλες υποθέσεις-σχέσεις τους με το πολλαπλό αντικείμενο μας ως Αστυνομία. Σίγουρα μέσα στις υποχρεώσεις μας είναι να παρέχουμε και τις δέουσες υπηρεσίες προς αυτόν.
Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι η πρωταρχική πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας γίνεται απευθείας και άμεσα, σε πρώτο λόγο, από τις παραπάνω Υπηρεσίες, οπότε όλοι συμπεραίνουμε τον αντίκτυπο που έχει η μη ομαλή λειτουργία των εν λόγω Υπηρεσιών!
Δύο, τρία, μέχρι και τέσσερα Αστυνομικά Τμήματα μαζί βγάζουν ένα περιπολικό αυτοκίνητο, το οποίο λόγω χρησιμοποιείται όλο το 24ωρο, μέχρι να τεθεί εκτός λειτουργίας και αυτό.
Το ίδιο και για τα Τμήματα Ασφαλείας!
Αστυνόμευση δεν μπορεί να γίνει, οι τεράστιες περιοχές πολλών Τμημάτων μαζί, υπερφορτώνει τα πληρώματα, που μόνο στα βασικά σήματα του κέντρου της Άμεσης Δράσης με το ζόρι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μεταγωγές κρατουμένων γίνονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των Διοικητών και του κέντρου της Αμ.Δράσης.
Αλίμονο αν χρειαστεί περιπολικό για καμιά υπηρεσιακή δουλειά του Τμήματος, δεν υπάρχει!
Ο πονοκέφαλος & τα προβλήματα
Οι διαθέσεις, οι αποσπάσεις, οι μετακινήσεις για «υπηρεσιακές ανάγκες» είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος που εντείνει τις ελλείψεις. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η μη τήρηση καμίας από τις διατάξεις του Π.Δ. , λόγω της έλλειψης του προσωπικού, γιατί ότι και να συμβαίνει η Ελληνική Αστυνομία πρέπει και θα λειτουργήσει!
Οι Αστυνομικοί μαθαίνουν τελευταία στιγμή τι δουλεύουν την επόμενη ημέρα, μερικές φορές η υπηρεσία που θα εκτελέσουν αλλάζει καναδυό φορές την ίδια ημέρα, εβδομαδιαίο πρόγραμμα δεν τηρείται, ενώ η νυχτερινές διπλές ή τριπλές βάρδιες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι ημερήσιες αναπαύσεις που οφείλονται είναι χιλιάδες, 10-15 μέσο όρο ανά Αστυνομικό υπάλληλο!
Η Διοίκηση
Οι περισσότεροι Διοικητές, πράγματι προσπαθούν για το καλύτερο, οι παραπάνω όμως συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να ανταπεξέλθουν. Η Διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, είτε απέναντι στον εργαζόμενο Αστυνομικό, είτε στις υπηρεσίες που προσφέρει στον Έλληνα πολίτη.
Η κατάσταση των Τμημάτων χειροτερεύει συνεχώς
Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα Τμήματα, είτε Αστυνομικά, είτε Ασφαλείας, είτε Τροχαίας, διαμαρτύρονται συνεχώς για έλλειψη ατόμων, χωρίς όμως χρόνια τώρα να βρίσκουν ανταπόκριση και λύση. Αποτέλεσμα είναι να επιλέγουν να μετακινηθούν σε επιτελικές ή ειδικές υπηρεσίες διότι στις Υπηρεσίες τους:
1.- Δεν υπάρχει ωράριο,
2.- Το αντικείμενο των Υπηρεσιών αυτών είναι τεράστιο τόσο σε νομοθεσία, όσο και σε Αστυνομικές αρμοδιότητες,
3.- Δεν υπάρχει εξειδίκευση (τη μία μέρα Αξιωματικός υπηρεσίας, την άλλη μέτρα, την άλλη περιπολικό, κοκ),
4.- Είναι οι Υπηρεσίες με τα λιγότερα υλικοτεχνικά μέσα και τις χειρότερες εργασιακές-υγειονομικές συνθήκες,
5.-Είναι οι Υπηρεσίες με τη μεγαλύτερη και συχνότερη επαφή με τον πολίτη, χωρίς την ανάλογη νομική προστασία για τον Αστυνομικό Υπάλληλο,
6.-Οι εργασιακές συνθήκες είναι άθλιες, πάρα πολλές οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις, πρόβλημα στη ΛΗΨΗ αδειών απουσίας κ.α.
7.-Είναι οι Υπηρεσίες με τα περισσότερα πάρεργα
8.-Τρομερό πρόβλημα με τα κρατητήρια και τους ποινικούς κρατουμένους
Η φυσική και πολιτική ηγεσία πρέπει να παρέμβει άμεσα!
Είναι ολοφάνερο ότι απαιτείται η άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών αυτών! Κατά τη γνώμη μου, είναι απόλυτη ανάγκη να προκληθούν έκτακτες μεταθέσεις εκατοντάδων Αστυνομικών από την Αττική και όχι μόνο για την ενίσχυση της Γενικής Αστ.Δ/νσης Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως έγιναν για την επάνδρωση των φυλακών του Δομοκού.
Δεν υπάρχει άλλη λύση, η τεράστια αυτή έλλειψη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο, όσο και να προσπαθούμε!
Η κατάσταση είναι άσχημη και κατά τη γνώμη μου ανεξέλεγκτη, χωρίς επιστροφή!
Καμιά αναδιάρθρωση δεν μπορεί να διορθώσει τη κατάσταση αυτή!
Γιώργος Δεληγιώργης, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ, μέλος Σ.Κ.Α.Υ.
Υποψήφιος με το ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Σ.Κ.Α.Υ.-ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ-ΑΣΠΙΔΑ
skaythess.gr