Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:19 | 10/12/2021

Την πρώτη επίδειξη του πρωτοποριακού μη επανδρωμένου αεροσκάφους «drone καμικάζι» χαμηλού κόστους «Switchblade» πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός. Παρότι μεγάλα (και δαπανηρά) drones πλήττουν εδώ και χρόνια τρομοκρατικούς στόχους σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Πακιστάν, η νέα μορφή πολέμου με drones έχει οδηγήσει σε αναδιανομή «της τράπουλας», με τις ΗΠΑ να χάνουν το μονοπώλιο στην καινοτομία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και φθηνά τέτοια αεροσκάφη έχουν την ικανότητα να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης. Τα νέα drones κοστίζουν μόλις 6.000 δολάρια, από 150.000 δολάρια που κοστίζει ένα Predator ή Reaper, ικανό να εκτοξεύει πυραύλους Hellfire. Αυτά τα φθηνά υπερόπλα έγιναν πλέον προσβάσιμα σε εχθρούς των ΗΠΑ, απειλώντας άμεσα τη ζωή Αμερικανών στρατιωτών σε ζώνες κρίσης.

«Πιστεύω ότι αυτοί είναι οι νέοι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που δημιούργησαν τόσα προβλήματα στον αμερικανικό στρατό σε Ιράκ και Αφγανιστάν», λέει ο ειδικός των πυραύλων Σαάν Σάιχ, του ινστιτούτου CSIS. Τα φθηνά drones, που ονομάζονται και «καμικάζι», «αυτόχειρας» ή «φονιάς», δεν εκτοξεύουν πυραύλους, αλλά εκρήγνυνται καθώς συντρίβονται πάνω στον στόχο τους. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς πυραύλους, όμως, αυτά τα drones έχουν την ικανότητα να αιωρούνται ακόμη και για ώρες πάνω από τον στόχο, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν.

«Το πεδίο εξισώνεται μεταξύ ΗΠΑ και τρομοκρατικών οργανώσεων»

Τρομοκρατικές οργανώσεις ή ανταρτικές ομάδες μπορούν να προμηθευτούν αυτό το υπερόπλο μόνο με 6.000 δολάρια. Ο αμερικανικός στρατός δεν θα μπορούσε να έχει πολεμήσει με τον τρόπο που το έκανε σε Αφγανιστάν και Ιράκ εάν ο εχθρός διέθετε τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Περισσότερες από 100 χώρες και «μη κρατικοί παίκτες» διαθέτουν σήμερα πολεμικά drones, ενώ αυτή η τεχνολογία εξαπλώνεται ταχύτατα.

«Το πεδίο εξισώνεται μεταξύ ΗΠΑ και τρομοκρατικών οργανώσεων ή ανταρτικών ομάδων, πάντοτε εις βάρος των ΗΠΑ», λέει στο δίκτυο NBC ο Πολ Σέαρ, αναλυτής του ινστιτούτου CNAS και πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού. Τα σημερινά μικρά και εξοπλισμένα με εκρηκτικά drones δεν εντοπίζονται εύκολα από τα συμβατικά ραντάρ. Παρά τις υψηλές επενδύσεις του Πενταγώνου για την ανάπτυξη αποτελεσματικής τεχνολογίας αναχαίτισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της απειλής αυτής.

Το νέο drone του αμερικανικού στρατού, με κωδική ονομασία Switchblade, ζυγίζει μόλις 3 κιλά με τη μικρή εκρηκτική κεφαλή του, ενώ μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδιο πλάτης. Η μεγάλη εκδοχή του αεροσκάφους, βάρους 7 κιλών, είναι ικανή να καταστρέψει τεθωρακισμένο όχημα. Το αεροσκάφος έχει μάλιστα ρύθμιση, που επιτρέπει στον χειριστή να επιλέξει την εκρηκτική ισχύ, πυροδοτώντας διαφορετική γόμωση εάν επιδιώκει να εξοντώσει όλους τους επιβάτες οχήματος ή μόνο τον οδηγό του.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Πηγή: NBC News

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis