Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:13 | 14/03/2016

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία λόγω του προσφυγικού για την ταυτοποίηση με βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θίγει διαρκώς το ζήτημα. Τι είναι και πως γίνεται;

Ο Βασίλης Χαλβατζής ,Σύμβουλος Ασφαλείας και υπεύθυνος της ιστοσελίδας   securityguide.gr   γράφει και εξηγεί:

Βιομετρική αναγνώριση (Σύστημα Eurodac)

Το Eurodac είναι η ηλεκτρονική καρδιά του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η βάση δεδομένων έχει σχεδιαστεί να αποθηκεύει τα αποτυπώματα εκείνων που περνούν τα σύνορα της Ε.Ε. χωρίς άδεια, εκείνων που αιτούνται ασύλου, όπως επίσης και των παράνομων μεταναστών. Αποτελείται από μια κεντρική μονάδα Central Unit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξοπλισμένη με μια κεντρική βάση δεδομένων για την σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων αυτών που αιτούνται ασύλου και ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαβίβασης δεδομένων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Επίσης αποστέλλονται δεδομένα χώρας καταγωγής, φύλου για άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών.

Η αρχική πρόθεση του σχεδιασμού του Eurodac ήταν να αποφευχθούν οι πολλαπλές αιτήσεις ασύλου και η παράνομη είσοδος στην ΕΕ. Ωστόσο από εδώ και στο εξής πρόσβαση στα δεδομένα της βάσης θα έχουν οι αρχές των χωρών, όπως εισαγγελία, αστυνομία (Europol).

Δίνοντας στις εθνικές αρχές και στην αστυνομία των κρατών της ΕΕ άδεια εισόδου στη βάση δεδομένων του Eurodac, η ένωση τους επιτρέπει να κατεβάζουν δεδομένα, ώστε να υλοποιηθεί ο κανονισμός του ασύλου του Δουβλίνου.

Ωστόσο δεν λείπουν και εκείνες οι φωνές, όπως του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αντιτίθενται στην βιομετρική καταγραφή εκείνων που ζητούν άσυλο.

Ο ερευνητής και συνεργάτης του ινστιτούτου Eric Töpfer αναφέρει ότι επειδή οι μετανάστες καταγράφονται με αυτό τον τρόπο, δίνεται η εντύπωση ότι όσοι αναζητούν άσυλο είναι περισσότερο εγκληματίες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντιμετωπίζονται δηλαδή σαν πιθανοί εγκληματίες.

Οι βιομετρικές πληροφορίες, στις οποίες οι αστυνομικές αρχές έχουν πρόσβαση, θα αποθηκεύονται για δέκα (10) χρόνια, μόνο και μόνο επείδη κάποιος ζήτησε άσυλο, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, που αντιτίθενται στο σύστημα.

Το προηγούμενο μήνα η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει άμεσα στην Ελλάδα  1,36 εκ. Ευρώ για την αγορά 90 συσκευών καταγραφής αποτυπωμάτων, όσων καταφθάνουν στα 5 ελληνικά νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.

 

www.militaire.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis