Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:58 | 22/08/2021

Τεράστια δύναμη, χωρητικότητα τόνων και κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τα καλύτερα πυροσβεστικά οχήματα στον κόσμο, που όμως δεν κάνουν πάντα για όλους τους τύπους των πυρκαγιών…

Κλιματική αλλαγή, αυξημένες θερμοκρασίες, αμέλεια, εμπρησμός. Όλες αυτές οι αιτίες έχουν φέρει σωρεία πυρκαγιών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι. Σαν να μην έφτανε στην ανθρωπότητα η πανδημία, η φύση δείχνει τα «δόντια» της και… εκδικείται, με τις πυρκαγιές να μην σταματάνε. Ειδικότερα στη χώρα μας η καταστροφή είναι τεράστια καθώς πάνω από 1,5 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει «στάχτη», παρά τις προσπάθειες της εγχώριας πυροσβεστικής αλλά και των δυνάμεων που έσπευσαν σε βοήθεια από το εξωτερικό.

Πολλές φορές παρακολουθώντας πλάνα από τις προσπάθειες κατάσβεσης, αρκετοί αναφωνούν «δεν έχουμε αυτά τα μεγάλα τα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν στο εξωτερικό». Εκτός του ότι… έχουμε, τα ανασκευασμένα οχήματα του Ελληνικού Στρατού που λειτουργούν σαν πυροσβεστικά… τεθωρακισμένα με ερπύστριες, υπάρχουν οχήματα που ναι μεν είναι ογκώδη και εντυπωσιακά, αλλά συνήθως δεν χρησιμοποιούνται σε δασικές πυρκαγιές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα τέτοιο, είναι και το μεγαλύτερο και πιο ακριβό πυροσβεστικό όχημα στον κόσμο. Το Falcon 8x8, που κοστίζει πάνω από 700.000 δολάρια, έχει κατασκευαστεί επί της ουσίας για να χρησιμοποιείται σε αεροδρόμια και πυρκαγιές εντός ανάλογων εγκαταστάσεων. Η εταιρία που το κατασκευάζει, στο Ντουμπάι, πιθανότατα θα μπορεί να δημιουργήσει μια «έκδοση» που να είναι κατάλληλη και για δασικές πυρκαγιές με το κόστος, ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση να αγγίζει αυτό των εναέριων μέσων.

Το Falcon 8x8, λοιπόν, είναι ένα «τέρας» με συνολική ισχύς 1.400 ίππων, που «πιάνει» τα 80χλμ./ώρα σε 25 δευτερόλεπτα! Μιλάμε για ένα «θηρίο» που μπορεί να μεταφέρει 18.000 λίτρα νερού και 1.920 λίτρα επιβραδυντικού υγρού (αφρός), με οκτώ ρόδες και βάρος 54 τόνων! Είναι κατασκευασμένο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ταχείας επέμβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς NFPA 414 και ICAO.

Πυροσβεστικά οχήματα: Τα «θηρία» που σβήνουν φωτιές σε δάση, αεροδρόμια και πόλεις

Τη λίστα με τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά πυροσβεστικά οχήματα στον κόσμο, απαρτίζουν ανάλογα «θηρία» που αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης πυρκαγιών, είτε αυτές είναι δασικές, είτε όχι. Ένα από αυτά είναι το Unimog "U 5023" της Mercedes-Benz. Θυμίζει το τυπικό πυροσβεστικό όχημα που συναντάμε και στη χώρα μας, αλλά με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το αμερικανικό Bulldog Extreme 4x4, της Howe & Howe. Ένα τετρακίνητο «κτήνος» 12 τόνων, με ισχύς 350 ίππων που μπορεί να ξηλώσει ολόκληρη δέντρα για να ανοίξει δρόμο και να βρεθεί στο μέτωπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Concept Fire Truck της Rosenbauer Group είναι εξίσου εντυπωσιακό, όμως, χρησιμοποιείται κυρίως εντός πόλεων. Είναι ηλεκτροκίνητο και διαθέτει ρομπότ για να το κατευθύνει προς την εστία της φωτιάς αλλά και γεννήτρια ηλεκτροδότησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφορετικού τύπου όχημα, είναι το Titan Arff της E-One. Θυμίζει αμφίβιο... χωρίς ερπύστριες και μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και με μεταγωγικό αεροπλάνο έτσι ώστε να βρεθεί στο σημείο που πρέπει για να επιχειρήσουν οι άνδρες του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το L32A-XS 3.0 της Rosenbauer, επίσης διαφέρει από τα προηγούμενα. Όχημα πόλης κυρίως, σχεδιασμένο για απεγκλωβισμούς με έναν τεράστιο γερανό, αλλά και δυνατότητα ρίψης νερού, μετακινεί από ανθρώπους μέχρι... οχήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανεβαίνοντας στη σχετική λίστα, συναντάμε το VBIM 5500S CAFS της BAI. Ένα πυροσβεστικό όχημα που μπορεί να μπει ακόμα και σε ράγες σιδηροδρόμου, που διαθέτει θερμικούς αισθητήρες για να εντοπίζει τις εστίες και που σίγουρα κλέβει την παράσταση όταν επιχειρεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Striker 6x6 της OshKosh έχει σχεδιαστεί στις ΗΠΑ για να επιχειρεί σε έκτακτες καταστάσεις σε αεροδρόμια. Οι δυνατότητές του είναι εκπληκτικές και μοιάζει βγαλμένο από ταινία τεχνολογίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντίστοιχες είναι οι εικόνες και από το CZS 40 Titan της Tatra Trucks. Οι Τσέχοι έφτιαξαν αυτό το θηρίο που έχει τρομερές δυνατότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε χημικές καταστροφές και καταστάσεις όπου το προσωπικό δεν μπορεί να βρεθεί στο μέτωπο και χρειάζεται να μείνει προστατευμένο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγο πριν την κορυφή της λίστας, έρχεται το Panther 8x8 της Rosenbauer. Με ισχύς 400 ίππων και τεράστια χωρητικότητα σε νερό, μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάθε πεδίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέχρι την εμφάνιση του Falcon 8x8, κορυφαίο θεωρούταν το Lion 8x8 της Volkan. Πυροσβεστικό όχημα που επίσης δημιουργήθηκε για τις έκτακτες καταστάσεις στα αεροδρόμια, αλλά ικανό να επιχειρήσει και σε κάθε πεδίο. Με τεράστια ιπποδύναμη και χωρητικότητα, εκθρονίστηκε μόνο από το «τέρας» που έφτιαξαν στο Ντουμπάι για να κατακτήσουν την κορυφή στα πυροσβεστικά οχήματα...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Top 10 των πυροσβεστικών οχημάτων

 

 

www.newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis