Το Ισλαμικό Κράτος (IS) έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο που δείχνει τις «ομολογίες» δύο υποτιθέμενων Ρώσων πρακτόρων και τις θανάσιμες συνέπειες που έχουν οι ξένοι πράκτορες οι οποίοι διεισδύουν στις τάξεις του.
Το αμφιλεγόμενο υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου των τζιχαντιστών το Alhayat Media Center και ήδη χρήστες στο διαδίκτυο το χαρακτηρίζουν ψεύτικο. Το στυλ της παραγωγής του διάρκειας 7,5 λεπτών βίντεο με τον τίτλο «Αποκαλύπτοντας έναν εχθρό στο εσωτερικό» έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μέτριας τηλεοπτικής σειράς.
Και οι δύο άνδρες ανακρίθηκαν ενώ στέκονταν απέναντι σε ένα κενό, λευκό τοίχο με ένα φως να πέφτει πάνω στα μάτια τους. Οι επί μακρώ, δραματικές φωνές που ακούγονται μεταξύ των σκηνών εξασθενούν και ο απειλητικός ήχος του τύμπανου προαναγγέλλει τις επικείμενες εκτελέσεις.
Το βίντεο αρχίζει με ένα γραπτό μήνυμα που λέει ότι αφού η ισλαμιστική οργάνωση άρχισε την αιματηρή εξέγερσή της σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας πέρυσι «οι εχθροί της πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να στείλουν κατασκόπους και πράκτορες για να συνωμοτήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους».
«Η ακόλουθη παρουσίαση είναι ένα μέρος των ομολογιών των δυο πρακτόρων που στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» αναφέρεται στον αρχικό τίτλο.
Έπειτα το οπτικό υλικό παγώνει στον πρώτο υποτιθέμενο πράκτορα της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), τον 39χρονο Mamayev Jambulat Yesenjanovich από το Καζακστάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον «εκβίασε» η ρωσική υπηρεσία για να κατασκοπεύσει προς όφελός της. Έπειτα περιγράφει τις αποστολές του, μία εκ των οποίων ήταν «να συγκεντρώσει πληροφορίες για ρωσόφωνους αδερφούς».
Ο Yesenjanovich επίσης φέρεται να «ομολογεί» μια δεύτερη αποστολή, που στόχο είχε τη συγκέντρωση πληροφοριών από τον φορητό υπολογιστή ενός τζιχαντιστή που δεν κατονομάζεται, τον οποίο ο υποτιθέμενος δεύτερος αξιωματικός της ρωσικής FSB, ο Ashimov Sergey Nikolayavich, 31 ετών, είχε επιφορτιστεί να τον σκοτώσει.
«Ήμουν μουσουλμάνος πριν από αυτό» προσθέτει ο Nikolayavich. «Έπειτα κατέδωσα αδερφούς και για αυτό έγινα αποστάτης. Και απευθύνω το μήνυμά μου σε εκείνους που θέλουν να έρθουν εδώ και να κατασκοπεύσουν, τους λέω να μετανοήσουν τώρα στον Αλλάχ πριν να είναι πολύ αργά».
Η επόμενη σκηνή παγώνει σε έναν τζιχαντιστή που κραδαίνει το όπλο του και ένα νεαρό αγόρί που στέκεται πάνω από τους Ρώσους «κατασκόπους», οι οποίοι είναι γονατισμένοι με τα χέρια δεμένα. Το νεαρό «λιονταράκι του Χαλιφάτου», έπειτα τους πυροβολεί στο κεφάλι. Οι πυροβολισμοί αποδεικνύονται από τους ήχους που κάνουν οι σφαίρες καθώς πέφτουν στο καλυμμένο με χώμα έδαφος.
Ο τζιχαντιστής, ντυμένος με ρωσική στολή μάχης Gorka όπως εκείνες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, λέει ένα μήνυμα στα ρώσικα: «Λέμε σε εκείνους που μπαίνουν σε πειρασμό να κατασκοπεύσουν τα μυστικά των μουσουλμάνων και των μουτζαχεντίν ότι δεν θα έχουμε καμία επιείκεια ή έλεος προς αυτούς».
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η FSB έχει αρνηθεί να κάνει σχόλιο για το βίντεο.
Ψεύτικο ή αληθινό, αυτό το τελευταίο βίντεο δείχνει την αύξηση τέτοιων προπαγανδιστικών ταινιών από πλευράς Ισλαμικού Κράτους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα περίεργο βίντεο για τον Βρετανό όμηρο John Cantlie που φέρεται σαν χαμογελαστός ξεναγός στην «καρδιά» του προπύργιου των ανταρτών, στη Μοσούλη του Ιράκ.
Οι σχέσεις μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών και της Ρωσίας είναι από καιρό τεταμένες, με τη Μόσχα να είναι στενός σύμμαχος του εχθρού του Ισλαμικού Κράτους, του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ το οποίο εξοπλίζει και στηρίζει σε θέματα διπλωματίας. Σε βίντεο του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι αντάρτες κήρυξαν τον πόλεμο στην Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ρώσοι πράκτορες έχουν αιχμαλωτιστεί και στο παρελθόν στη Μέση Ανατολή, ιδίως το 2004 όταν δυο πράκτορες κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Zelimkhan Yandarbiyev συνελήφθησαν στο Κατάρ. Ως αντίποινα σε αυτό το περιστατικό, η Ρωσία κράτησε υπό ομηρεία την ομάδα πάλης του Κατάρ ενώ περνούσαν από το αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο στη Μόσχα. Οι πράκτορες, τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι στη Ρωσία.
Το ρεπορτάζ έκανε ο Simon Ostrovsky του VICE News και ο Aris Roussinos.