Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:27 | 31/05/2020

Οι αρχιφύλακες Κωνσταντίνος Βούλγαρης και Γεώργιος Παπαθανασίου προτείνονται για έπαινο από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου για το ανδραγάθημά τους

Ηταν την περασμένη Δευτέρα, στις 11:55 το πρωί, όταν οι αρχιφύλακες Κωνσταντίνος Βούλγαρης και Γεώργιος Παπαθανασίου της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλης Αστυνόμευσης) λάμβαναν στον ασύρματο κλήση από το κέντρο για να προστρέξουν σε βοήθεια σε περιστατικό φωτιάς σε μονοκατοικία που διαμένει ηλικιωμένη. Η άμεση επέμβαση των δύο αστυνομικών, που έφθασαν στο «πνιγμένο» στους καπνούς σπίτι, πριν ακόμη προλάβουν να φθάσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, απέτρεψε τα χειρότερα. Εσωσαν στην κυριολεξία την ηλικιωμένη, που την είχε πάρει ο ύπνος, ενώ οι καπνοί σκέπαζαν το σπιτικό της και η φιάλη υγραερίου που βρισκόταν κάτω από το μάτι της κουζίνας που είχε πάρει φωτιά ήταν θέμα χρόνου να σκάσει…

 

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ανδραγάθημα των δύο αστυνομικών, που ενήργησαν με αυτοθυσία όταν μπήκαν στο σπίτι χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας με μόνο τους μέλημα να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή, δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, Βασίλης Μπαλατσούκας, στον οποίο υπάγεται η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προτείνει προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση την απονομή επαίνου στους δύο ήρωες αστυνομικούς που δεν λογάριασαν τη δική τους ζωή και σωματική ακεραιότητα στην προσπάθειά τους να σώσουν τη ζωή της ηλικιωμένης.

Σε ένα λεπτό στο σημείο του συμβάντος

Οι δύο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. βρίσκονταν στην οδό Αναλήψεως την ώρα που δέχονταν την κλήση να σπεύσουν σε βοήθεια. Κι έτσι η επέμβασή τους ήταν άμεση. «Μέσα σε ένα λεπτό βρισκόμασταν στην οδό Αρχέλαου 20, ένα στενό κάθετο στην οδό Κύπρου πάνω από τη Γιάννη Δήμου. Γείτονες που μας είδαν μας υπέδειξαν το σημείο», περιγράφει την προσέγγιση ο αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Βούλγαρης. Πλησιάζοντας στο σπίτι οι δύο αστυνομικοί είδαν πυκνούς καπνούς να βγαίνουν από μικρό παράθυρο της μονοκατοικίας. Η εξώπορτα της αυλής ήταν κλειδωμένη και οι δύο αστυνομικοί αναγκάστηκαν να πηδήξουν πάνω από τα κάγκελα.

Μπήκαν μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη

Με γρήγορες κινήσεις… «σκάναραν» το εσωτερικό του σπιτιού.«Ευτυχώς ήταν ανοιχτή η πόρτα και κουζίνας και μπήκαμε μέσα. Εγώ κατευθύνθηκα στην κουζίνα. Η εστία της φωτιάς ήταν στο μάτι της κουζίνας. Απομάκρυνα με προσοχή το σκεύος, μία μικρή κατσαρόλα που είχε καεί και έκλεισα τον γενικό. Κάτω από την κουζίνα υπήρχε φιάλη υγραερίου», περιγράφει την επικινδυνότητα της κατάστασης ο κ. Βούλγαρης.

Ο συνάδελφός του αρχιφύλακας Γεώργιος Παπαθανασίου αναζήτησε την ηλικιωμένη στο υπόλοιπο σπίτι.

Τη βρήκε να κοιμάται και προσπάθησε να την ξυπνήσει χωρίς να την τρομάξει, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης. «Ανοίγοντας τα μάτια της τρόμαξε που μας είδε. Ποιοι είστε; Μας ρώτησε. Προσπαθήσαμε να την καθησυχάσουμε και να τη βγάλουμε έξω από το σπίτι για να μην εισπνέει τους επικίνδυνους για την υγεία της καπνούς», αναφέρει ο κ. Βούλγαρης.

Οταν η ηλικιωμένη βγήκε σώα και αβλαβής έξω από το σπίτι, είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν κουρασμένη. Δεν είχε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, γιατί πονούσε το χέρι της. Επεσε να ξεκουραστεί ξεχνώντας το μαγειρικό σκεύος στο μάτι της κουζίνας.

Ευχές για τους σωτήρες της

Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν είχε λόγια να ευχαριστήσει τους δύο αστυνομικούς. «Να είστε καλά. Να ζήσετε να χαίρεστε τα παιδάκια σας» η ευχή της γιαγιούλας προς τους δύο σωτήρες της.

Την ηλικιωμένη έσπευσε να βοηθήσει όλη η γειτονιά.Αλλος ήθελε να τη φιλοξενήσει στο σπίτι του, άλλος να της δώσει φαγητό.

Τα χειρότερα αποτράπηκαν.Η μοναδική απώλεια ήταν το μαγειρικό σκεύος.

Εδρασαν με αυτοθυσία

Οι δύο αστυνομικοί που έφθασαν πρώτοι στο σημείο του συμβάντος δεν έφεραν μαζί τους κατάλληλο εξοπλισμό που απαιτείται σε περιστατικά πυρκαγιάς. Μπήκαν στο σπίτι χωρίς να φορούν προστατευτική στολή, χωρίς να έχουν μάσκα με κίνδυνο για την υγεία τους αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Η απόφαση ήταν της στιγμής. Ή θα μπαίναμε μέσα ή θα έπρεπε να περιμένουμε την Πυροσβεστική. Ημασταν πολύ γρήγορα στον τόπο του συμβάντος.

Και σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμη και το δευτερόλεπτο μετράει. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι την προσωπική σου έκθεση στον κίνδυνο. Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί», αναφέρουν οι δύο αρχιφύλακες που απέτρεψαν τα χειρότερα.

Επί τόπου έσπευσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της βάρδιας τους. Συνολικά έξι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν στον δρόμο έτοιμοι να επέμβουν σε κάθε έκτακτο συμβάν. Οι αρχιφύλακες Κωνσταντίνος Βούλγαρης, Γεώργιος Παπαθανασίου και Απόστολος Κωστάκης και οι αστυφύλακες Βασίλης Σερετίδης, Δημήτρης Πελεκάνος και Αγησίλαος Αραμπατζής.

Αστυνομικοί ήρωες έσωσαν ηλικιωμένη - Μπήκαν με αυτοθυσία στο ...

taxydromos.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ασφάλιση αυτοκινήτου με έκπτωση έως 40% για τους ένστολους - Μπες και σύγκρινε τιμές σε πάνω από 20 εταιρείες

 

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis