1. Είμαστε στον Γενάρη 2020 και κατατίθεται το σχέδιο Νόμου με το «ασφαλιστικό Βρούτση». Προηγουμένως είχαμε δει τα ενημερωτικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, σύμφωνα με τον τροποποιούμενο (και όχι καταργούμενο) «Νόμο Κατρούγκαλου», την πλήρη «νομιμοποίηση» των μνημονιακών περικοπών και το οριστικό ψαλίδι των συντάξεων (σε ποσοστά 30%-40%). Ταυτόχρονα είδαμε να αγνοούνται οι δικαστικές αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών (όπως η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων).
2. Όπως είχαμε παρατηρήσει, οι παλαιοί συνταξιούχοι είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο, γιατί το νέο καθεστώς έρχεται να ανατρέψει και να ακυρώσει κεκτημένα δικαιώματα. Ειδικότερα των «στρατιωτικών» που έφυγαν, χωρίς τη θέλησή τους με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, με 30 έως 35 χρόνια πραγματικής εργασίας και οι οποίοι, με βάση το προηγούμενο καθεστώς, ελάμβαναν πλήρη σύνταξη (35/35). Και έτσι δεν επεδίωξαν κανενός είδους διοικητική αποκατάσταση. Οι ίδιοι σήμερα, με βάση τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, έχουν μειωμένες συντάξεις και μεγάλες προσωπικές διαφορές. Και έπονται-υστερούν των ομοιοβάθμων τους.
3. Η ασφάλεια δικαίου, η χρηστή διοίκηση και η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του διοικούμενου έχουν πληγεί αδικαιολόγητα από την εν λόγω απρόοπτο μεταβολή, για την οποία οι ίδιοι δεν φέρουν καμιά ευθύνη. Αυτό έπρεπε να διορθώσουν οι νέες ρυθμίσεις. Να αυξήσουν δηλαδή τα ποσοστά αναπλήρωσης στις περιπτώσεις αυτές (των αποχωρούντων χωρίς τη θέλησή τους με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας). Όμως δεν το κάνουν. Εξάλλου ο σημερινός ασφαλισμένος-εργαζόμενος γνωρίζει το νέο καθεστώς και έχει τη δυνατότητα να παραμείνει περισσότερο χρόνο στην εργασία, ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη αναπλήρωση. Ο συνταξιούχος του προηγούμενου καθεστώτος δεν έχει καμιά ευχέρεια. Είναι έρμαιο της βούλησης του Νομοθέτη. Και αυτός δυστυχώς δεν αίρει τις αδικίες!!!
[custom:google-ads]
4. Ποιες είναι όμως είναι οι αλλαγές του «Νόμου Βρούτση»; Η μικρή βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης δεν είναι ικανή να ανατρέψει την κατάσταση και να εξαλείψει την προσωπική διαφορά και τις αδικίες του «Νόμου Κατρούγκαλου». Αντιθέτως η ενίσχυση ακόμη περαιτέρω των μεγάλων συντελεστών αναπλήρωσης αυξάνει το χάσμα. Αφορά κυρίως χρόνο μεγαλύτερο των 40 ετών, που δεν είναι σε καμιά περίπτωση πραγματικός. Δεν τίθεται κανένα πλαφόν. Θυμίζω ότι το Σ.τ.Ε. έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί (σ.σ. άρα εννοεί πραγματικό χρόνο), ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας. Και ενώ «σφαγιάζονται» οι παρακάτω, το χάσμα, την ανισότητα και την ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων την αγνοεί;;; Είναι τυχαίο, ότι οι δικαστικοί συμπληρώνουν πολλά χρόνια πραγματικής εργασίας, αφού καλύπτονται από την ισοβιότητα και το 67ο έτος ως όριο ηλικίας;;; Από την άλλη μεριά ας μην ξεχνάμε τους 105 αξιωματικούς (Αστυνομικούς Υποδ/ντές), που «σφαγιάσθηκαν» (αποστρατεύθηκαν χωρίς τη θέλησή τους) σε ένα βράδυ («πασοκικής εκκαθάρισης») με 25-26 χρόνια εργασίας και σε ηλικία 43-45 ετών!!!
5. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά (που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ) δεν παίρνουν καμιά αύξηση και σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν την μηδενίζουν-εξαλείφουν. Αν οι ενδιαφερόμενοι υπολογίσουν την αναπλήρωση των συντάξιμων αποδοχών (φαίνονται στο ενημερωτικό σημείωμα) με τους νέους συντελεστές, θα διαπιστώσουν, ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν καλύπτεται η προσωπική διαφορά ή καλύπτεται οριακά. Έτσι θα «φύγουν» χωρίς να δουν αύξηση στις συντάξεις τους. Και θα κινδυνεύουν να χάσουν και την προσωπική διαφορά. Αντιθέτως όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά (αναφέρθηκαν περιπτώσεις 300-900 ευρώ) παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις (sic). Καμιά μέριμνα δεν προβλέφθηκε για όσους «αποχωρούν» χωρίς τη θέλησή τους. Ούτε για τον εξορθολογισμό των ποσοστών αναπλήρωσης.
6. Τι κάνει λοιπόν ο «Νόμος Βρούτση»; Στην ουσία «απενοχοποιεί» (νομιμοποιεί) το «Νόμο Κατρούγκαλου» και δεν τον καταργεί. Πλήρης εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών. Οριστικό ψαλίδι σε ποσοστό πάνω του 30%. Μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές. Επιπλέον ουδεμία πρόβλεψη περιλαμβάνεται για την άρση της απαράδεκτης και ατελέσφορης απαγόρευσης της μερικής απασχόλησης των Αποστράτων Ε.Δ. και Σ.Α. ως Διδακτικό Προσωπικό στα Εκπαιδευτικά Κέντρα και Σχολές ή ως μέλη Εξεταστικών Επιτροπών. Με απλά λόγια ο Βρούτσης…«παθαίνει»…Κατρούγκαλο!!! Δυστυχώς!!!
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε διμοιρίες των ΜΑΤ στην Θεσσαλονίκη