Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:13 | 24/04/2016

Αιφνιδιασμό άνευ προηγουμένου που συνιστά πράξη άτιμη και άδικη και προτρέπει σε άτακτη φυγή όσους θελήσουν να περιορίσουν τις απώλειες, χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος τη Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ηλίας Νατσιούλας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Νατσιούλας αναφέρει:

Οι συντάξεις όσων υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και μέχρι τις 31.12.2016, ανεξαρτήτως χρόνου θεμελίωσης, θα κανονιστούν από το δημόσιο σύμφωνα όμως με τις διατάξεις του παρόντος.

Με τις ανωτέρω διατάξεις καταργείται η διάκριση του παλαιού και νέου ασφαλισμένου και εισάγεται η διάκριση του παλαιού και νέου συνταξιούχου. Ασφαλισμένοι με θεμελιωμένα δικαιώματα πέραν ακόμη και της δεκαετίας εγκλωβίζονται και τιμωρούνται, διότι έλαβαν σοβαρά τις διατάξεις τις υφιστάμενης νομοθεσίας που εγγυούνταν με τρόπο απόλυτο, ότι δε θα επηρεαστεί ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης τους από τον χρόνο αποχώρησής.

Ο άνευ προηγουμένου αιφνιδιασμός συνιστά πράξη άδικη και άτιμη που συντρίβει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτεία και προτρέπει σε άτακτη φυγή όσους θελήσουν να περιορίσουν τις απώλειες, υπαγόμενοι στις μεταβατικές διατάξεις του κατατεθέντος νόμου.

Οι συντάξεις των στρατιωτικών που θα αποστρατευθούν(δημοσίευση ΠΔ αποστρατείας), μετά την ψήφιση και την έναρξη ισχύος του παρόντος και δικαιούνται άμεσης καταβολής σύνταξης, θα υπολογιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου.

Για όσους από αυτούς το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% του ποσού της σύνταξης, που θα ελάμβαναν με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31.12.2014, θα διατηρήσουν ως προσωπική διαφορά:

  • α. το 1/2 της διαφοράς (παλιού νέου υπολογισμού) εφόσον αποστρατευθούν εντός του 2016.
  • β. το 1/3 της διαφοράς που προκύπτει, εφόσον αποστρατευθούν εντός του 2017 και
  • γ. το 1/4 της διαφοράς που προκύπτει, εφόσον αποστρατευθούν εντός του 2018.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν προλάβουν να αποστρατευθούν πριν την έναρξη ισχύος της νέας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας θα λάβουν συντάξεις μικρότερες τουλάχιστον κατά 20% από ότι θα ελάμβαναν εάν η σύνταξή τους υπολογίζονταν με τις ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Καταργείται η χορήγηση της οικογενειακής παροχής για όσους συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου. Θα δικαιούνται μόνο το ενιαίο επίδομα τέκνων του ν.4093/2012 και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων του ν.4141/2013 κατά περίπτωση.

Το ποσό της ατομικής μηνιαίας σύνταξης όσων έχουν καταστεί συνταξιούχοι πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο της Εθνικής Σύνταξης δηλαδή τα 2.304 € (6 x 384)

Καθιερώνεται ανώτατο όριο κύριων και επικουρικών συντάξεων, το άθροισμα των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το οκταπλάσιο της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή τα 3.072 € (8 x 384)
Αποσυνδέεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων των αποστράτων, από το ύψος των αντιστοίχων μισθολογικών αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο την εξαγορά των πλασματικού χρόνου και του χρόνου που υπολογίζεται διπλάσιος ή τριπλάσιος, προκειμένου να αναγνωρίζεται ως συντάξιμη υπηρεσία. (20% επί των συντάξιμων αποδοχών κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης) Επίσης παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ πληρωμή.

Η τροποποίηση αυτή επιφέρει τριπλασιασμό του κόστους εξαγοράς της μάχιμης πενταετίας και των πλασματικών χρόνων, για όσους έχουν καταταγεί μετά τις 30.9.1990 και αποστρατεύονται με δικαίωμα άμεσης καταβολής σύνταξης, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και της τριετίας της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, για όσους έχουν καταταχθεί μέχρι τις 31/12/1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τη 1/1/2015 και μετά. Με τις ισχύουσες διατάξεις για τους στρατιωτικούς, η εξαγορά γίνεται με κράτηση 6,67% επί των τελευταίων συντάξιμων αποδοχών. Με το νέο νόμο το 6,67 γίνεται 20.

Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, περικόπτονται κατά 60% οι κύριες και επικουρικές συντάξεις όσων αυτοαπασχολούνται ή αναλαμβάνουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα και κατά 100% όσων αναλαμβάνουν εργασία στο δημόσιο. Επίσης καταργεί όλες τις εξαιρέσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

http://www.onalert.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis