Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:24 | 16/09/2021

Μια νέα πρόταση για τη δημιουργία του Εθνικού Οχήματος του Ελληνικού Στρατού κατατέθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την προσδοκία ότι η χώρα μας -με τη συμμετοχή της Ισπανικής URO- μπορεί να αποκτήσει το δικό της «Hummer».

Στην εξέλιξη ενός οχήματος υψηλής κινητικότητας ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού παρουσίασε η κοινοπραξία εταιρειών URO Hellas.

Ο λόγος για το VAMTAC, η ελληνοποιημένη εκδοχή του οποίου θα ονομάζεται «ΔΙΑΣ» και θα προσφέρεται σε διαφορετικούς τύπους, όπως όχημα μεταφοράς προσωπικού, φορέας οπλικών συστημάτων, επιτήρησης συνόρων, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα άμεσης επέμβασης και σε διαφορετικά επίπεδα θωράκισης.

Το «ΔΙΑΣ», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα αποδίδει στη βασική έκδοση 272 ίππους, θα φτάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 135 χλμ./ώρα, ενώ η αυτονομία του θα αγγίζει τα 600 χιλιόμετρα.

Μέχρι σήμερα, το ισπανικής καταγωγής VAMTAC έχει παραχθεί σε περισσότερα από 15.000 αντίτυπα, «υπηρετώντας» τις στρατιωτικές δυνάμεις περισσότερων από 30 κρατών.

 
Στην Ελλάδα, το όχημα έχει ήδη παρουσιαστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να δοκιμαστεί και σε πραγματικές συνθήκες, παρουσία εκπροσώπων του ΓΕΣ, της ΠΑ, του ΠΝ, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, καθώς και της Πολιτικής Προστασίας.

Η εξέλιξη του «ΔΙΑΣ» από την URU Hellas εντάσσεται στο πρόγραμμα δημιουργίας του Εθνικού Οχήματος, το οποίο πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ανάλογη είναι και η προσπάθεια της ελληνικής εταιρείας EODH SA, στην οποία ανήκει ο πολλά υποσχόμενος «Οπλίτης», ένα τεθωρακισμένο τακτικό όχημα, το οποίο έχει ήδη περάσει από τη διαδικασία της αξιολόγησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή:  carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis