Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:30 | 28/10/2015

Ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Παναγιώτης Αγαπητός, προτείνει.

Άγκαθα Κρίστι, «Έγκλημα στον Νείλο» Για τους περισσότερους αναγνώστες η Άγκαθα Κρίστι είναι η βασίλισσα του παραδοσιακού αγγλικού αστυνομικού. Συνθέτει μυθιστορήματα σε απλή γλώσσα, αναπαυτικά σαν παλιά χειμωνιάτικη ρόμπα, με πλοκές φτιαγμένες σαν παζλ. Εξαιρετικό παράδειγμα είναι το «Έγκλημα στον Νείλο» (1939), με τον εκκεντρικό Βέλγο ιδιωτικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρώ. Πέρα από την αναπάντεχη λύση, ο αναγνώστης μαθαίνει για τους ανθρώπους και τον τρόπο τού σκέπτεσθαι την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Αίγυπτο, από μια αυτόπτη μάρτυρα, καθώς η Κρίστι έζησε εκεί τρία χρόνια με τον αρχαιολόγο σύζυγό της.

(Λυχνάρι) Ζορζ Σιμενόν, «Το μπλε δωμάτιο» Ένα από τα πιο ώριμα βιβλία του Βέλγου Ζορζ Σιμενόν, «πατέρα» του επιθεωρητή Μαιγκρέ. Στο σύντομο μυθιστόρημα, όπου δεν εμφανίζεται κανένας ντετέκτιβ, ο Σιμενόν εξετάζει τη σχέση εγκλήματος και πάθους, χρησιμοποιώντας την ψυχανάλυση, που από τη δεκαετία του ’50 έχει γίνει πια της μόδας στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Μέσα από τα μάτια των δύο πρωταγωνιστών, παρουσιάζεται η ψυχωσική σχέση ενός παράνομου ζευγαριού που οδηγείται στο έγκλημα και τον αλληλοσπαραγμό.

(Άγρα) Robert van Gulik, «Το αίνιγμα του κινέζικου καρφιού» Τα πολλαπλά εγκλήματα κυριαρχούν στο «Αίνιγμα του κινέζικου καρφιού», του Ολλανδού Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ένα από τα καλύτερα και πολυπλοκότερα ιστορικά αστυνομικά. Διαδραματίζεται στην Κίνα του 7ου αιώνα, με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο ντετέκτιβ, δικαστή Τι, και τους βοηθούς του. Τρεις άσχετες μεταξύ τους ιστορίες διαπλέκονται σε μια ενιαία αφήγηση. Όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μια κοινωνία του μακρινού παρελθόντος, θα βρουν εδώ ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα.

(Θεμέλιο) Φρίντριχ Ντύρενματ, «Η υποψία» Η σύγχρονη ιστορία παίζει καθοριστικό ρόλο στην «Υποψία» (1951), του Ελβετού Φρίντριχ Ντύρενματ, διάσημου θεατρικού συγγραφέα που έγραψε και τρία ανατρεπτικά αστυνομικά. Ο βαριά άρρωστος επιθεωρητής Μπέρλαχ βρίσκεται ως ασθενής σε μια ιδιωτική κλινική έξω από τη Ζυρίχη. Σταδιακά ανακαλύπτει ότι θα είναι ένα ακόμα θύμα στην αναβίωση ναζιστικών ιατρικών βασανιστήριων.

(Ροές) Ίταλο Καλβίνο, «Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης» Από τους σημαντικότερους Ιταλούς μεταπολεμικούς συγγραφείς, ο Ίταλο Καλβίνο στο «Αν μια νύχτα του χειμώνα ένα ταξιδιώτης» γράφει ένα μυθιστόρημα που βασίζεται στις συμβάσεις του κλασικού αστυνομικού, αλλά τις υπονομεύει με λεπτό χιούμορ. Το «θύμα» είναι ένα κακέκτυπο βιβλίο και οι «ντετέκτιβ» ένας αναγνώστης και μια αναγνώστρια που προσπαθούν να βρουν το τέλος μιας ανολοκλήρωτης ιστορίας. Η αφηγηματική δεινότητα του Καλβίνο ανατρέπει κεφάλαιο προς κεφάλαιο όλες τις προσδοκίες του αναγνώστη.

(Καστανιώτης) Τελευταίο βιβλίο του Παναγιώτη Αγαπητού το βυζαντινό αστυνομικό μυθιστόρημα «Μέδουσα από σμάλτο». (Άγρα, 2009)
http://www.andro.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis