«Τα εγχώρια αεροσκάφη ανταγωνίζονται ισότιμα τους ξένους αντιπάλους και ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς και, στην πραγματικότητα, τα ξεπερνούν σημαντικά σε ορισμένες παραμέτρους», δήλωνε πριν λίγες μέρες ο Πούτιν όλο περηφάνεια και, παρά τον ενθουσιασμό, δεν φαίνεται να έχει άδικο.
Σύμφωνα με το Business Insider, ειδικός επιστήμονας που εργάζεται σε προγράμματα stealth αεροσκαφών (δηλαδή αεροσκαφών που διακρίνονται δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ) έκρινε ότι στον τομέα αυτό το Su-57 δεν τα πάει και τόσο καλά: μεγάλα flaps, πολλές γωνίες, μια μύτη που μοιάζει «καρφωμένη» στο μαχητικό και άλλα στοιχεία το καθιστούν λιγότερο stealth απ’ όσο η Ρωσία θέλει να το παρουσιάζει.
Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα είναι ότι το Su-57 έχει σχεδιαστεί ακριβώς ως «φονιάς» των αμερικανικών F-22 και F-35. O επιστήμονας που δέχθηκε να μιλήσει υπό συνθήκες πλήρους ανωνυμίας, τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό είναι εξοπλισμένο με ειδικά ραντάρ στο ρύγχος, στη μπροστινή και την οπίσθια πλευρά του.
Τα ραντάρ αυτά θα του επιτρέπουν να εφαρμόζει μια διαδικασία που ονομάζεται «ακτινοβόληση»: θα μπερδεύει τα οπλικά συστήματα των F-22 και F-35 και παράλληλα, με τα πλάγια ραντάρ του θα μπορεί να ανιχνεύει καλύτερα τους στόχους του, δηλαδή τα ίδια αμερικανικά μαχητικά.
Έτσι, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε τεχνολογία αιχμής, το Su-57 θα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αεροσκάφος για τα αντίπαλα μαχητικά, είτε διαθέτουν τεχνολογία stealth είτε όχι.
Πλεονέκτημα στα… χαρτιά
Το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας, Su-57 είναι πιο ευπροσάρμοστο και υπερέχει σε ικανότητες από το αμερικανικό μαχητικό F-22, δήλωσε πριν από λίγες μέρες υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας Sukhoi.
Όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, όταν τίθεται ζήτημα σύγκρισης των δύο μαχητικών.
Η σύγκριση όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι για λάτρεις των μαχητικών ή και για ειδικούς αναλυτές δεν έχει σημασία, καθώς από τη μία το αμερικανικό F-22 έχει επιχειρήσει σε αποστολές στη Μέση Ανατολή ήδη από το 2014, ενώ από την άλλη το ρωσικό Su-57 παραμένει ακόμα ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με δοκιμαστικές πτήσεις. Αυτό για αρχή μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Παρά το γεγονός ότι μερικά πρωτότυπα Su-57 επιχείρησαν για λίγο στη Συρία στις αρχές του 2018 σε μερικές αποστολές που καλύφθηκαν από μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης, το ρωσικό μαχητικό απέχει πολύ από μια πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία σε εμπόλεμες ζώνες.
Το Κρεμλίνο διέταξε τον Αύγουστο του 2018 την πρώτη παράδοση δεκαπέντε Su-57, ώστε να να δημιουργηθεί η πρώτη τακτική μοίρα των μαχητικών με πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία. Όμως, οι οικονομικές κυρώσεις, αποτελούν πλήγμα στον προϋπολογισμό του Κρεμλίνου για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη των μαχητικών σε μεγάλους αριθμούς.
Αυτό επίσης σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπτύξει τα μαχητικά πέμπτης γενιάς σε συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις.
Γι ‘αυτό δεν έχει σημασία αν οι Ρώσοι ονειρεύονται εναέρια κυριαρχία, η αλήθεια είναι πως τα αμερικανικά μαχητικά, παρά τα προβλήματα τους, έχουν δείξει τι αξίζουν στα πεδία των μαχών. Το F-22 επιχειρεί εδώ και χρόνια, σε αντίθεση με το ρωσικό που ενδεχομένως να μην το κάνει ποτέ, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη χρονική στιγμή.
Πηγή: onalert.gr