Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:20 | 17/10/2021

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης

Φωτογραφικό υλικό δημοσιοποιηθέν από επισκέψεις του Αντιστρατήγου Νικολάου Φλάρη, διοικητού της ΑΣΔΕΝ σε μονάδες της Ζώνης Ευθύνης, δίνει μια μικρή γεύση των προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία έτη στις μονάδες Πεζικού, πλην Ειδικών Δυνάμεων, στον τομέα του οπλισμού ελευθέρων σκοπευτών. Παρά το ότι δεν υφίσταται στις μονάδες αυτές ειδικός οπλισμός, επιδιώκεται η βελτίωση της παρεχομένης παρεμφερούς της ειδικότητος εκπαιδεύσεως όσο και η αναβάθμιση του υφισταμένου οπλισμού.

Το όπλο που χρησιμοποιείται σε ρόλο σκοπευτή ακριβείας, είναι το τυπικό τυφέκιο G3 των 7,62 mm. Οι μονάδες έχουν επιλέξει για τον σκοπό τυφέκια που κατά τις εργοστασιακές δοκιμές χαρακτηρίστηκαν “Ειδικής Ακριβείας” (ΕΑ) επειδή παρουσίασαν εγκενώς αυξημένη ακρίβεια στην συγκέντρωση βολών. Με βάση αυτά τα όπλα, επιδιώχθηκε η μετατροπή με αλλαγές και προσθήκες απαρτίων.

Σε φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαΐου, εμφανίζεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά θα λέγαμε, βελτιωμένα τυφέκια. Τα απάρτια που αναγνωρίζονται, έχουν ως εξής:

H διόπτρα είναι DiamondΒack Tactical 6-24×50 FFP της αμερικανικής VORTEX OPTICS, με μονοκόμματη βάση προσαρμογής Sport Cantilever 30 mm. H βάρους 697 γραμ. διόπτρα, όπως φανερώνει η ονομασία προσφέρει ρύθμιση μεγεθύνσεως 6-24 φορές και η διάμετρος του αντικειμενικού φακού είναι 50 χιλ. Ρύθμιση μεγεθύνσεως μεγαλύτερη του x6 η x8, θεωρείται υπεράνω των ορίων δραστικού βεληνεκούς του όπλου και του φάσματος αποστάσεων βολών ακριβείας για το οποίο προορίζεται. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες τιμές μεγεθύνσεως, επιτρέπουν στον σκοπευτή παρατήρηση του χώρου για αναγνώριση στόχων, πριν ανοίξει πυρ.

Επί του όπλου έχει προσαρμοστεί βάση Picatinny τύπου ΗΚ G3 SM της ισραηλινής FAB Defense στην οποία φέρεται η διόπτρα. Η βάση είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και έχει βάρος 98 γραμ.

Ο χειροφυλακτήρας του τυφεκίου έχει αντικατασταθεί με τον τύπο χειροφυλακτήρα HK G3 RS της FAB Defense επίσης, που είναι αλουμινένιας κατασκευής και βάρους 326 γραμ. Ο νέος χειροφυλακτήρας ενσωματώνει τρεις βάσεις Picatinny για προσαρμογή παρελκομένων όπως φακός, σκοπευτικό λέιζερ, δίποδο κ.λπ.

Άλλα δύο απάρτια, είναι αμερικανικής προελεύσεως.

Το κοντάκιο είναι το Ρυθμιζόμενο Κοντάκιο Ακριβείας PRS2® της αμερικανικής MAGPUL, βάρους 872 γραμ., που είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Το μήκος του είναι ελαφρώς ρυθμιζόμενο, από 23,8 μέχρι 26,9 εκ. ενώ υφίσταται ενσωματωμένη στήριξη παρειάς που επιτρέπει ανύψωση μέχρι 4,5 εκ.

Τέλος, το Δίποδο Βάσης Picatinny 1913 της MAGPUL, επιτρέπει ρύθμιση σκελών καθ’ ύψος σε πολλαπλές θέσεις. Το βάρος του ανέρχεται σε 312 γραμ.

Στα τυφέκια, ο στοιχειώδης αορτήρας έχει αντικατασταθεί από τακτικό αορτήρα ενός/δύο σημείο της FAB Defense.

Στην συγκεκριμένη διαμόρφωση, το βελτιωμένο G3 αναφέρεται ότι επιτυγχάνει βολές ακριβείας ευχερώς σε αποστάσεις της τάξεως των 500 μέτρων. Η επίδοση θεωρείται λίαν ικανοποιητική για την κατηγορία.

Από την επίδειξη υλικών που συνοδεύουν το τυφέκιο, εντοπίζονται αρκετά ενδιαφέροντα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αποστολή πλέον, από τις μονάδες Πεζικού. Σε αυτά περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες αποστασιόμετρα Ranger® 1800 και RAZOR HD 4000 της VORTEX OPTICS, μετεωρολογικοί σταθμοί δεδομένων Model 3500 της KESTREL, επιχειρησιακές θήκες μεταφοράς τυφεκίων 45 TACTICAL DRAGBAG της AIM, καλύμματα αποκρύψεως/ παραλλαγής (Ghillie Suit ) ελεύθερων σκοπευτών τύπου Chillie Jackal W/L της MILTEC κ.λπ.

Πηγή:  doureios.com

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis