Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:24 | 23/03/2021

Το μακρινό 1999 ψηφίστηκε ένας Νόμος από την Βουλή των Ελλήνων. Ένας Νόμος που ίδρυσε μια νέα ένστολη και ένοπλη υπηρεσία. Την Υπηρεσία Εξωτερικής Φύλαξης Καταστημάτων Κράτησης (ΥΕΦΚΚ). Σκοπός και αποστολή της υπηρεσίας αυτής είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης, η φρούρηση των νοσηλευόμενων σε οποιοδήποτε θεραπευτήριο καταδίκων και υποδίκων και η συνοδεία αυτών προς ανάκριση, εμφάνιση σε δικαστήριο, ιατρική εξέταση, εκτέλεση έκτακτης άδειας ή άλλου έργου. Με σωρεία νόμων που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια, το τμήμα της υπηρεσίας αυτής στην Πάτρα απέχει από τα καθήκοντα των συνοδειών (μεταγωγών) προς ανάκριση, δικαστήρια, νοσοκομεία κ.α. σε αντίθεση με όλα τα ανάλογα τμήματα της επαρχίας.

Όλος αυτός ο φόρτος εργασίας επιβαρύνει αυτά τα 22 χρόνια το Τμήμα Μεταγωγών και Δικαστηρίων Πατρών, το οποίο αδυνατώντας να ανταπεξέλθει, ενισχύεται από όλες τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Αστυνομικοί από τα Καλάβρυτα, την Ακράτα, την Κάτω Αχαΐα, την Χαλανδρίτσα, την Τροχαία, την Άμεση Δράση, την Ομάδα ΔΙΑΣ και τα Αστυνομικά Τμήματα αφήνουν τα καθήκοντα τους και τις περιοχές τους για να εκτελέσουν ένα έργο μιας άλλης υπηρεσίας!

Ειδικά τους τελευταίους μήνες αυτοί οι Αστυνομικοί περιβάλλονται των ειδικών στολών και παραμένουν συνοδεία των κρατουμένων εντός των κλινικών Κορωνοϊού Covid19 των νοσοκομείων της περιοχής, εκθέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο, ενώ την επόμενη μέρα καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία στην θέση τους και στην περιοχή τους κανονικά! Ευτυχώς, με την στήριξη της Ένωσης μας και της υπηρεσίας με εξοπλισμό ασφαλείας, και την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας από τους ιδίους, ουδείς μέχρις στιγμής ασθένησε, παρά την αδιανόητη εξάπλωση του ιού σε μια κλειστή δομή όπως το Κατάστημα Κράτησης της Πάτρας, που μετρά πάνω από 100 ασθενείς μεγάλο μέρος των οποίων μετάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Οι αδιάκοπες όμως προσπάθειες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας για την δίκαιη απεμπλοκή των Αστυνομικών της Αχαΐας από αυτό το μέγα πάρεργο τα χρόνια αυτά που πέρασαν, δεν έφεραν δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα. Η ελλιπής Αστυνόμευση που έχει η περιοχή της Αχαΐας είναι ευθύνη αποκλειστικά των κυβερνήσεων που νομοθετούσαν παρατάσεις και φόρτωναν τους Αστυνομικούς και με αυτό το πάρεργο.

Σήμερα με την ασταμάτητη επιμονή και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσης μας, η Πολιτεία δεσμεύτηκε δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού κ. Ελευθέριου Οικονόμου και της αρμόδιας Γεν. Γραμματέως κα Σοφίας Νικολάου, ότι στους επόμενους μήνες θα απεμπλακούν οι Αστυνομικές δυνάμεις της Αχαΐας από αυτές τις ευθύνες. Οι μεταγωγές κρατουμένων πάσης φύσεως θα αποδοθούν εξ΄ολοκλήρου στην αρμόδια υπηρεσία και μάλιστα σε απόλυτη συμφωνία με το τοπικό όσο και με το πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό όργανο της ΥΕΦΚΚ, με μόνη προϋπόθεση την ενίσχυση με προσωπικό, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί εκ μέρους του Υπουργείου.

Αναμένοντας λοιπόν την πλήρη απεμπλοκή μας από αυτό το πάρεργο διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο και η αναμονή μας ελέω και κορονοιού από μέρους μας, θα είναι βραχεία. Ακόμα οι οποιεσδήποτε ελλείψεις προσωπικού που μπορεί να υπάρχουν στο Τμήμα Εξωτερικής Φύλαξης του Καταστήματος Κράτησης της Πάτρας, τις οποίες και σαν εργαζόμενοι κατανοούμε πλήρως, δεν μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη των εξελίξεων και πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις, με εσωτερικό περιορισμό αντικειμένων και θέσεων ή με μετακινήσεις από άλλα Τμήματα Εξωτερικής Φύλαξης της χώρας, αποκλειστικά και μόνο.

Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αχαΐας δεν ¨έβαλαν μόνο πλάτη¨ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φορτώθηκαν πλήρως ένα έργο άλλης υπηρεσίας σε βάρος των εργαζόμενων Αστυνομικών, αλλά κυρίως σε βάρος των Αχαιών Πολιτών που ψάχνουν περιπολικό τόσα χρόνια και δεν το βρίσκουν… 

                   ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
        ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis