Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 09/11/2017

Την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε για πρώτη φορά μετά το 2002 ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς πήρε 2ημερη άδεια.

Ακριβώς έξω από τον πύλη βρίσκονταν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Εκτορας.

Ο καταδικασμένος για τρομοκρατία βγαίνοντας από τη φυλακή χαμογέλασε και άνοιξε τα χέρια του στους αλληλέγγυους που τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε λόγο για ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια. Επιτέθηκε, δε, σε όσους εκφράζουν τη διαφωνία τους λέγοντας ότι «ασχημονούν και και φωνασκούν».

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ).

[custom:google-ads]

Ο κ. Κουφοντίνας θα πρέπει να παρουσιάζεται υποχρεωτικά δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

Ζήτησε άδεια για να ξαναφτιάξει τα μελίσσια του

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να απάντησε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας όταν εξετάστηκε στο πλαίσιο του αιτήματός του για τη χορήγηση της πρώτης άδειας.

Τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος, ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999) δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία, επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημ. Κουφοντίνας, στην ακρόασή του από το τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο του ενέκρινε την 48ωρη άδεια.

Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατα την άδεια.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γι’ αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

Σύμφωνα με τον νόμο ο κρατούμενος καλείται σε ακρόαση από το συμβούλιο και απαντά σε ερωτήματα που του τίθενται σχετικά με τη χορήγηση της άδειας, όπως έγινε και εν προκειμένω.

Διαβάστε περισσότερα στο voria.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis