Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:59 | 06/05/2019

Την στιγμή που τα εξοπλιστικά προγράμματα των μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, έχουν επικεντρωθεί σε νέες τεχνολογίες αιχμής η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έριξε «βόμβα» με πληροφορίες για ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα λέϊζερ που θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Η κυριαρχία των αιθέρων είναι κορυφαία προτεραιότητα για τα μαχητικά αεροσκάφη της USAF και ενώ τα επιθετικά όπλα που διαθέτουν είναι η «αιχμή του δόρατος» για την εκτέλεση των αποστολών, οι Αμερικανοί σκέφτονται πως πρέπει παράλληλα τα αεροσκάφη να προστατευτούν από εχθρικούς πυραύλους και φαίνεται πως βρήκαν μια, εξαιρετικά προηγμένη, λύση.

[custom:google-ads]

Ειδικότερα, το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL) ανακοίνωσε πως στις 23 Απριλίου 2019, δοκιμάστηκε επιτυχώς ένα οπλικό σύστημα με λέϊζερ, ικανό να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από εχθρικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του AFRL, αυτό το νέο όπλο λέϊζερ αποτελεί συστατικό στοιχείο του προγράμματος SHIELD (Self-Protect High-Energy Laser Demonstrator.

Άλλα τμήματα του εν λόγω προγράμματος αποτελούν τόσο η ανάπτυξη ενός πυργίσκου στον οποίο θα ενσωματωθεί το όπλο, ώστε να λειτουργεί από το έδαφος, όσο και η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για το όπλο που θα χρησιμοποιείται από αεροσκάφη για την προστασία τους από εχθρικούς πυραύλους αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος.

Ποια τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του όπλου λέϊζερ

Κατά τη διάρκεια της σειράς δοκιμών που διεξήχθησαν, το οπλικό σύστημα μπόρεσε να εμπλακεί και καταρρίψει αρκετούς «εχθρικούς» πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη.

Η επίδειξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του προγράμματος SHiELD, καθώς ανέδειξε την  αποτελεσματικότητα του λέιζερ και έδωσε αρκετές απαντήσεις και στοιχεία στους Αμερικανούς ερευνητές προς αναθεώρηση και αξιολόγηση, καθώς το σύστημα βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη και όχι στην τελική του μορφή.

Οι αρμόδιοι του AFRL θεωρούν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία λέιζερ θα προσφέρει τεράστια οφέλη και πλεονεκτήματα στις δυνατότητες των αεροπορικών δυνάμεων, ενώ πιστεύουν πως θα ανατρέψει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις αερομαχίες και την ικανότητα των μαχητικών και όχι μόνο αεροσκαφών να φέρνουν εις πέρας τις αποστολές τους.

Αυτό οφείλεται τόσο στα χαρακτηριστικά του όπλου, δηλαδή ένα ευέλικτο, μικρό σε μέγεθος, αλλά υψηλής ισχύος σύστημα λέιζερ, όσο και στον λειτουργικό ρόλο του, καθώς θα προσφέρει στο αεροσκάφος την δυνατότητα να αμυνθεί αποτελεσματικά απέναντι σε εχθρικούς ΑΑΜ (air-to-air missiles) και SAM (Surface-to-ari missiles) πυραύλους, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιβίωσης του αεροσκάφους σε αερομαχίες και εχθρικά περιβάλλοντα.

Με πληροφορίες από : Defence Blog / Φωτογραφίες κειμένου: The Drive

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis