Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:27 | 16/02/2018

Τα τελευταία περιστατικά με τις αυτοκτονίες αστυνομικών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο , ανάδειξαν την ανάγκη για συστηματική και μεθοδική στήριξη όλων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, που η άσκηση των εξαιρετικά δύσκολων καθηκόντων τους, μοιραία συνδέεται με τεράστιες καθημερινές πιέσεις τις οποίες αναπόφευχθα υφίστανται.

Άλλωστε σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου, η στήριξη των στελεχών είναι προτεραιότητα. Και στην Χώρα μας, η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σωστές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας γραμμής βοήθειας-ψυχολογικής στήριξης για αστυνομικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι αξιωματικοί από την έξοδο τους από την Σ.Α.Ε.Α., μέχρι και την αποστρατεία τους πόσο αξιοκρατικά κρίνονται;"

Όπως όμως έχουμε ξαναγράψει στο Policenet.gr , πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά ώστε αφενός να μην θεωρείται κοινωνικά κατακριτέα η παροχή της όποιας ψυχολογικής υποστήριξης σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και αφετέρου να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύουν τα στελέχη από κακόβουλες καταγγελίες.

Πρόκειται για δύο ζητήματα μείζονος σημασίας που αφορούν την αλλαγή νοοτροπίας αλλά και την ουσιαστική ενδυνάμωση των αρμόδιων υπηρεσιακών διαδικασιών.

Πρόσφατα εστάλη στο Policenet.gr, μία επιστολή αναγνώστη ο οποίος εξηγεί, την αφορμή αλλά και τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε η αφαίρεση του όπλου του.

Σας παραθέτουμε την περιγραφή, ακριβώς όπως την λάβαμε, διευκρινίζοντας ότι ανάλογες περιγραφές έχουν σταλή από αρκετούς ακομα αναγνώστες μας: 

 

"Έχω, 30 πραγματικά χρόνια μάχιμης υπηρεσίας στο Σώμα,  (με όλα τα μετάλλια ευδόκιμης υπηρεσίας)  και 22 μήνες Στρατό.

Επειδή είχα μία φραστική αντιπαράθεση με κάποιο γείτονα, αυτός θεώρησε σκόπιμο να ζητήσει ακρόαση του Εισαγγελέα υπηρεσίας, ότι τάχαμου φοβάται, διότι έχω όπλο (ενώ, 40 χρόνια, που δυστυχώς, τον τρώω στη μάπα), δεν φοβόταν.

Η αναφορά εις βάρος μου, συνέπεσε την περίοδο, ακριβώς, κατά την οποία, ο παρά τον Σημίτη συνάδελφος, εκτέλεσε την γυναίκα του, το παιδί του και εν συνεχεία αυτοκτόνησε.

Ο Κος Εισαγγελέας, (τον οποίο γνωρίζω, διότι εκτελούσα μέτρα τάξης στα Δικαστήρια και τα καλύτερα για μένα έλεγε και άριστη συνεργασία είχαμε, ως Δικαστική και Εκτελεστική αρχή), αποφάνθηκε, ότι έπρεπε να εξετασθώ από Ψυχολόγο του Γεωγραφικού Διαμερίσματος στο οποίο ο Νομός υπάγεται.

Η εξέταση με την Ψυχολόγο, έλαβε χώρα στην Α.Δ του Νομού και εν συνεχεία εκείνη,  έκρινε ότι έπρεπε να παραπεμφθώ στην Δευτεροβάθμια Ψυχιατρική Επιτροπή.

Πριν, ένα (1) περίπου μήνα, πήγα εκεί με δικά μου έξοδα και πέρασα από την "εν λόγω επιτροπή", η οποία απαρτίζονταν από έναν Α/Υ Ψυχίατρο Ε.Κ και δύο αξιωματικούς Α/Α και Α/Β Ε.Κ, Ψυχολόγους.

Πέρασα από γραπτά και προφορικά τεστ.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να με αφοπλίσουν.

Δεν είπα τίποτα για την απόφαση και στον διασυρμό  τον οποίο υπέστην, ουδεμία σημασία έδωσα.

Οι άλλοι μάχιμοι συνάδελφοι, για μένα  θα μιλήσουν και όχι εγώ για τον εαυτό μου.

Εξάλλου, σκέφτηκα, ο Σωκράτης, ο Ιησούς, ο Κολοκοτρώνης, είχαν πολύ χειρότερη κατάληξη."

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αυτοκτονία μέσα στα κρατητήρια Αστυνομικού Τμήματος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis