Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:40 | 09/12/2014

 

Τον «πόλεμο» της… ταράτσας, την βιαιότητα των επιθέσεων, την μετακίνηση μεγάλου αριθμού ατόμων από κτίριο σε κτίριο και τις ρίψεις βομβών μολότοφ και άλλων φερτών υλικών, όπως πέτρες, καρέκλες, τραπέζια ακόμη και επαγγελματικό ψυγείο, θέλησε να αναδείξει η Ελληνική Αστυνομία, δημοσιοποιώντας εναέριες λήψεις του ελικοπτέρου, από τα επεισόδια του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Δύο ακόμη εικόνες, δείχνουν την βιαιότητα των εισβολών στις ταράτσες των «συγκοινωνούντων» κτιρίων, που ήθελαν να αποτελέσουν το ορμητήριο των επιθέσεων «αέρος- εδάφους». Οι νεαροί είχαν κατεδαφίσει το τοιχίο δίπλα από την πόρτα της ταράτσας για να ανέβουν σε αυτή. Η γεωγραφική ακτίνα που είχε επιλεγεί για την εξέλιξη της επικίνδυνης… αερομαχίας, όπως δηλώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν σε γειτονικές πολυκατοικίες οικοδομικών τετραγώνων γύρω από την Πλ. Εξαρχείων, και στις οδούς Σολωμού, Σπύρου Τρικούπη, Αραχώβης, Νοταρά, Τοσίτσα και Ανδρέα Μεταξά.

«Οι καταστροφές είναι ανάλογες ή τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτές που είχαν καταγραφεί το 2008 αλλά σε ένα γεωγραφικό σημείο» τόνιζαν υπεύθυνοι του δήμου. «Πηδούσαν από ταράτσα σε ταράτσα, προβαίνοντας σε επιθέσεις πάνω από αυτές με ότι απίθανο αντικείμενο μπορούμε να φανταστούμε. Είχαν πιάσει ‘στρατηγικά’ σημεία της πλατείας και άλλα από τα οποία θα μπορούσαν να προσεγγίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Σε μία περίπτωση έπεσε στον δρόμο... επαγγελματικό ψυγείο από τον 2ο όροφο πολυκατοικίας» δηλώνει χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμος αξιωματικός που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων, την πρωτόγνωρη αυτή νύχτα. Ένας αστυνομικός των ΜΑΤ, που υπέστη διάσειση, έφερε πίσω στην υπηρεσία του το ανοιγμένο «σαν μαρούλι» κράνος του από ένα τέτοιο αντικείμενο που ήρθε από τον… ουρανό.

Σε άλλο σημείο των επεισοδίων, άγνωστοι που βρίσκονταν στο υπό κατάληψη κτίριο της ΓΣΕΕ, αναγνώρισαν την ιδιότητα τεσσάρων αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας που βρίσκονταν στην Λ. Αλεξάνδρας έξω από γνωστό ξενοδοχείο. Ένας από τους αστυνομικούς ξυλοκοπήθηκε ανηλεώς. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ οι δράστες άρπαξαν από το πορτοφόλι του… 80 ευρώ. Ακολούθησαν 19 προσαγωγές ατόμων, οι οποίοι μεταξύ άλλων κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και ληστεία από κοινού.   

Στο σχέδιο των επιθέσεων των νεαρών εντάσσονταν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δολιοφθορές τύπου «ανταρτοπολέμου», στους δρόμους που οδηγούσαν στα «πεδία μαχών» και την Πλ. Εξαρχείων. «Οι νεαροί είχαν χύσει λάδια και γράσα σε δρόμους και σημεία που οδηγούσαν στην Πλατεία Εξαρχείων. Καταγράψαμε τραυματισμούς μοτοσυκλετιστών αστυνομικών από πτώσεις στο γλιστερό οδόστρωμα ακόμη και πεζών. Σε άλλα σημεία βρήκαμε λάστιχα ποτίσματος κατά μήκος των δρόμων, στο εσωτερικό των οποίων είχαν τοποθετηθεί... καρφιά (τρίκαρφα που σκέκονται όρθια), προκειμένου να σκάσουν τα ελαστικά αστυνομικών οχημάτων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., διαπίστωσαν από την πρώτη πιο «δυναμική» χρήση του Αίαντα, του υδροφόρου οχήματος, πως βοήθησε σημαντικά τον αστυνομικό σχεδιασμό και την ασφάλεια των αστυνομικών δυνάμεων. Το «απόρθητο» όχημα, με το υνί-πολιορκητικό κριό μπορούσε να διασπάσει τα οδοφράγματα και να κατασβέσει τις εστίες φωτιών από ρίψεις βομβών μολότοφ, λειτουργώντας ενισχυτικά στις πεζές αστυνομικές δυνάμεις. Και το συγκεκριμένο όχημα δέχθηκε βροχή βομβών μολότοφ, από τις ταράτσες των κτιρίων στον «ουρανό» του, ωστόσο το σύστημα αυτοπροστασίας του με την... βροχή που εξαπολύει πάνω του, το κράτησε αλώβητο από τις απανωτές επιθέσεις.

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis