Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:45 | 11/10/2021

Μια έρευνα από το Channel 4 και μια ανάλυση από τους Times αποκάλυψαν περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς εντός της μητροπολιτικής αστυνομίας, προκαλώντας εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σχεδόν 2.000 αξιωματικοί, ειδικοί αστυφύλακες και αξιωματικοί υποστήριξης της κοινότητας σε 39 δυνάμεις, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σεξουαλική παράβαση από το 2017, ανέφερε η εφημερίδα. Περισσότεροι από τους μισούς ισχυρισμούς δεν κατέληξαν σε πειθαρχική δίωξη, ενώ το 8% απορρίφθηκε.

Σχεδόν 300 αστυνομικοί είχαν αναφερθεί στο παρελθόν για ανάρμοστη συμπεριφορά όταν αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα νέες κατηγορίες.

Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τάχθηκε υπέρ μιας έρευνας για διαφθορά και ανάρμοστη συμπεριφορά στην αστυνομία.

«Σίγουρα τώρα, ήρθε η ώρα για την αστυνομία να διασφαλίσει σωστά ότι, όπου συμβαίνουν περιπτώσεις διαφθοράς και ανάρμοστης συμπεριφοράς, να ξεριζώνονται με δύναμη σε κάθε περίσταση … και αυτό γίνεται ανοιχτά για να το δουν όλοι», είπε η Μέι, προσθέτοντας ότι η δημόσια έρευνα για την υπόθεση Γουέιν Κούζενς θα πρέπει να διερευνήσει το ζήτημα της διαφάνειας.

Ο Γουέιν Κούζενς, 48 ετών, αξιωματικός διπλωματικής προστασίας, απήγαγε, βίασε και δολοφόνησε τη 33χρονη Σάρα Έβεραρντ τον Μάρτιο

Από τη δολοφονία της Έβεραρντ και μετά μια εθνική κατακραυγή ενάντια στη βία και την κακή συμπεριφορά από την αστυνομία έχει αποκτήσει δυναμική στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αστυνομία καλείται να δημοσιεύει ειδοποιήσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά και να περιγράφει τα αποτελέσματα των ακροάσεων, για τουλάχιστον 28 ημέρες. Μετά από αυτήν την προθεσμία, οι περισσότερες διαγράφονται από το διαδίκτυο, κάτι που συνέβη επίσης με την ειδοποίηση του Met που αναφέρει λεπτομερώς γιατί απολύθηκε ο Couzens τον Ιούλιο.

«Οι δυνάμεις τηρούν το γράμμα του νόμου αλλά όχι το πνεύμα του νόμου. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί επικαλούνται ανησυχίες για την ψυχική υγεία γνωρίζοντας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα η υπόθεσή τους να πραγματοποιηθεί σε κλειστή συνεδρίαση. Το κοινό απλά δεν μαθαίνει πολλά γι’ αυτές τις περιπτώσεις», είπε αστυνομική πηγή.

Οι Times ανέφεραν ότι τις τελευταίες 30 ημέρες δημοσιεύτηκαν περισσότερες από 40 ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για ανάρμοστη συμπεριφορά που αφορούσαν αξιωματικούς και προσωπικό στην Αγγλία και την Ουαλία, με σχεδόν 50% από αυτούς να ανωνυμοποιούνται.

Άλλα στοιχεία που αναφέρθηκαν περιλάμβαναν πληροφορίες για 1.147 ακροάσεις από το 2018, ενώ η αστυνομία δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν 502 από αυτές πραγματοποιήθηκαν δημόσια ή ιδιωτικά. Στα υπόλοιπα στοιχεία, μια στις τέσσερις ακροάσεις έγιναν  ιδιωτικά.

Η Λουίζα Ρολφ, επικεφαλής της δημόσιας προστασίας του Εθνικού Συμβουλίου Αστυνομίας, υποστήριξε ότι «δυστυχώς κάποιοι θέλουν να είναι αστυνομικοί λόγω της δύναμης, του ελέγχου και της ευκαιρίας που τους παρέχει».

*φωτό αρχείου

 

www.newsbreak.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis