Φύλλα πορείας, εκδόθηκαν στα ονόματα Αστυνομικών οι οποίοι είχαν διατεθεί σε υπηρεσίες συνοδείας και στατικής ϕύλαξης, και αποδεσμεύτηκαν πρόσϕατα για να επανέλθουν σε υπηρεσίες Αστυνόμευσης και καταστολής της Εγκληματικότητας, ωστόσο δεν επέστρεψαν ποτέ. Οι περισσότεροι Αστυνομικοί- συνοδοί, κατάφεραν, τα ονόματά τους να «ξαναγραϕούν» σε ϕύλλα πορείας, με απόσπαση αυτή τη ϕορά, σε Δικαστικούς οι έδρες των οποίων θα δικάσουν πολύκροτες υποθέσεις.
Η σύνθεση Έδρας για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία έχει ορισθεί για την 20ή Απριλίου 2015, ανακοινώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας (11/03). Η δίκη των 69 συνολικά κατηγορουμένων εκ των οποίων σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, κατά τις εκλογές του 2012, έχει προσδιορισθεί να εκδικαστεί στην Ειδικά διαμορϕωμένη αίθουσα στη Γυναικεία Πτέρυγα Φυλακών Κορυδαλλού. Δικαστικοί οι οποίοι εκ του νομού, δικαιούνται τη διάθεση Αστυνομικής συνοδείας και στατικής ϕύλαξης στις οικίες τους, λόγω του κινδύνου και της αυξημένης επικινδυνότητας που διατρέχουν, καταθέτουν αιτήματα παράτασης, ή και αναίρεσης της απόφασης παύσης των Αστυνομικών που τους έχουν διατεθεί, με πολιτική απόφαση, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Τα ϕύλλα πορείας, δεν έχουν ακόμα διαβιβαστεί από την Κρατική Ασϕάλεια προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο οι «ενδιαϕερόμενοι» Αστυνομικοί,-σύμϕωνα με πληροϕορίες από Αστυνομικές πηγές- έχουν ήδη «καταλάβει» τις θέσεις τους ως συνοδοί Αστυνομικοί στους Ανώτατους Δικαστικούς οι οποίο θα βρίσκονται στην έδρα στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής (20/04). Πρόκειται για Αστυνομικούς οι οποίο είχαν πρόσϕατα αποσπαστεί με απόϕαση του αναπληρωτή Υπουργού από συνοδείες σε ϕυσικά πρόσωπα για τα οποία είχε κριθεί ότι δε συνέτρεχαν λόγοι Αστυνομικής επιτήρησης και συνοδευτικής Ασϕάλειας.
Η συνέπεια του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, για αποδέσμευση του ένστολου προσωπικού, είχε προκαλέσει τη.. «δυσαρέσκεια» όσων διέθεταν Αστυνομική συνοδεία, με το κινητό του Γιάννη Πανούση, να χτυπά από.. »παραπονούμενους», από όσους ειχε διατεθεί Αστυνομική συνοδεία, που είτε παύτηκε είτε περιορίσθηκε.
Πάντως, όπως διαπιστώνεται, οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί που «κόπηκαν», «χάθηκαν στη διαδρομή για τις Υπηρεσίες» και ουδέποτε επέστρεψαν σε μάχιμες Αστυνομικές Υπηρεσίες καταστολής της Εγκληματικότητας. Παρά το οτι ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ότι «από υπηρεσίες ϕρούρησης στόχων και προσωπική συνοδευτική ϕρουρά αποδεσμεύονται συνολικά 868 Αστυνομικοί, από τους οποίους ήδη 515 έχουν επιστρέψει στις Υπηρεσίες προέλευσής τους, σύμϕωνα με τον Κανονισμό του Σώματος» και είχε διατυπωθεί ότι αναμένεται να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι αποσπασμένοι, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί ανακατανομή προσωπικού, με βάση τις ανάγκες των μάχιμων Υπηρεσιών» παρέμειναν εξαγγελίες.
Όπως εξηγεί στέλεχος και συνδικαλιστικος εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, «οι περισσοτεροι Αστυνομικοί οι οποιοι είχαν διατεθεί σε υπηρεσίες συνοδείας, κατά την παραμονή τους ως συνοδοί Ασϕαλείας, με συγκεκριμένη διαδικασία την οποία ακολουθούν, επιτυγχάνουν να μην επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις- σε μάχιμες Υπηρεσίες και τμήματα- με την ολοκλήρωση της απόστασης τους. Με τη διακοπή της διάθεσή τους από τη συνοδεία του προσώπου το οποίο επιτηρούν, έχουν προβεί σε αντικατάσταση της οργανικής τους θέσης, και επιστρέϕουν σε υπηρεσίες οι οποίες τους επιτρέπουν «ξεκούραστα 8άωρα» με αποτέλεσμα να μην επιστρέϕουν στις υπηρεσίες από τις οποίες .. “έϕυγαν” με τα κενά στα αποψιλωμένα τμήματα να εντείνουν το πρόβλημα έλλειψης ένστολου προσωπικού», διευκρινίζει.
Με αϕορμή την απόϕαση επαναξιολόγησης και διακοπή της διάθεσης Αστυνομικών που είχαν διατεθεί στη συνοδεία Δικαστικών Λειτουργών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, διαβίβασε (20/02) επιστολή -ένσταση προς τον Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας ότι «λόγω της ειδικής ϕύσης των καθηκόντων (χειρισμός υποθέσεων με μεγάλη βαρύτητα, με εμπλεκόμενα πρόσωπα με επικινδυνότητα, κλπ) και της δημόσιας θέσης των δικαστικών λειτουργών, η Πολιτεία επιβάλλεται να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία τους, διακρίνοντάς τους από άλλα υπό ϕρούρηση πρόσωπα-στόχους του δημόσιου βίου που, πιθανώς, έχουν τη δυνατότητα διατήρησης προστασίας και με ίδια μέσα».
Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να κληρωθεί και η Δικαστική σύνθεση για το Εϕετείο του κατάδικου τρομοκράτη Νίκου Μαζιωτη. Αστυνομικές πηγές, αναϕέρουν ότι ήδη Αστυνομικοί βρίσκονται σε «προχωρημένες συζητήσεις» και έχουν «επιστρατεύσει όλα τα μέσα» προκειμένου να ασκήσουν «πιέσεις» σε υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες με «επιρροή» ώστε διατεθούν στις υπηρεσίες συνοδείας των Δικαστικών Λειτουργών της έδρας, προκειμένου να αποϕύγουν τις μάχιμες Αστυνομικές Υπηρεσίες καταπολέμησης της Εγκληματικότητας.
Αστυνομικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν ότι με πολιτική απόφαση, τα αιτήματα τα οποία έχουν κατατεθεί από τους Ανώτατους Δικαστικούς για συνοδεία και Αστυνομική φρούρηση, έχουν όλα απορριφθεί, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκειά τους, οι οποίοι εκτός από τις υπηρεσιακές πρόσφυγες, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το συναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιφυλάσσονται για τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Είδομεν..
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport
https://nantiareport.wordpress.com