Βατραχάνθρωποι των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια σειρά από ριψοκίνδυνες αποστολές κατά μήκος των ακτών της Λιβύης για να καταστρέψουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται από τους σύγχρονους δουλεμπόρους για την διακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη.
Τα σχέδια για την στρατιωτική δράση που θα αναλάβει η ΕΕ (και ίσως εμπλακεί και το ΝΑΤΟ) με την εγκριθείσα γιγαντιαία ναυτική επιχείρηση, έχουν προχωρήσει - τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο- παρόλο που εξειδικευμένες, επί στρατιωτικού επιπέδου αποφάσεις δεν υπήρξαν στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των 28 κρατών-μελών της ΕΕ (FAC-Defence).
Η είδηση για τους Βρετανούς κομάντος αποκαλύφθηκε απ΄την Mail on Sunday και επαναλήφθηκε χθες από την καθημερινή Daily Mail. Τα βρετανικά δημοσιεύματα προηγήθηκαν μεν της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ όπου «ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα της κοινής συνεδρίασης ήταν ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πλέον και θέμα άμυνας” ( κατά την δήλωση Καμμένου) και έρχονται να ''εξειδικεύσουν'' ουσιαστικά την αποκάλυψη του επίσης Βρετανικού «Guardian», σύμφωνα με την οποία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει σχέδια για στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη προκειμένου να ανακόψει τη ροή των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο μέσω δουλεμπορικών κυκλωμάτων διακίνησης.
Ηδη πάντως από τις αποφάσεις της εν λόγω Συνόδου προκύπτει ότι προσεχή Ιούνη αναμένεται να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Β. Αφρική και Μ.Ανατολή, για το ''μεταναστευτικό - προσφυγικό'' ζήτημα και την «αντιμετώπιση των δουλεμπόρων», όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών - μελών της ΕΕ .«Η απόφαση με την οποία καθιερώνεται μία ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την διάλυση του "επιχειρηματικού μοντέλου" των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο μόλις ελήφθη», έγραψε η Μογκερίνι στο λογαριασμό της στο Twitter.
«Τώρα οι προετοιμασίες ξεκινούν. Ελπίζω ότι όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου η επιχείρηση να ξεκινήσει από τον Ιούνιο», αμέσως μόλις καθοριστούν οι συνεισφορές σε προσωπικό και μέσα από τα κράτη-μέλη, επισήμανε ακόμα η κ.Μογκερίνι, κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης Τύπου.«Υπάρχει μια ξεκάθαρη αίσθηση του επείγοντος της κατάστασης», τόνισε η κ.Μογκερίνι.«Καθώς φθάνει το καλοκαίρι, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν» υπογράμμισε η ίδια.Επέμεινε ακόμα στην αναγκαιότητα να υπάρξει «ένα ψήφισμα υπό το κεφάλαιο 7» του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να υπάρξει ένα αδιαμφισβήτητο «νομικό πλαίσιο» που θα περιβάλλει την αποστολή.
Οι στρατιωτικές συνεισφορές των χωρών
Σε δημοσιεύματα αναφέρεται πώς θα μπορούν οι δυνάμεις να προβαίνουν σε νηοψίες υπόπτων σκαφών, συλλήψεις και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων περιλαμβανομένης της κατάσχεσης σκαφών διακινητών μεταναστών.Παρόλο που οι χώρες δεν έχουν καθορίσει τις στρατιωτικές συνεισφορές τους οι πληροφορίες που περιέχουν τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, διαφαίνεται πως σε ό,τι φορά τουλάχιστον την Βρετανία έχει κάνει επιχειρησιακά σχέδια : Ακόμα ότι οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας αυτής θα μπορούσαν - όπως αναφέρεται σε αυτά - να σταλούν στη Λιβύη για να κυνηγήσουν τις συμμορίες εμπορίας ανθρώπων και να σταματήσει το πρόβλημα στην πηγή και με τη χρήση πληροφοριών από βρετανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα να εντοπίσουν τους ηγέτες. Όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες πληροφορίες από πηγές της ΕΕ, πρόκειται να ιδρυθεί μια νέα έδρα διοίκησης των επιχειρήσεων αυτών σε στρατιωτική βάση στη Ρώμη, όπου τα κράτη-μέλη θα προετοιμάσουν τα σχέδια για να ξεκινήσει η κοινή αποστολή τον Ιούνιο.
Η Βρετανία θα διαθέσει εκτός από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού -συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού HMS Bulwark που βρίσκεται στην περιοχή της Μάλτας - και αεροσκάφη της RAF, συμπεριλαμβανομένων και κατασκοπευτικών με δυνατότητες μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο για το τι ακριβώς συμβαίνει στο έδαφος και στη θάλασσα. Oπως και αεροσκάφη αναγνώρισης R1 για να βοηθήσουν τις Ειδικές Δυνάμεις. Επίσης επιθετικά ελικόπτερα τα οποία θα «εξουδετερώνουν» τα δουλεμπορικά πλοιάρια.
Εφόσον ο ΟΗΕ τους το επιτρέψει, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να «επιβιβάζονται, να διεξάγουν έρευνες και να συλλαμβάνουν» τα πλοία που θεωρούνται ύποπτα ότι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διακίνησης και επίσης να τα αναγκάζουν να αλλάζουν ρότα στην ανοιχτή θάλασσα αλλά επίσης στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.Επιθυμούν επιπλέον να «απαλλάσσονται» από τα πλοία και άλλα «περιουσιακά στοιχεία» των διακινητών ή να τα «καθιστούν άχρηστα», σύμφωνα με το κείμενο της κοινής απόφασης της Συνόδου. Και εδώ ''κολλάνε'' οι διαρροές για δράση βατραχανθρώπων των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων που, όπως προαναφέραμε, ειναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια σειρά από αποστολές κατά μήκος των ακτών της Λιβύης για να καταστρέψουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα.
Η καταστροφή πλοίων θα αποστερήσει εξάλλου από τους τζιχαντιστες πόρους ( ''φορολογούν'' το 50% των εσόδων κάθε αποστολής από τις συμμορίες/κυκλώματα) και θα διακόψει δρόμους εισόδου στην Ευρώπη μαχητών της τους οποίους ''φυτεύει'' μέσα στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες- όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ.
Το χρονοδιάγραμμα
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα - που διέπεται από την ''ξεκάθαρη αίσθηση του επείγοντος της κατάστασης'' που τόνισε η κ.Μογκερίνι- πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο που ενέκριναν οι υπουργοί των 28 κρατών-μελών της ΕΕ (FAC-Defence), παρουσιάζει τα στάδια για την ανάπτυξη αυτής της αποστολής, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές ναυτικές επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν «θα σέβονται πλήρως το διεθνές δίκαιο».
Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν, χωρίς να απαιτείται η άδεια του ΟΗΕ, από τον Ιούνη επιχειρήσεις «εντοπισμού και παρακολούθησης των δικτύων μετανάστευσης μέσω της συλλογής πληροφοριών και με τη βοήθεια περιπολιών στην ανοικτή θάλασσα», αναφέρεται στο κείμενο.Αντιθέτως, κάθε επιχείρηση που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως χρήση βίας, θα πρέπει να έχει την έγκριση μέσω ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ. Αυτή η ψηφοφορία δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή, αναφέρθηκε στον τύπο.
Αντιαεροπορικές συστοιχίες στα παράλια της Λιβύης, που απαιτεί ''συναίνεσή'' της
Βεβαίως την ίδια στιγμή πολιτικοί αναλυτές των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι είναι γνωστό πως οι λιβυκές πολιτοφυλακές, οι ομάδες τζιχαντιστών καθώς και οργανώσεις που αποτελούν βραχίονα του ''Ισλαμικού Κράτους'' (ΙSIL-ISIS) , διαθέτουν ανεπτυγμένες μονάδες βαρέος πυροβολικού με αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων κοντά στις ακτές, κάτι το οποίο κάνει «σχεδόν σίγουρη μια «απάντηση» από μέρους τους η οποία θα προκαλούσε κλιμάκωση της κατάστασης και μοιραία εμπλοκή των νατοϊκών δυνάμεων».
Από την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης αναφέρθηκε σχετικά ότι «η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης» και «δεν θα αποδεχθεί αυτό το σχέδιο εκτός εάν διεξαχθεί σε συντονισμό με την ίδια».Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως ελπίζει ότι τελικά θα λάβει την απαραίτητη «συναίνεση» των αρχών της Λιβύης αν και η χώρα αυτή έχει ουσιαστικά βυθιστεί στο χάος του εμφυλίου και διαθέτει δύο κοινοβούλια και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.
onalert.gr