Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:13 | 16/03/2016

Μέλη ύποπτων ΜΚΟ, εθελοντές ακτιβιστές που υποστηρίζουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων, κυκλώματα δουλεμπόρων ακόμη και προβοκάτσια, εξετάζουν αστυνομικές αρχές και ΕΥΠ, για τα κέντρα από τα οποία εκπορεύτηκε η έκδοση φυλλαδίων που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες να κινηθούν προς τα Σκόπια.

Τα αρμόδια στελέχη των διωκτικών αρχών λαμβάνουν καταθέσεις από πρόσφυγες στην Ειδομένη, και προβαίνουν σε έρευνες τυπογραφείων, εκδοτικών επιχειρήσεων ακόμη και βιβλιοπωλείων, σε μία προσπάθεια εντοπισμού της πηγής αναπαραγωγής του εγγράφου, κάτοχος του οποίου ήταν σχεδόν ένας στους δύο πρόσφυγες που κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας οι αστυνομικοί επιχειρούν να εντοπίσουν ίχνη των απατεώνων... πωλητών ελπίδας στους πρόσφυγες και εκείνους που διαμοίρασαν τα φυλλάδια με τον χάρτη περάσματος στα Σκόπια, το οποίο όπως ήταν φυσικό βρήκε γρήγορα ανταπόκριση στις τάξεις των καταπονημένων προσφύγων, που αναζήτησαν την χαραμάδα διαφυγής προς την Ευρώπη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο, η συγκεκριμένη ενέργεια να εκπορεύτηκε από άτομα που με αυτόν τον τρόπο, επεδίωξαν το «εμπόριο εικόνας» πόνου και εξαθλίωσης προσφύγων, και... εξαγωγή της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με άγνωστες προς το παρόν επιδιώξεις.

Από νωρίς προχθές το πρωί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είχαν γίνει αποδέκτες αυτών των πληροφοριών, που επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα όταν έπεσε στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο.

Στο φυλλάδιο που ήταν γραμμένο στα αραβικά δινόταν ραντεβού για το δρομολόγιο στις 14:00 το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, ενώ γινόταν η επισήμανση ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι στο τέλος του φράχτη υπάρχει άνοιγμα προς την Ευρώπη και την Γερμανία «που δέχεται κανονικά πρόσφυγες».

 

 

 

 

Υπήρχε μάλιστα η προειδοποίηση πως δεν πρέπει να δουν αυτό το σημείωμα αστυνομικοί ή δημοσιογράφοι. Εκατοντάδες πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων ακόμη δεν είναι ακριβής, πίστεψαν το περιεχόμενο του κειμένου και ακολούθησαν τις οδηγίες του με αποτέλεσμα τις θλιβερές εικόνες παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων σε αναπηρικά καροτσάκια να κινούνται μέσα στις λάσπες και τα ποτάμια.

Έφθασαν στα Σκόπια, συνελήφθησαν για να εξελιχθεί ένα διπλωματικό θρίλερ σχετικά με την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα, μέσω νόμιμων ή παράνομων διαβάσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM, υποστήριξε πως δεν ήταν αυθόρμητη η ενέργεια της πορείας των προσφύγων προς τα Σκόπια και «έδειξε» και εκείνος, μέλη ΜΚΟ ως υποκινητές της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι ήταν από πίσω. Υπάρχει σ’ αυτό το φυλλάδιο, στο κάτω μέρος, έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μια επιγραφή που λέει ‘Captain Τάδε’, που είναι το όνομα του πρώην Υπουργού του Γερμανού, αλλά δεν ξέρουμε αυτό αν είναι προβοκατόρικο, αν είναι τέλος πάντων παραπλανητικό.

Όμως κάποιοι έβαλαν το χέρι τους, κάποιοι άνθρωποι, Μ.Κ.Ο., δεν ξέρουμε τι, είναι θέμα έρευνας αυτή τη στιγμή, έχουν βάλει το χέρι τους για να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους, να κάνουν αυτή την πορεία που κάνανε».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της Σκοπιανής πλευράς, για ανοχή της ελληνικής πλευράς σε αυτή την πορεία των προσφύγων προς τα εδάφη της, ο κ. Τόσκας ανέφερε σχετικά: «Προφανώς αυτά είναι ψέματα που λέει η Σκοπιανή πλευρά. Θέλει να δείξει όλο τον τελευταίο καιρό ότι εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και ότι αυτό είναι το κράτος που υπερασπίζεται την Ευρώπη, για να διεκδικήσει στη συνέχεια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλα τα σχετικά που επιδιώκει.

Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να κρατήσουν αυτό τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν προς τα Σκόπια, στο μεγαλύτερο μέρος ήταν γυναίκες και παιδιά. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι βίαιη καταστολή δεν μπορούσε να γίνει για να τους κρατήσουμε. Αλλά προσπάθησαν οι αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Επομένως, αυτά που λέει η Σκοπιανή πλευρά είναι ανακριβή και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis