Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:32 | 31/01/2016

Mirsad Bektasevic. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο συλληφθέντες στην Αλεξανδρούπολη για σχέσεις με την Αλ-Κάιντα.

Ο 18χρονος Mirsad Bektasevic, εμφανίζεται το 2005 μέσα σε σπίτι στο Σεράγεβο φορώντας στολή παραλαγής και κουκούλα προσώπου να οπλίζει ένα πολεμικό καλάσνικοφ και να παρουσιάζει εκρηκτικές ύλες που έχει στο πάτωμα. Δίπλα του ένας ακόμη άνδρας που φορά μαύρα ρούχα. Φαίνεται να κατασκευάζουν εκρηκτικό μηχανισμό. Απειλούσαν με αιματοκύλισμα την Ευρώπη, με χτυπήματα στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο. Εκείνη την περίοδο προετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στην Βρετανική Πρεσβεία.

          Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες λίγες ημέρες μετά την προβολή του βίντεο, τον συνέλαβαν μέσα στο σπίτι της θείας του στο Σεράγεβο. Κατασχέθηκαν περίπου 20 κιλά εκρηκτικών, ΤΝΤ και νιτρικής αμμωνίας, ενώ σε μία τσάντα υπήρχε μία ζώνη εκρηκτικών για καμικάζι αυτοκτονίας.       

          Καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη, αλλά σύντομα μεταφέρθηκε για να εκτίσει την ποινή του στη Σουηδία, όπου και αποφυλακίστηκε το 2011.

Ο Bektasevic, γνωστός με τα ψευδώνυμα «Maximus» και «Abu Imad As-Sanjaki»,διατηρούσε επαφές με επιτελικά στελέχη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, όπως τον «Αl-Zarqawi» και επιπλέον διακινούσε λαθραίο οπλισμό στα Βαλκάνια προς Ισλαμιστικές οργανώσεις,ενώ σε συνεννόηση με πυρήνες στην Ευρώπη προετοίμαζε επιθέσεις στη Βρετανία και στη Δανία.

Μετά την αποφυλάκισή του κατευθύνθηκε στη Συρία, ενώ στον λογαριασμό του στο Facebook διατύπωνε την άποψη περί ολικής σφαγής όλων των Εβραίων από το Ισλαμικό κράτος καθώς και στην επιθυμία για επιθέσεις σε χώρες της Ευρώπης.

Ο «Abdul Basit» γνωστός και ως  «Isaac Meyer» και «Abdul Basit Abu Lifa» ήταν ο σύνδεσμος του Bektasevic στη Δανία. Παρόλο που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 7 έτη φυλάκισης το 2007 για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, ήδη από το 2010 ήταν ελεύθερος και έκτοτε έχει επιτεθεί σε ένα Παλαιστίνιο «μετριοπαθή», όπως και συμμετέχει ενεργά στη στρατολόγηση εθελοντών, καθώς και σε έντονη προπαγάνδα για το ξεσηκωμό Βαλκάνιων Μουσουλμάνων.

Ο «Bajro Ikanovic», έτερος της προαναφερόμενης ομάδος, καταδικάστηκε το 2007 σε 8 έτη φυλάκισης, αλλά ήδη από το 2010 ήταν αποφυλακισμένος. Και αυτός φαίνεται να βρίσκεται στη Συρία στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

 

 

 

 

 

 

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis