Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 21/01/2015

Πρώην μπόντι μπίλντερ, έμπορος ναρκωτικών και ένας από τους πιο γνωστούς βρετανούς τζιχαντιστές. Πρωταγωνιστής – πάντα μασκοφόρος - σε κάμποσα βίντεο στρατολόγησης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ραγιάτ αλ Ταουχίντ, η οποία στη συνέχεια ευθυγραμμίστηκε με το Ισλαμικό Κράτος, και πιθανότατα στενός συνεργάτης του «δήμιου Τζον». Αυτός είναι ο Ιμράν Χαουαγιά, ο 27χρονος τζιχαντιστής, ο οποίος σκηνοθέτησε τον θάνατό του προκειμένου να επιστρέψει στη Βρετανία.

Ο Χαουαγιά αποφάσισε να αφήσει το Δυτικό Λονδίνο πριν από έναν χρόνο. Αλλαξε το όνομά του – σε Αμπού Νταϊχάμ αλ Μπριτάνι – και αφού έφθασε στην εμπόλεμη ζώνη μέσω του κουρδικού εδάφους, άρχισε να ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες από την εκπαίδευσή του. Αναμφισβήτητα ξεχωρίζει ένα βίντεο από την «Πρώτη φορά» (ο τίτλος του βίντεο), στο οποίο ο Χαουαγιά πόζαρε κρατώντας από τη μια ένα κεφάλι και από την άλλη ένα μαχαίρι γεμάτο αίμα.

Πέντε μήνες αργότερα, άγνωστο για ποιον λόγο, ο βρετανός τζιχαντιστής θέλησε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει ήταν να σκηνοθετήσει τον θάνατό του. Οπερ και εγένετετο. Τον Μάιο, με ένα νέο βίντεο στα σόσιαλ μίντια, δύο μασκοφόροι μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του με φόντο τη μαύρη σημαία του χαλιφάτου.

Τον Ιούνιο, ο Χαουαγιά συνελήφθη μαζί με τον ξάδελφό του Ταχίρ Μπάτι στο λιμάνι του Ντόβερ, στη Νοτιοανατολική Βρετανία. Για τον ρόλο του στη ζωή και τον θάνατο στα πεδία των μαχών της Συρίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Η ακριβής δραστηριότητά του στη Συρία παραμένει μυστήριο. Στα βίντεο που αναρτούσε, με σκοπό κυρίως τη στρατολόγηση νεαρών Βρετανών, αλλά και την εξασφάλιση δωρεών, ο Χουαγιά εμφανιζόταν πάντα με ένα τουφέκι: σε άρμα μάχης, σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, με μικρά παιδιά…

Ο ίδιος έχει ομολογήσει τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης, την εκπαίδευση και την κατοχή όπλου για τρομοκρατικούς σκοπούς. Αρνείται ωστόσο κατηγορηματικά ότι σκότωσε την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου που βρισκόταν στη Συρία.

«Δεν ξέρουμε γιατί επέστρεψε ούτε τι σχεδίαζε να κάνει. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι προσπάθησε να μπει κρυφά στο βρετανικό έδαφος και σκηνοθέτησε τον θάνατό του. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε ο Ρίσαρντ Ουόλτον, επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Αυτό που σίγουρα θα ήθελαν να μάθουν οι βρετανικές Αρχές είναι περισσότερες πληροφορίες για τον λεγόμενο «δήμιο Τζον», τον μαυροφορεμένο τζιχαντιστή που πρωταγωνιστεί στα βίντεο με τους φρικαλέους αποκεφαλισμούς του Ισλαμικού Κράτους. Αν και οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν την ταυτότητά του, θα ήθελαν να μάθουν ποια είναι η θέση του στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Πηγή:tanea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis