Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:19 | 01/04/2021

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΟΣ:

1.ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

2.ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

3. Α.Ε.Α./ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

4. Α.Ε.Α./ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΛ.ΑΣ. (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

5. Α.Ε.Α/ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

6. ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΡΗΤΗΣ                

7. Δ/ΝTHΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

KOIN:

1.    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

2.    7η Υ.ΠΕ. ΚΡΗΤΗΣ

3.    Π.Ο.ΑΣ.Υ.

4. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

5. ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

ΘΕΜΑ.: << ‘’Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη’’ >>

 

Από την 08-05-2019 τέθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου  ‘’Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη’’ κατά την οποία η Ένωσή μας κατέθεσε προτάσεις επί του σχεδίου αυτού. Συγκεκριμένα με στο από 13-05-2019 έγγραφό μας αναφέραμε:

<< Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι στο άρθρο 7 παρ 3 αναφέρεται : ‘’Η μεταφορά του φερόμενου ως ασθενή στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές’’ από υγειονομικό προσωπικό δηλαδή με γνώσεις για την μεταχείριση ασθενών, με κατάλληλα εξοπλισμένα οχήματα , σε αντίθεση με ότι γίνεται ακόμα και σήμερα όπου αστυνομικοί , με εντελώς διαφορετικά καθήκοντα και εκπαίδευση, καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν φερόμενους ασθενείς και να τους μεταφέρουν με τα περιπολικά οχήματα, ακατάλληλα για μεταφορά ασθενών, σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας.     

Επίσης το ίδιο άρθρο αναφέρει: ‘’ Σε κάθε περίπτωση, οι νοσηλευτές που μεταφέρουν τον εξεταζόμενο παραμένουν στο χώρο της Μονάδας, έως ότου πραγματοποιηθεί η εξέταση και παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική φροντίδα.’’ Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθούν οι πολύωρες αναμονές των συνοδευόντων αστυνομικών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα να στερούνται των υπηρεσιών τους οι υπόλοιποι πολίτες.

Διευκρίνηση και περαιτέρω ανάλυση όμως απαιτεί το σημείο όπου αναφέρει: ‘’  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την ασφάλεια του ασθενή ή τρίτων που εμπλέκονται στη μεταφορά, μπορεί να ζητηθεί, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η συνδρομή οργάνου της ΕΛ.ΑΣ.’’, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ.;, ποιες είναι αυτές οι ‘’ εξαιρετικές περιπτώσεις΄΄ ; ποιος θα κρίνει το εξαιρετικό της κάθε περίπτωσης και τι ακριβώς περιλαμβάνει η ‘’ συνδρομή οργάνου της ΕΛ.ΑΣ.’’;  ώστε, να αποφύγουμε φαινόμενα του παρελθόντος όπου ερμήνευε τον Νόμο ο καθένας όπως τον βόλευε,  και να μην γίνουμε ξανά θεατές στο ίδιο έργο όπου για άλλη μία φορά ο Έλληνας Αστυνομικός θα επωμιστεί εξολοκλήρου ΚΑΙ αυτό το ΜΗ αστυνομικής φύσεως αντικείμενο σε βάρος της ασφάλειας του πολίτη.>>

Παρόλα αυτά και μετά από δύο χρόνια περίπου τα προβλήματα παραμένουν αφού ο Νόμος δεν έχει ψηφιστεί και έχουν μάλιστα γιγαντωθεί. Αστυνομικοί σε ρόλο νοσηλευτών μεταφέρουν ψυχικά ασθενείς για ακούσια νοσηλεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας με περιπολικά οχήματα σαν να είναι κρατούμενοι(κάτι που επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς), και όταν φτάνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα ορισμένοι υγειονομικοί αρνούνται να τους παραλάβουν απαιτώντας πολλές φορές από τους συνοδεύοντες αστυνομικούς να μεριμνήσουν ώστε ο ασθενής να περάσει από πλήρη παθολογικό έλεγχο(ακτινογραφία , εξετάσεις αίματος και ούρων κ.λ.π.).

Προσφάτως μάλιστα συνάδελφοί μας δέχθηκαν απειλές ότι σε περίπτωση που δεν μεριμνήσουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί ο ασθενείς να κάνει όλες τις εξετάσεις δεν τον παραλαμβάνουν και θα κάνουν αναφορά προς τους προϊσταμένους τους ώστε να τιμωρηθούν πειθαρχικά !!!!!!!    

Ποιού άραγε είναι ευθύνη και πρέπει να μεριμνήσει ένας ασθενής να κάνει όλες τις εξετάσεις όταν εισέρχεται εντός ενός ψυχιατρικού νοσηλευτικού ιδρύματος; Του υγειονομικού προσωπικού ή του αστυνομικού;

Τα νοσοκομεία έχουν προσωπικό ασφαλείας που προσλήφθηκε σύμφωνα με τον Ν.1339/83 άρθρο 19 και την Υ.Α. 7017/7/1-θ από 20/07/2020 και στα καθήκοντά τους είναι η τήρηση της τάξης εντός αυτών. Επίσης με την 1244/17/2537864 από 19/12/2017 διαταγή το Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ. παράγραφο 5 , διευκρινίζει ότι η διαδικασία για την εξέταση και τον εγκλεισμό ψυχασθενούς περατώνεται από τις Υπηρεσίες Τάξης (Αστυνομία) με την παράδοση αυτού σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας , τότε παύει και κάθε άλλη ενέργεια/υποχρέωση των Υπηρεσιών Τάξης , όσον αφορά την διαδικασία εγκλεισμού.  

Ακόμη ο Συνήγορος του Πολίτη με την από 2007 ειδική έκθεση χαρακτηρίζει την μεταφορά του ψυχικά ασθενή με περιπολικά οχήματα ως επικίνδυνη για την επιδείνωση της υγείας των ασθενών.

Και παράλληλα με όλη αυτή την πολύωρη διαδικασία αναζήτησης του αρμόδιου για την περίθαλψη ενός ψυχικά ασθενή, οι πολίτες στερούνται για ώρες τις υπηρεσίες των συνοδευόντων αστυνομικών, και αυτό είναι ένα φαινόμενο σχεδόν καθημερινό.

Παρακαλούμε για την άμεση νομοθέτηση ώστε να

λυθεί δια παντός το διαχρονικό αυτό ζήτημα.  

 

     Mε εκτίμηση,

  Για το Δ.Σ. της  Ένωσης  Αστυνομικών Yπαλλήλων N. Ηρακλείου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΠΙΚΡΑΚΗΣ Γεώργιος                 ΑΝΑΜΟΥΡΛΟΥ Χρήστος 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis