Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο ηγέτης μιας χώρας έχει περίπου ως… χόμπι, εν έτει 2015, τις εκτελέσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης του, ωστόσο τα αναφερόμενα περιστατικά είναι πάρα πολλά για να αποτελούν προπαγάνδα των άσπονδων… φίλων Νοτιοκορεατών (που τα διαδίδουν).
Η προ ολίγων ημερών εκτέλεση του υπουργού άμυνας της χώρας με αντιαεροπορικά πυρά σε πεδίο βολής, επειδή τον πήρε ο ύπνος σε εκδήλωση που παρέστη ο Κιμ Γιόνγκ Ουν, ξεπερνάει την ανθρώπινη φαντασία, δεν ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που αναδείχτηκε μέσω δημοσιευμάτων η… παράνοια του φερόμενου ως αιμοσταγούς ηγέτη.
Όταν πέθανε ο πατέρας του νυν δικτάτορα, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, το καθεστώς επέβαλε πένθος 100 ημερών στα 25 εκατομμύρια πληθυσμού της χώρας, με εντολή να απέχουν όλοι από κάθε είδους «ευχάριστη δραστηριότητα» όπως είναι το αλκοόλ και η σεξουαλική ευχαρίστηση. Τότε, τα νοτιοκορεάτικα Μ.Μ.Ε. είχαν μεταδώσει ότι ο πρώην υπουργός άμυνας, Κιμ Κχολ εκτελέστηκε με όλμο (!) γιατί προσέβαλλε τη μνήμη του «Αγαπητού Ηγέτη», καταναλώνοντας αλκοόλ κατά την περίοδο του πένθους.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Σεούλ συνολικά περίπου 70 αξιωματούχοι έχουν εκτελεστεί αφότου ο Κιμ ανέλαβε την εξουσία, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011. Προφανώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, πόσο μάλλον από τη στιγμή που ουδέποτε έχουν διαψευστεί οι μαρτυρίες αυτές από την πλευρά του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Ισως επειδή μια χώρα που προβλέπει θανατική ποινή για την κυκλοφορία ξένου συναλλάγματος, λαθρεμπόριο κοσμημάτων και παραχάραξη χρημάτων δεν… δίνει δεκάρα για κάτι τέτοιο.
Στον απόηχο της εκτέλεσης του 66χρονου Υπουργού Άμυνας Χιον Γιονγκ Τσολ η Διεθνής Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) παρουσίασε σε έκθεση της τον κατάλογο των εγκλημάτων που επισύρουν θανατική ποινή, μετά από συναντήσεις με Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει.
«Πολλά από τα εγκλήματα που τιμωρούνται με θάνατο είναι πολύ ασαφή και προφανώς αυτό υποδηλώνει μια σκοπιμότητα. Επιπλέον το δικαστικό σύστημα στη Βόρεια Κορέα δεν είναι διαφανές. Απ’ αυτά που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο όρος δίκαιη δίκη είναι άγνωστος στη χώρα», δηλώνει ο διευθυντής της FIDH στην Ασία, Μισέλ Κισενκότερ και προσθέτει. «Στην πραγματικότητα, αυτό που φαίνεται είναι ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται στη Βόρεια Κορέα με πιο αυθαίρετο και διεφθαρμένο τρόπο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο».
Τα εγκλήματα που τιμωρούνται με θάνατο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Για κάποια – όπως η αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών μέσω… κινητού τηλεφώνου – η θανατική ποινή επιβάλλεται de facto, ενώ για κάποια άλλα αρμόδιο να αποφασίσει είναι το δικαστήριο. Αναμφίβολα όμως πάνω απ' όλα και απ' όλους είναι ο νόμος του ενός, του μέγιστου Κιμ Γιόνγκ Ουν, που αποφασίζει κατά το δοκούν ποια και σε ποιον ποινή θα επιβληθεί.
Η λίστα είναι πραγματικά σοκαριστική, περιλαμβάνοντας τα παρακάτω αδικήματα σύμφωνα με την FIDH:
Υπό δικαστική κρίση
- Συνομωσία κατά της εθνικής κυριαρχίας
- Τρομοκρατία
- Προδοσία
- Βανδαλισμοί
- Παραβίαση όρκου
- Φόνος εκ προθέσεως
- Επικίνδυνη αντικοινωνική συμπεριφορά
- Παράνομη πώληση δημόσιας υπηρεσίας
- Βιασμός
- Απόδραση από τις φυλακές
- Παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η πώληση κοσμημάτων στη μαύρη αγορά
De facto θανατική ποινή
- Φθορά πολεμικού υλικού η πόρων που προορίζονται για μάχη.
- Κλοπή δημόσιας περιουσίας
- Κατοχή και διακίνηση πλαστού χρήματος
- Λαθρεμπορία και διακίνηση ναρκωτικών στη μαύρη αγορά
- Πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών
- Απαγωγή
- Κλοπή ξένης ιδιοκτησίας
- Κυκλοφορία ξένου συναλλάγματος
- Αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών μέσω κινητού τηλεφώνου (εκτέλεση στο απόσπασμα)
koolnews.gr