Η παροιμιώδης ατιμωρησία των αστυνομικών στις ΗΠΑ, οι οποίοι τραβούν για ψύλλου πήδημα το πιστόλι και αφαιρούν ζωές, έχει τεθεί στο στόχαστρο κοινής γνώμης και Τύπου, με πύρινα άρθρα αλλά και λαϊκές εξεγέρσεις μειονοτικών ομάδων να προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, καθώς οι Αρχές φαίνεται να κωφεύουν.
Φονιάδες αστυνομικοί δεν απαντώνται φυσικά μόνο στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί τραβούν το όπλο παραβαίνοντας το καθήκον τους, είναι όμως που στην Αμερική τα όργανα του νόμου σπανίως δικάζονται για τα εγκλήματά τους.
Ακόμα κι αν περάσουν από δίκη, είναι σχεδόν απίθανο να καταδικαστούν, ειδικά για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρά το γεγονός ότι συχνά-πυκνά υπάρχουν αδιάσειστα πειστήρια, όπως καταγραφές σε βίντεο και πολυάριθμοι αυτόπτες μάρτυρες. Οι 12 ένορκοι πρέπει να πειστούν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο αστυνομικός ενήργησε αυθαίρετα και έκανε ό,τι έκανε παράνομα, κάτι που δύσκολα παραδέχεται το σώμα, πόσο μάλλον που πάμπολλες φορές οι δικαστές σπεύδουν να κηρύξουν κακοδικίες και να αναγνωρίσουν δικονομικά σφάλματα, ακυρώνοντας τελικά την υπόθεση.
Και μιλάμε πάντα για αφαίρεση ανθρώπινης ζωής! Μια κοινωνία δηλαδή που δεν είναι πρόθυμη να διερευνήσει τα χρονικά των σωμάτων ασφαλείας δικαιώνοντας πάντα τον αστυνομικό, έστω κι αν αυτός εκτέλεσε εν ψυχρώ κάποιον συμπολίτη. Ίσως παίζει ρόλο εδώ ότι τα πυρά των λευκών αστυνομικών στρέφονται κυρίως κατά μελών μειονοτικών ομάδων, με τους Αφρο-Αμερικανούς και τους Λατίνους να συγκεντρώνουν την πλειονότητα των άδικων σφαιρών.
Κι έτσι στα τελευταία 20 χρόνια μόλις 17 αστυνομικοί σύρθηκαν στα δικαστήρια των ΗΠΑ για ανθρωποκτονία, αν και ελάχιστοι καταδικάστηκαν για φόνο! Οι περισσότεροι αθωώθηκαν φυσικά, καθώς τα παραθυράκια του νόμου είναι εδώ για να ξελασπώσουν τους φονιάδες. Η δολοφονία του άοπλου μαύρου εφήβου στο Φέργκιουσον από λευκό αστυνομικό στέκει εδώ μνημείο άδικης αθώωσης, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το ποινικό σύστημα των ΗΠΑ αλλά και το τι θέλει πραγματικά η αμερικανική κοινωνία…
Νεκρός για δυο κλεμμένες θήκες ταμπλέτας
Στις 31 Ιουλίου 2013, ο εκτός υπηρεσίας αστυνομικός Τζέισον Μπλακγουέλντερ ήταν με τη σύζυγό του σε πολυκατάστημα του Τέξας όταν εντόπισε τον 19χρονο Ράσελ Ρίος να τρέχει κυνηγημένος από τους φρουρούς ασφαλείας του καταστήματος. Αμέσως πήρε μέρος στο ανθρωποκυνηγητό και κάποια στιγμή βρέθηκε μόνος με τον πιτσιρικά στο δάσος.
Εκεί ισχυρίστηκε ότι τον αιφνιδίασε ο φυγάς και ένιωσε απειλή για τη ζωή του, γι’ αυτό και έβγαλε το πιστόλι του και τον σκότωσε εν ψυχρώ. Η σήμανση δεν επιβεβαίωσε ωστόσο την εκδοχή του, καθώς ο Ρίος εκτελέστηκε με σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, όντας γονατισμένος! Τον Ιούνιο του 2014, ο αστυνομικός καταδικάστηκε τελικά για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, αν και δεν μπήκε στη φυλακή, καθώς έφαγε 5 χρόνια με αναστολή. Έχασε πάντως τη δουλειά του στο αστυνομικό τμήμα του Τέξας…
Προσωπικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Ο αρχηγός της αστυνομίας πολίχνης της Οκλαχόμα, Ράντι Τρεντ Χάρισον, διερευνούσε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα παρακολουθώντας τον 18χρονο Ντέιν Σκοτ, τον οποίο είχε κυνηγήσει ανεπιτυχώς άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. Ήταν 14 Μαρτίου 2012 όταν ο αστυνομικός εντόπισε τον πιτσιρικά να πουλά μαριχουάνα μέσα σε ένα αυτοκίνητο έξω από το σχολείο: η καταδίωξη έληξε με σύγκρουση και ο αστυνομικός αφόπλισε κατόπιν τον νεαρό, αν και του ξέφυγε για άλλη μια φορά.
Ο Χάρισον τον κυνήγησε και καταμεσής του πλήθους που παρακολουθούσε, αλλά και ενός ακόμα αστυνομικού, άνοιξε πυρ εναντίον του, με τις τέσσερις τελευταίες σφαίρες που έριξε να τον βρίσκουν στον πνεύμονα και την καρδιά, σκοτώνοντάς τον επιτόπου. Ο νεαρός τραβούσε απλώς κάθε τόσο το φαρδύ του παντελόνι για να μην του πέσει και ο αρχηγός της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι ο 18χρονος έκρυβε και δεύτερο όπλο στην τσέπη του! Τον Νοέμβριο του 2013, ο Χάρισον καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού, καθώς όλοι μίλησαν για προσωπική βεντέτα του αστυνομικού με τον νεαρό. Ταυτοχρόνως, άλλος αστυνομικός είχε ήδη κεραυνοβολήσει τον πιτσιρικά με το taser, ο οποίος είχε ήδη παραδοθεί. Ο δικαστής τον καταδίκασε σε φυλάκιση 4 ετών…
Ψέματα, σφαίρες και αφαίρεση ζωής
Ο Ντάνιελ Χάρμον-Ράιτ προσλήφθηκε στο αστυνομικό τμήμα πόλης της Βιρτζίνια παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κεφάλια είχαν αντίρρηση, καθώς το μητρώο του έλεγε ότι είχε πρόβλημα αλκοολισμού αλλά και συμπεριφοράς. Παρέμεινε μάλιστα στα καθήκοντά του παρά τα δύο περιστατικά αχρείαστης βίας που καταγράφηκαν στο μητρώο του. Και τότε, στις 9 Φεβρουαρίου 2012, ο αστυνομικός απάντησε σε μια κλήση για έναν ύποπτο μέσα σε τζιπάκι που ήταν παρκαρισμένο σε πάρκινγκ σχολείου.
Ο ύποπτος ήταν η 54χρονη Πατρίσια Αν Κουκ, η οποία ανακρίθηκε από τον αστυνομικό επιτόπου και κάποια στιγμή ανέβασε το παράθυρό της για να φύγει, μαγκώνοντας ωστόσο το μανίκι του Χάρμον-Ράιτ. Η Κουκ έβαλε μπροστά και ξεκίνησε το όχημά της, σέρνοντας τον αστυνομικό, ο οποίος δήλωσε ότι η τύπισσα ήταν δημόσιος κίνδυνος, γι’ αυτό έβγαλε το περίστροφο και την πυροβόλησε. Πλήθος αυτοπτών μαρτύρων όμως αναίρεσαν τη μαρτυρία του αστυνομικού, ισχυριζόμενοι ότι ποτέ δεν πιάστηκε το μανίκι του στο παράθυρο.
Αντιθέτως, είχε από την αρχή το ένα του χέρι πάνω στο όπλο και το άλλο στο χερούλι της πόρτας του τζιπ και απείλησε την άτυχη γυναίκα ότι αν ανέβαζε το παράθυρό της, τότε θα την πυροβολούσε! Το ’πε και το ’κανε φυσικά, ρίχνοντας αμέσως δύο σφαίρες και όταν η γυναίκα ξεκίνησε για να γλιτώσει από τη μανία του, την πυροβόλησε άλλες πέντε φορές, με δύο σφαίρες να τη βρίσκουν θανάσιμα. Τον Μάρτιο του 2013, ο αστυνομικός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και αντιμετώπιζε κάθειρξη 25 ετών. Πόσα έφαγε τελικά; Τρία χρονάκια…
Μυστικός αστυνομικός ξεπαστρεύει με συνοπτικές διαδικασίες Αφρικανό
Στις 22 Μαρτίου 2003, η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε έφοδο σε αποθήκη κυκλώματος με πλαστά CD και DVD. Έξω από την αποθήκη καραδοκούσε ο μυστικός αστυνομικός Μπράιαν Κόνροϊ, ντυμένος σαν ταχυδρόμος, ο οποίος είδε τον 43χρονο έμπορο αφρικανικής τέχνης Ουζμάν Ζόνγκο και τράβηξε αμέσως το περίστροφό του για να τον ακινητοποιήσει. Μη μιλώντας γρι αγγλικά και καθώς φοβήθηκε από τη θέα του ταχυδρόμου με το «σιδερικό», ο Αφρικανός το έβαλε στα πόδια και ο αστυνομικός τον κυνήγησε, εγκλωβίζοντάς τον κάποια στιγμή σε ένα αδιέξοδο δρομάκι.
Τι έκανε στον άοπλο και άσχετο με το κύκλωμα πειρατείας Αφρικανό, τον οποίο είχε τώρα καθηλώσει στο έδαφος; Τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στην πλάτη. Ο αστυνομικός αντιμετώπισε κατηγορίες για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, καθώς δεν ακολούθησε λέει πιστά τις αστυνομικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα δεν έδειξε το σήμα του στον τραγικό άντρα. Η πρώτη δίκη κατέληξε σε αδιέξοδο και στη δεύτερη ο δικαστής τον βρήκε ένοχο για εγκληματική αμέλεια. Έφαγε πέντε χρόνια με αναστολή και 500 ώρες κοινωνικής εργασίας και αυτό ήταν όλο…
Κανείς δεν ξεφεύγει από αυτόν τον πιστολέρο αστυνομικό
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Φεβρουαρίου 1998, οι αστυνομικοί Τζόζεφ Μαντέλι και Στιβ Μάρκεζ περιπολούσαν με το αμάξι τους δρόμους του Λας Βέγκας. Εντόπισαν ένα λευκό φορτηγάκι που τους φάνηκε ύποπτο και όταν δεν σταμάτησε ο οδηγός στο σήμα τους, άρχισε καταδίωξη. Λίγα μέτρα αργότερα, ο 18χρονος οδηγός Αμπελίνο Μοντόγια βρέθηκε σε αδιέξοδο, γι’ αυτό και έκανε όπισθεν, όταν και συνάντησε πίσω του το περιπολικό. Από δω και πέρα οι ιστορίες δεν συμφωνούν.
Σύμφωνα με τα δύο όργανα, ο πιτσιρικάς τους τράκαρε δύο φορές στην προσπάθειά του να ξεφύγει και ένιωσαν λέει ότι απειλήθηκε η ζωή τους, γι’ αυτό και ο Μαντέλι κατέβηκε, έσπασε το παράθυρο του οδηγού και τον πυροβόλησε εξ επαφής δύο φορές. Ο συνοδηγός του Μοντόγια είχε ωστόσο άλλη εκδοχή, μιλώντας για απλή επαφή των δύο αυτοκινήτων όταν ο Μοντόγια έκανε όπισθεν.
Η σήμανση επιβεβαίωσε την ιστορία του νεαρού συνοδηγού αλλά και των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Μαντέλι περηφανεύτηκε την εν ψυχρώ εκτέλεση στη βάση του «κανείς δεν ξεφεύγει από μένα»! Ο αστυνομικός καταδικάστηκε το 1999 για ανθρωποκτονία από πρόθεση και έφαγε 12,5 χρόνια. Όσο για τον δεύτερο αστυνομικό, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα και όλες οι εναντίον του κατηγορίες αποσύρθηκαν…
Φόνος την Πρωτοχρονιά
Ξημερώματα Πρωτοχρονιάς του 2009, η αστυνομία του Όκλαντ της Καλιφόρνια απάντησε σε μια κλήση για καυγά μέσα σε επιβατικό συρμό. Όταν έφτασαν στον σταθμό, έβγαλαν από το τρένο τον 22χρονο Όσκαρ Γκραντ και την παρέα του, οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τις αστυνομικές υποδείξεις από την πρώτη στιγμή, όπως καταγράφηκε εξάλλου σε τόσα και τόσα βίντεο αυτοπτών μαρτύρων.
Ο Γκραντ καθόταν ακουμπισμένος σε έναν τοίχο με τα χέρια του στον αέρα όταν δύο αστυνομικοί τον ανάγκασαν να ξαπλώσει μπρούμυτα. Η αχρείαστη βία έκανε τον 22χρονο να αντιδράσει και παρά το γεγονός ότι ήταν καθηλωμένος στο έδαφος, ο αστυνομικός Γιόχαν Μεζίρλ σηκώθηκε, τράβηξε το περίστροφό του και τον πυροβόλησε εξ επαφής στην πλάτη. Ο άτυχος νεαρός πέθανε την επομένη στο νοσοκομείο. Ο αστυνομικός δήλωσε στο δικαστήριο ότι το όλο περιστατικό ήταν τραγικό λάθος: πίστεψε δηλαδή ότι ο άοπλος Γκραντ (τον οποίο ο ίδιος είχε ψάξει πρωτύτερα για πιστόλι) έψαχνε το όπλο του και εκείνος θέλησε να τον ακινητοποιήσει με το taser, αν και έπιασε από λάθος το περίστροφό του και τον σκότωσε!
Το Νοέμβριο του 2010, ο Μεζίρλ καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης και αντιμετώπιζε ποινή 14 ετών, αν και τη γλίτωσε με ποινή μόλις 2 ετών! Όπως θυμόμαστε, το γεγονός ότι έπεσε στα μαλακά ο φονιάς αστυνομικός πυροδότησε λαϊκή εξέγερση και περισσότεροι από 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Όσο για τον αστυνομικό, μέχρι να γίνουν όλα αυτά ήταν και πάλι ελεύθερος, μιας και βγήκε έπειτα από 11 μήνες…
Η περίεργη υπόθεση του Τυφώνα Κατρίνα
Ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου 2005 στη Νέα Ορλεάνη, έξι μέρες αφότου τη χτύπησε ο φονικός τυφώνας, όταν εφτά αστυνομικοί κατηγορήθηκαν αργότερα για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σκοτώνοντας δύο άοπλους άντρες, τον 40χρονο Ρόναλντ Μάντισον και τον 17χρονο Τζέιμς Μπρισέτ, και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις που προσπάθησαν να μπουν απλώς σε ένα κατάστημα.
Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν πυρά από τους άοπλους άντρες, μια ιστορία που όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν αυτόπτη μάρτυρα, αλλά αργότερα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για αστυνομική συνωμοσία. Στην αστυνομική συγκάλυψη ήρθε να προστεθεί και η δικαστική, μιας και ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση της ανθρωποκτονίας λόγω νομικού τερτιπιού(!), και τότε ανέλαβε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας να τους κατηγορήσει για παραβιάσεις αστικών δικαιωμάτων!
Πέντε από τους εφτά αστυνομικούς καταδικάστηκαν σε ολιγόμηνες ποινές, όλες με αναστολή, αν και τον Σεπτέμβριο του 2013 ο πολιτειακός δικαστής απέρριψε τις καταδικαστικές αποφάσεις λόγω εισαγγελικού παραπτώματος, αν και φρόντισε να ξανανοίξει νομικά την υπόθεση, η απόφαση της οποίας εκκρεμεί…
Εν ψυχρώ δολοφονία χωρίς λόγο
Ο αστυνομικός Ρίτσαρντ Κρίσμαν σκότωσε τον 28χρονο Ντάνι Ροντρίγκεζ αλλά και το πίτμπουλ του όταν η μητέρα του νεαρού τηλεφώνησε στην αστυνομία του Φοίνιξ στις 5 Οκτωβρίου 2010 ζητώντας βοήθεια για τον γιο της, χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, μιας και ο Κρίσμαν του επιτέθηκε λέει με το ποδήλατό του, και όταν ούτε το σπρέι πιπεριού ούτε το taser κατόρθωσαν να τον σταματήσουν, έπρεπε τώρα να μιλήσουν οι σφαίρες.
Εντελώς αναπάντεχα, ο συνάδελφος του Κρίσμαν κατέθεσε εναντίον του, λέγοντας ότι ο Κρίσμαν είχε κολλήσει το περίστροφό του στον κρόταφο του νεαρού ήδη από την πρώτη στιγμή της μοιραίας συνάντησης. Στη δίκη αποδείχθηκε πέραν αμφιβολίας ότι ο αστυνομικός σκότωσε τον άοπλο άντρα όταν είχε περάσει κάθε κίνδυνος, καθώς οι δύο αστυνομικοί έλεγχαν την κατάσταση και τον είχαν ακινητοποιήσει.
Το 2013, με την υπόθεση να φτάνει ως το Ανώτατο Δικαστήριο του Φοίνιξ, ο αστυνομικός καταδικάστηκε για επίθεση, όχι όμως και για φόνο. Στη δεύτερη εκδίκαση της υπόθεσης, ο Κρίσμαν δήλωσε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έπειτα από συμφωνία με την εισαγγελία. Καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια κάθειρξη και απολύθηκε από το αστυνομικό σώμα…
Φονιάδες αστυνομικοί δεν απαντώνται φυσικά μόνο στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί τραβούν το όπλο παραβαίνοντας το καθήκον τους, είναι όμως που στην Αμερική τα όργανα του νόμου σπανίως δικάζονται για τα εγκλήματά τους.
Ακόμα κι αν περάσουν από δίκη, είναι σχεδόν απίθανο να καταδικαστούν, ειδικά για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρά το γεγονός ότι συχνά-πυκνά υπάρχουν αδιάσειστα πειστήρια, όπως καταγραφές σε βίντεο και πολυάριθμοι αυτόπτες μάρτυρες. Οι 12 ένορκοι πρέπει να πειστούν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο αστυνομικός ενήργησε αυθαίρετα και έκανε ό,τι έκανε παράνομα, κάτι που δύσκολα παραδέχεται το σώμα, πόσο μάλλον που πάμπολλες φορές οι δικαστές σπεύδουν να κηρύξουν κακοδικίες και να αναγνωρίσουν δικονομικά σφάλματα, ακυρώνοντας τελικά την υπόθεση.
Και μιλάμε πάντα για αφαίρεση ανθρώπινης ζωής! Μια κοινωνία δηλαδή που δεν είναι πρόθυμη να διερευνήσει τα χρονικά των σωμάτων ασφαλείας δικαιώνοντας πάντα τον αστυνομικό, έστω κι αν αυτός εκτέλεσε εν ψυχρώ κάποιον συμπολίτη. Ίσως παίζει ρόλο εδώ ότι τα πυρά των λευκών αστυνομικών στρέφονται κυρίως κατά μελών μειονοτικών ομάδων, με τους Αφρο-Αμερικανούς και τους Λατίνους να συγκεντρώνουν την πλειονότητα των άδικων σφαιρών.
Κι έτσι στα τελευταία 20 χρόνια μόλις 17 αστυνομικοί σύρθηκαν στα δικαστήρια των ΗΠΑ για ανθρωποκτονία, αν και ελάχιστοι καταδικάστηκαν για φόνο! Οι περισσότεροι αθωώθηκαν φυσικά, καθώς τα παραθυράκια του νόμου είναι εδώ για να ξελασπώσουν τους φονιάδες. Η δολοφονία του άοπλου μαύρου εφήβου στο Φέργκιουσον από λευκό αστυνομικό στέκει εδώ μνημείο άδικης αθώωσης, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το ποινικό σύστημα των ΗΠΑ αλλά και το τι θέλει πραγματικά η αμερικανική κοινωνία…
Νεκρός για δυο κλεμμένες θήκες ταμπλέτας
Στις 31 Ιουλίου 2013, ο εκτός υπηρεσίας αστυνομικός Τζέισον Μπλακγουέλντερ ήταν με τη σύζυγό του σε πολυκατάστημα του Τέξας όταν εντόπισε τον 19χρονο Ράσελ Ρίος να τρέχει κυνηγημένος από τους φρουρούς ασφαλείας του καταστήματος. Αμέσως πήρε μέρος στο ανθρωποκυνηγητό και κάποια στιγμή βρέθηκε μόνος με τον πιτσιρικά στο δάσος.
Εκεί ισχυρίστηκε ότι τον αιφνιδίασε ο φυγάς και ένιωσε απειλή για τη ζωή του, γι’ αυτό και έβγαλε το πιστόλι του και τον σκότωσε εν ψυχρώ. Η σήμανση δεν επιβεβαίωσε ωστόσο την εκδοχή του, καθώς ο Ρίος εκτελέστηκε με σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, όντας γονατισμένος! Τον Ιούνιο του 2014, ο αστυνομικός καταδικάστηκε τελικά για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, αν και δεν μπήκε στη φυλακή, καθώς έφαγε 5 χρόνια με αναστολή. Έχασε πάντως τη δουλειά του στο αστυνομικό τμήμα του Τέξας…
Προσωπικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Ο αρχηγός της αστυνομίας πολίχνης της Οκλαχόμα, Ράντι Τρεντ Χάρισον, διερευνούσε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα παρακολουθώντας τον 18χρονο Ντέιν Σκοτ, τον οποίο είχε κυνηγήσει ανεπιτυχώς άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. Ήταν 14 Μαρτίου 2012 όταν ο αστυνομικός εντόπισε τον πιτσιρικά να πουλά μαριχουάνα μέσα σε ένα αυτοκίνητο έξω από το σχολείο: η καταδίωξη έληξε με σύγκρουση και ο αστυνομικός αφόπλισε κατόπιν τον νεαρό, αν και του ξέφυγε για άλλη μια φορά.
Ο Χάρισον τον κυνήγησε και καταμεσής του πλήθους που παρακολουθούσε, αλλά και ενός ακόμα αστυνομικού, άνοιξε πυρ εναντίον του, με τις τέσσερις τελευταίες σφαίρες που έριξε να τον βρίσκουν στον πνεύμονα και την καρδιά, σκοτώνοντάς τον επιτόπου. Ο νεαρός τραβούσε απλώς κάθε τόσο το φαρδύ του παντελόνι για να μην του πέσει και ο αρχηγός της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι ο 18χρονος έκρυβε και δεύτερο όπλο στην τσέπη του! Τον Νοέμβριο του 2013, ο Χάρισον καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού, καθώς όλοι μίλησαν για προσωπική βεντέτα του αστυνομικού με τον νεαρό. Ταυτοχρόνως, άλλος αστυνομικός είχε ήδη κεραυνοβολήσει τον πιτσιρικά με το taser, ο οποίος είχε ήδη παραδοθεί. Ο δικαστής τον καταδίκασε σε φυλάκιση 4 ετών…
Ψέματα, σφαίρες και αφαίρεση ζωής
Ο Ντάνιελ Χάρμον-Ράιτ προσλήφθηκε στο αστυνομικό τμήμα πόλης της Βιρτζίνια παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κεφάλια είχαν αντίρρηση, καθώς το μητρώο του έλεγε ότι είχε πρόβλημα αλκοολισμού αλλά και συμπεριφοράς. Παρέμεινε μάλιστα στα καθήκοντά του παρά τα δύο περιστατικά αχρείαστης βίας που καταγράφηκαν στο μητρώο του. Και τότε, στις 9 Φεβρουαρίου 2012, ο αστυνομικός απάντησε σε μια κλήση για έναν ύποπτο μέσα σε τζιπάκι που ήταν παρκαρισμένο σε πάρκινγκ σχολείου.
Ο ύποπτος ήταν η 54χρονη Πατρίσια Αν Κουκ, η οποία ανακρίθηκε από τον αστυνομικό επιτόπου και κάποια στιγμή ανέβασε το παράθυρό της για να φύγει, μαγκώνοντας ωστόσο το μανίκι του Χάρμον-Ράιτ. Η Κουκ έβαλε μπροστά και ξεκίνησε το όχημά της, σέρνοντας τον αστυνομικό, ο οποίος δήλωσε ότι η τύπισσα ήταν δημόσιος κίνδυνος, γι’ αυτό έβγαλε το περίστροφο και την πυροβόλησε. Πλήθος αυτοπτών μαρτύρων όμως αναίρεσαν τη μαρτυρία του αστυνομικού, ισχυριζόμενοι ότι ποτέ δεν πιάστηκε το μανίκι του στο παράθυρο.
Αντιθέτως, είχε από την αρχή το ένα του χέρι πάνω στο όπλο και το άλλο στο χερούλι της πόρτας του τζιπ και απείλησε την άτυχη γυναίκα ότι αν ανέβαζε το παράθυρό της, τότε θα την πυροβολούσε! Το ’πε και το ’κανε φυσικά, ρίχνοντας αμέσως δύο σφαίρες και όταν η γυναίκα ξεκίνησε για να γλιτώσει από τη μανία του, την πυροβόλησε άλλες πέντε φορές, με δύο σφαίρες να τη βρίσκουν θανάσιμα. Τον Μάρτιο του 2013, ο αστυνομικός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και αντιμετώπιζε κάθειρξη 25 ετών. Πόσα έφαγε τελικά; Τρία χρονάκια…
Μυστικός αστυνομικός ξεπαστρεύει με συνοπτικές διαδικασίες Αφρικανό
Στις 22 Μαρτίου 2003, η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε έφοδο σε αποθήκη κυκλώματος με πλαστά CD και DVD. Έξω από την αποθήκη καραδοκούσε ο μυστικός αστυνομικός Μπράιαν Κόνροϊ, ντυμένος σαν ταχυδρόμος, ο οποίος είδε τον 43χρονο έμπορο αφρικανικής τέχνης Ουζμάν Ζόνγκο και τράβηξε αμέσως το περίστροφό του για να τον ακινητοποιήσει. Μη μιλώντας γρι αγγλικά και καθώς φοβήθηκε από τη θέα του ταχυδρόμου με το «σιδερικό», ο Αφρικανός το έβαλε στα πόδια και ο αστυνομικός τον κυνήγησε, εγκλωβίζοντάς τον κάποια στιγμή σε ένα αδιέξοδο δρομάκι.
Τι έκανε στον άοπλο και άσχετο με το κύκλωμα πειρατείας Αφρικανό, τον οποίο είχε τώρα καθηλώσει στο έδαφος; Τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στην πλάτη. Ο αστυνομικός αντιμετώπισε κατηγορίες για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, καθώς δεν ακολούθησε λέει πιστά τις αστυνομικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα δεν έδειξε το σήμα του στον τραγικό άντρα. Η πρώτη δίκη κατέληξε σε αδιέξοδο και στη δεύτερη ο δικαστής τον βρήκε ένοχο για εγκληματική αμέλεια. Έφαγε πέντε χρόνια με αναστολή και 500 ώρες κοινωνικής εργασίας και αυτό ήταν όλο…
Κανείς δεν ξεφεύγει από αυτόν τον πιστολέρο αστυνομικό
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Φεβρουαρίου 1998, οι αστυνομικοί Τζόζεφ Μαντέλι και Στιβ Μάρκεζ περιπολούσαν με το αμάξι τους δρόμους του Λας Βέγκας. Εντόπισαν ένα λευκό φορτηγάκι που τους φάνηκε ύποπτο και όταν δεν σταμάτησε ο οδηγός στο σήμα τους, άρχισε καταδίωξη. Λίγα μέτρα αργότερα, ο 18χρονος οδηγός Αμπελίνο Μοντόγια βρέθηκε σε αδιέξοδο, γι’ αυτό και έκανε όπισθεν, όταν και συνάντησε πίσω του το περιπολικό. Από δω και πέρα οι ιστορίες δεν συμφωνούν.
Σύμφωνα με τα δύο όργανα, ο πιτσιρικάς τους τράκαρε δύο φορές στην προσπάθειά του να ξεφύγει και ένιωσαν λέει ότι απειλήθηκε η ζωή τους, γι’ αυτό και ο Μαντέλι κατέβηκε, έσπασε το παράθυρο του οδηγού και τον πυροβόλησε εξ επαφής δύο φορές. Ο συνοδηγός του Μοντόγια είχε ωστόσο άλλη εκδοχή, μιλώντας για απλή επαφή των δύο αυτοκινήτων όταν ο Μοντόγια έκανε όπισθεν.
Η σήμανση επιβεβαίωσε την ιστορία του νεαρού συνοδηγού αλλά και των αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Μαντέλι περηφανεύτηκε την εν ψυχρώ εκτέλεση στη βάση του «κανείς δεν ξεφεύγει από μένα»! Ο αστυνομικός καταδικάστηκε το 1999 για ανθρωποκτονία από πρόθεση και έφαγε 12,5 χρόνια. Όσο για τον δεύτερο αστυνομικό, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα και όλες οι εναντίον του κατηγορίες αποσύρθηκαν…
Φόνος την Πρωτοχρονιά
Ξημερώματα Πρωτοχρονιάς του 2009, η αστυνομία του Όκλαντ της Καλιφόρνια απάντησε σε μια κλήση για καυγά μέσα σε επιβατικό συρμό. Όταν έφτασαν στον σταθμό, έβγαλαν από το τρένο τον 22χρονο Όσκαρ Γκραντ και την παρέα του, οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τις αστυνομικές υποδείξεις από την πρώτη στιγμή, όπως καταγράφηκε εξάλλου σε τόσα και τόσα βίντεο αυτοπτών μαρτύρων.
Ο Γκραντ καθόταν ακουμπισμένος σε έναν τοίχο με τα χέρια του στον αέρα όταν δύο αστυνομικοί τον ανάγκασαν να ξαπλώσει μπρούμυτα. Η αχρείαστη βία έκανε τον 22χρονο να αντιδράσει και παρά το γεγονός ότι ήταν καθηλωμένος στο έδαφος, ο αστυνομικός Γιόχαν Μεζίρλ σηκώθηκε, τράβηξε το περίστροφό του και τον πυροβόλησε εξ επαφής στην πλάτη. Ο άτυχος νεαρός πέθανε την επομένη στο νοσοκομείο. Ο αστυνομικός δήλωσε στο δικαστήριο ότι το όλο περιστατικό ήταν τραγικό λάθος: πίστεψε δηλαδή ότι ο άοπλος Γκραντ (τον οποίο ο ίδιος είχε ψάξει πρωτύτερα για πιστόλι) έψαχνε το όπλο του και εκείνος θέλησε να τον ακινητοποιήσει με το taser, αν και έπιασε από λάθος το περίστροφό του και τον σκότωσε!
Το Νοέμβριο του 2010, ο Μεζίρλ καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης και αντιμετώπιζε ποινή 14 ετών, αν και τη γλίτωσε με ποινή μόλις 2 ετών! Όπως θυμόμαστε, το γεγονός ότι έπεσε στα μαλακά ο φονιάς αστυνομικός πυροδότησε λαϊκή εξέγερση και περισσότεροι από 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Όσο για τον αστυνομικό, μέχρι να γίνουν όλα αυτά ήταν και πάλι ελεύθερος, μιας και βγήκε έπειτα από 11 μήνες…
Η περίεργη υπόθεση του Τυφώνα Κατρίνα
Ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου 2005 στη Νέα Ορλεάνη, έξι μέρες αφότου τη χτύπησε ο φονικός τυφώνας, όταν εφτά αστυνομικοί κατηγορήθηκαν αργότερα για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σκοτώνοντας δύο άοπλους άντρες, τον 40χρονο Ρόναλντ Μάντισον και τον 17χρονο Τζέιμς Μπρισέτ, και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις που προσπάθησαν να μπουν απλώς σε ένα κατάστημα.
Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν πυρά από τους άοπλους άντρες, μια ιστορία που όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν αυτόπτη μάρτυρα, αλλά αργότερα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για αστυνομική συνωμοσία. Στην αστυνομική συγκάλυψη ήρθε να προστεθεί και η δικαστική, μιας και ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση της ανθρωποκτονίας λόγω νομικού τερτιπιού(!), και τότε ανέλαβε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας να τους κατηγορήσει για παραβιάσεις αστικών δικαιωμάτων!
Πέντε από τους εφτά αστυνομικούς καταδικάστηκαν σε ολιγόμηνες ποινές, όλες με αναστολή, αν και τον Σεπτέμβριο του 2013 ο πολιτειακός δικαστής απέρριψε τις καταδικαστικές αποφάσεις λόγω εισαγγελικού παραπτώματος, αν και φρόντισε να ξανανοίξει νομικά την υπόθεση, η απόφαση της οποίας εκκρεμεί…
Εν ψυχρώ δολοφονία χωρίς λόγο
Ο αστυνομικός Ρίτσαρντ Κρίσμαν σκότωσε τον 28χρονο Ντάνι Ροντρίγκεζ αλλά και το πίτμπουλ του όταν η μητέρα του νεαρού τηλεφώνησε στην αστυνομία του Φοίνιξ στις 5 Οκτωβρίου 2010 ζητώντας βοήθεια για τον γιο της, χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, μιας και ο Κρίσμαν του επιτέθηκε λέει με το ποδήλατό του, και όταν ούτε το σπρέι πιπεριού ούτε το taser κατόρθωσαν να τον σταματήσουν, έπρεπε τώρα να μιλήσουν οι σφαίρες.
Εντελώς αναπάντεχα, ο συνάδελφος του Κρίσμαν κατέθεσε εναντίον του, λέγοντας ότι ο Κρίσμαν είχε κολλήσει το περίστροφό του στον κρόταφο του νεαρού ήδη από την πρώτη στιγμή της μοιραίας συνάντησης. Στη δίκη αποδείχθηκε πέραν αμφιβολίας ότι ο αστυνομικός σκότωσε τον άοπλο άντρα όταν είχε περάσει κάθε κίνδυνος, καθώς οι δύο αστυνομικοί έλεγχαν την κατάσταση και τον είχαν ακινητοποιήσει.
Το 2013, με την υπόθεση να φτάνει ως το Ανώτατο Δικαστήριο του Φοίνιξ, ο αστυνομικός καταδικάστηκε για επίθεση, όχι όμως και για φόνο. Στη δεύτερη εκδίκαση της υπόθεσης, ο Κρίσμαν δήλωσε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έπειτα από συμφωνία με την εισαγγελία. Καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια κάθειρξη και απολύθηκε από το αστυνομικό σώμα…
newsbeast.gr