Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:15 | 12/03/2015
Με ένα βαν που θα είχε τον λογότυπο εταιρείας κατεδαφίσεων κτιρίων θα «χτυπούσε» τις φυλακές Κορυδαλλού ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι συνεργάτες του. Το σχέδιο επίθεσης περιελάμβανε έκρηξη βόμβας στο σημείο όπου βρισκόταν δύναμη των ΜΑΤ αλλά και εκρήξεις μηχανισμών -πολλές εξ αυτών με ενεργοποίηση μέσω κινητών - οι οποίοι θα εισάγονταν, άγνωστο πώς, μέσα στο κατάστημα κράτησης.
 
«Το Βήμα» παρουσιάζει την επιστολή-ντοκουμέντο του Χρ. Ξηρού προς έγκλειστους «Πυρήνες», στους οποίους αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού και στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά πλήρως το περιβόητο, εντυπωσιακό σχέδιο επίθεσης στο σωφρονιστικό κατάστημα.
 
Στο σχέδιο αυτό, διά χειρός του «Μανώλη» της 17Ν, όπου υπήρξαν τελικώς μερικές διαφοροποιήσεις, αποκαλύπτεται η αιματοχυσία που επεδίωκαν οι ένοπλοι αλλά και οι εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες των «ανταρτών πόλης», οι οποίοι στην κυριολεξία θα βομβάρδιζαν το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό των φυλακών.
 
Το πιο αδύνατο σημείο
 
Οπως σημειώνει ο Χρ. Ξηρός, «το πιο αδύνατο σημείο του χώρου είναι το χώρισμα και δη το κάτω μέρος του που είναι από λαμαρίνα (μονή - διπλή, προσπαθήστε να το διαπιστώσετε). Εκεί πρέπει να βάλουμε ένα απλό πακέτο 4-5 κιλά και να το ξεκω...με. Αμέσως περνάτε προς την έξοδο επισκεπτών όπου θα φροντίσουμε να γίνει σε ώρα που είναι ακόμα ανοιχτή (όταν βγαίνουν οι τελευταίοι, μπορεί μάλιστα να μείνει κάποιος δικός μας - αν είναι εφικτό - να την κρατάει - καθυστερεί και μετά να γίνει καπνός δήθεν πανικόβλητος από τον βρόντο. Ο ίδιος μάλιστα θα φυλάει να μην μπει κανένας μαλάκας στο χώρισμα όταν μπει το πακέτο. Αν η έξοδος είναι κλειστή, θα έχουμε δεύτερο πακέτο σαν το προηγούμενο και θα την ανοίξουμε.
 
Εμείς απ' έξω τώρα θα κάνουμε τα εξής. Ενα λεπτό (ίσως και λιγότερο, 30'' π.χ.) πριν μπουμπουνίσετε το πακέτο σας θα μπουμπουνίσουμε (με κλήση κινητού) ένα δικό μας πακέτο που θα έχουν βάλει οι φίλοι (που μου λέγατε και προηγουμένως) κάτω ή κοντά τέλος πάντων σε μια σκοπιά του εξωτερικού τοίχου αλλά στην πλευρά του νοσοκομείου ή του ψυχιατρείου ακόμη καλύτερα. Ετσι θα δημιουργήσουμε σύγχυση και αντιπερισπασμό αφού θα νομίσουν ότι εκεί γίνεται επίθεση και θα τρέχουν όλοι προς τα 'κεί».
 
«Πακέτα» και «γαζιά»
 
Για να ακολουθήσει και η συνέχεια από τον Χρ. Ξηρό: «Με το που θα βάλετε μπρος το δικό σας πακέτο, σχεδόν ταυτόχρονα αφού θα μιλάμε σε ανοιχτή γραμμή, στέλνουμε κλήση και στο δεύτερο πακέτο που θα είναι στα ΜΑΤ (με την ευκαιρία θέλω στο σχέδιο που θα στείλετε να σημειώσετε και τη θέση τους). Ταυτόχρονα τα οχήματα έρχονται μπροστά στην έξοδο, κατεβαίνουν δύο δικοί μας, ο ένας τραβάει ένα καλό γαζί στη σκοπιά που είναι από πάνω και στη συνέχεια ελέγχει τον δρόμο πάνω-κάτω μέχρι το τέλος της επιχείρησης. Αυτός κάνει μόνο αυτή τη δουλειά και τίποτε άλλο και αν μπορούμε καλά θα είναι να έχουμε δύο άτομα κάλυψη, ο ένας να ελέγχει τον δρόμο προς τη λεωφόρο και ο άλλος προς την άλλη. Ο δεύτερος τώρα (ή τρίτος στην καλύτερη) με μια εφτάκιλη βαριοπούλα θα σπάσει τις τζαμόπορτες στην έξοδο (και γι' αυτό θα πρέπει να γίνει δοκιμή αν είναι εφικτό, εκτός αν υπάρχει γνώση) και θα καλύψει τη δική σας έξοδο ακινητοποιώντας τους υπαλλήλους και όποιον τυχόν βρίσκεται εκεί».
 
Η επίθεση στον Κορυδαλλό όμως έχει και άλλες πτυχές με βομβιστικές επιθέσεις που θα ενεργοποιούσαν με χαρακτηριστική άνεση οι έγκλειστοι. Οπως σημειώνει ο Ξηρός, «για οικονομία κινήσεων και τα έξω πακέτα (αυτά που θα είναι με κλήση κινητού) μπορεί να τα χειριστείτε εσείς από μέσα που είσαστε περισσότεροι και έτσι κι αλλιώς θα είμαστε συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή για να έχουν οι έξω λιγότερο φορτίο κινήσεων. Για τα καπνογόνα - που είναι απαραίτητα - μπορεί να υπάρχει τρίτο πακέτο με κλήση, μπορούμε να ρίξουμε και με το χέρι (ο οδηγός π.χ.) ή και τα δύο.
 
Το πρώτο πακέτο του αντιπερισπασμού δεν θα πρέπει να απέχει χρονικά από το δεύτερο - το δικό σας - για να δημιουργήσει μεν σύγχυση αλλά να μην τους δώσει χρόνο να κατεβάσουν δυνάμεις, πράγμα που θα κάνουν μόλις περάσει ο πρώτος αιφνιδιασμός. Γι' αυτό πρέπει να κινηθούμε με ακρίβεια και ταχύτητα, πρακτικά νομίζω την ώρα που ο ένας σύντροφος θα στέλνει την κλήση ο άλλος θα ανάβει το φιτίλι.
 
Επίσης προτείνω στην πρώτη φάση να έχουμε ένα μόνο όχημα - μεγάλο - άρα και έναν οδηγό, τις διαδρομές και τις αλλαγές θα τις πούμε σε δεύτερο χρόνο, τώρα προέχει το αρχικό στήσιμο. Πρέπει ακόμα τόσο οι μέσα όσο και οι έξω να έχουν αυστηρά καθορισμένους εκ των προτέρων ρόλους που θα τηρούν με προσοχή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και ένας (προτείνω κι αυτός από σας τους μέσα) να είναι υπεύθυνος-συντονιστής (ξεκινάμε - 1, 2 κ.λ.π.) και που θα κάνει μόνο αυτό».
 
Τέλος, σε γράμμα της 22χρονης Αγγελικής Σπυροπούλου προς τους «Πυρήνες» σημειώνεται ότι ο «Νίκος» (δηλαδή, ο Χρ. Ξηρός) σχεδίαζε το βαν που θα χρησιμοποιείτο να είχε τον λογότυπο «ΜΙΝΑ Κατεδαφίσεις Κτιρίων».
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis