Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 13/04/2021

Τα πάνω – κάτω φέρνει απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει της οποίας αποφαίνεται πως θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά οι κρατήσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις συντάξεις την περίοδο των πρώτων μνημονίων από το 2010 αλλά κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η υπόθεση εξετάστηκε μετά από αγωγή στρατιωτικών συνταξιούχων του ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 και ζήτησαν να αναγνωριστεί η υποχρέωση του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου να τους καταβάλει, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, ως αποζημίωση, τα ποσά που προσδιορίζονται ειδικότερα με την αγωγή για τον καθένα από αυτούς, προς αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων από τη σύνταξή τους, κατά το χρονικό διάστημα από 24.8.2012 έως 29.11.2017. 

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), η απόφαση συνεπάγεται αναδρομικά που μπορεί να φτάσουν και τα 4 δις ευρώ. Υπολογίζεται πως περίπου 500.000 συνταξιούχοι έχασαν κατά μέσο όρο 25.000 ευρώ στο διάστημα της παρακράτησης για την Εισφορά Αλληλεγγύης.

Τα αναδρομικά θα είναι πενταετίας και πλέον, με τόκο 6%, για όσους είχαν ασκήσει αγωγή ή είχαν υποβάλλει την αίτηση της ΕΝΥΠΕΚΚ για διακοπή της παραγραφής.

Δικαίωμα στη λήψη αναδρομικών για μικρότερο όμως χρονικό διάστημα θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως βάσει πρόσφατων αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων. 

Η παρακράτηση αντίκειται σε συνταγματικές διατάξεις

«Η Ολομέλεια, έχοντας εκθέσει το σύνολο των κανόνων που διέπουν τα επίδικα ζητήματα, αποφαίνεται επί του δεύτερου προδικαστικού ερωτήματος, ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις των πρώην υπαλλήλων του Δημοσίου, στους οποίους αφορά το παραπεμφθέν ζήτημα, για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου, κατά το χρονικό διάστημα από την υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έως τις 31.12.2018 δεν ενσωματώνεται με συνεκτικότητα στη ριζική, κατά τα ανωτέρω, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επήλθε με τον ν. 4387/2019, και τούτο διότι δεν αιτιολογείται παντάπασιν, σε συνάρτηση με την εν λόγω μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα διατήρησης της εισφοράς αυτής για τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε ούτε η επιλογή των βαρυνομένων με την παρακράτησή της προσώπων» σημειώνεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Και τονίζεται: «Συνακόλουθα, η παρακράτηση της εισφοράς, για το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε πιο πάνω, αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 1 και 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγματος), καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος), καθόσον δεν τεκμηριώνεται, ως στοιχείο της νέας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η προσφορότητά της ως προς τα βαρυνόμενα πρόσωπα, τη βάση υπολογισμού και την κλιμάκωσή της».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η επισήμανση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποπληρωμή των αναδρομικών, όπου ουσιαστικά πετάει το… μπαλάκι στην κυβέρνηση κρίνοντας πως η δημιουργία του ΕΦΚΑ και η υπαγωγή τους στο φορέα όλων δεν συνεπάγεται αποποίηση των ευθυνών του Δημοσίου.

«Το Δημόσιο δεν απεκδύεται της άμεσης υποχρέωσης αυτού για καταβολή των συντάξεων στους ανωτέρω, καθιστάμενο τρίτος, η δε αξίωση των ανωτέρω έναντι του Δημοσίου δεν εξαρτάται προς ενεργοποίησή της από προϋποθέσεις συναφείς προς την ικανότητα του κατά τα ανωτέρω ενδιάμεσου ασφαλιστικού φορέα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του» επισημαίνεται. 

Τι προέβλεπε ο νόμος

Ποσοστό παρακράτησης από 3% έως 14% υπέρ της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων προέβλεπαν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ειδικότερα, οριζόταν:

«Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της σύνταξης από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και καθορίζεται

α. Για συντάξεις από 1.400,01 € έως 1.700,00 €, ποσοστό 3%.

β. Για συντάξεις από 1.700,01 € έως 2.000,00 €, ποσοστό 6%.

γ. Για συντάξεις από 2.000,01 € έως 2.300,00 €, ποσοστό 7%.

δ. Για συντάξεις από 2.300,01 € έως 2.600,00 €, ποσοστό 9%.

ε. Για συντάξεις από 2.600,01 € έως 2.900,00 €, ποσοστό 10%.

στ. Για συντάξεις από 2.900,01 € έως 3.200,00 €, ποσοστό 12%.

ζ. Για συντάξεις από 3.200,01 € έως 3.500,00 €, ποσοστό 13%.

η. Για συντάξεις από 3.500,01 € και άνω, ποσοστό 14%».

Ολόκληρη η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΔΩ

dikastiko.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδική Έκπτωση στα ασφάλιστρα αστυνομικών από την idirect.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis