Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε τζαμί μετά την προσευχή της Παρασκευής

ΒΙΝΤΕΟ
Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε τζαμί μετά την προσευχή της Παρασκευής

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στη βορειοανατολική επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ. Οπτικό υλικό δείχνει πτώματα περιστοιχισμένα από συντρίμμια μέσα στο τέμενος αυτό, στο οποίο προσεύχονται σιίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν μειονότητα στο Αφγανιστάν.

«Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε έκρηξη αυτοκτονίας μέσα στο τέμενος», ανέφερε σε ένα τουίτ η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Τις τελευταίες εβδομάδες σημεώθηκαν αρκετές επιθέσεις, περιλαμβανομένης μίας σε τέμενος στην Καμπούλ, την ευθύνη για ορισμένες από τις οποίες ανέλαβαν οι σουνίτες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι πρώτες πληροφορίες και εικόνες

Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν, διατηρώντας την ανωνυμία του, έκανε λόγο στο Ρόιτερς για τουλάχιστον 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στη σημερινή έκρηξη. «Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε μια έκρηξη σε τέμενος των σιιτών συμπατριωτών μας… με αποτέλεσμα να γίνουν μάρτυρες και να τραυματιστούν πολλοί συμπατριώτες μας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Αντιμέτωπο με μια νέα τραγωδία βρίσκεται το Αφγανιστάν, που μετά τη νίκη των Ταλιμπάν μπήκε σε νέο κύκλο αίματος και βίας. Η έκρηξη σημειώθηκε σε τζαμί Σιιτών στο Αφγανιστάν, λίγο μετά την προσευχή της Παρασκευής, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, ίσως και πάνω από 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αρχές επιβεβαιώνουν την επίθεση, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό ή τον αριθμό θυμάτων και τραυματιών.

Ήδη πάντως κάποιες πλευρές δείχνουν ως υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος, μια φράξια του οποίου έχει εξαπολύσει φονικές επιθέσεις μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.