Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:34 | 12/06/2021

Αποφασιστικούς ελιγμούς κάνει η Γαλλία και η Group Naval στη «ναυμαχία» για την προμήθεια φρεγατών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Ο CEO της Group Naval Pierre, Éric Pommellet, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι Ελλάδα και Γαλλία θα δώσουν τα χέρια.

Ο κ. Pommellet τόνισε πως η γαλλική προσφορά για τις φρεγάτες Belharra είναι καλύτερη, αν και ακριβότερη, από αυτές των ανταγωνιστών που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση, τονίζοντας την τεχνολογική υπεροχή των γαλλικών φρεγατών. Παράλληλα, επισήμανε τη δυνατότητα σύντομου χρόνου παράδοσης, όπως έχει ανακοινωθεί, που θα είναι τον Φεβρουάριο του 2025.

«Η ημερομηνία παράδοσης της πρώτης φρεγάτας στην Ελλάδα είναι χαραγμένη στο μάρμαρο για τον Φεβρουάριο του 2025 και αυτό δεν αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Task Force των Γάλλων στην Αθήνα

Οπως τόνισε ο CEO της Group Naval, στην Ελλάδα βρέθηκε μία Task Force της εταιρείας για 8 εβδομάδες, με βασική αποστολή να προχωρήσει σε επαφές με δεκάδες ελληνικές εταιρείες-βιομηχανίες για μελλοντική συνεργασία με τη Naval Group.

«Εχουμε εντοπίσει σχεδόν 100 εταιρείες, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με περισσότερες από 70, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΜΕΤΚΑ, ΑΚΜΩΝ, STELMA, MILTECH, PRISMA, THALES Hellas, Terra Spatium, Hydrus Engineering. Τώρα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στην επόμενη φάση, απευθύνοντάς τους αιτήσεις υποβολής πρότασης (RFP)».

Οπως ανέφερε, βάσει της γαλλικής πρότασης για τις φρεγάτες, η πρώτη θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και στη συνέχεια οι επόμενες τρεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι η Group Naval έχει προγραμματίσει να διοργανώσει «ημέρες τεχνολογίας», όπως στις 22-23 Ιουνίου στην Αθήνα στο πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης και στο Ηράκλειο στις 24-25 Ιουλίου, στο πλαίσιο ακαδημαϊκών συναντήσεων.


Γιατί οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους είναι καλύτερη

Ο κ. Pommellet χαρακτήρισε πολύ συμφέρουσα την πρόταση της Γαλλίας, καθώς στηρίζεται στην ψηφιακή αρχιτεκτονική του μέλλοντος, στις υψηλές επιδόσεις, στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και στο ότι οι φρεγάτες κατασκευάζονται με στόχο να μπορούν μελλοντικά να εξελίσσονται συνεχώς.

«Είμαστε υπερήφανοι για το σκάφος μας. Εξασφαλίζει την άμυνα περιοχής σε ευρεία περίμετρο. Δεν πιστεύω πως οι υπόλοιποι θα μας πλησιάσουν σε τεχνολογία. Ο κόσμος του αύριο θα είναι άλλος από αυτόν που είναι σήμερα. Η ψηφιακή αρχιτεκτονική των Belharra είναι το ατού μας, όπως και η διαχρονική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας. Το πρώτο σκάφος κατασκευάζεται ήδη στη Γαλλία και αναμένεται να δοθεί στο γαλλικό ναυτικό, ενώ το δεύτερο που θα κατασκευαστεί θα δοθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλοίο με εξαιρετικές ικανότητες, έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν οι Belharra είναι αδύνατες συγκριτικά με τους ανταγωνιστές στον οπλισμό, ο κ. Pommellet υποστήριξε πως το αντιαεροπορικό πυραυλικό Aster 30 αποτελεί βασικό τμήμα της διαμόρφωσης της φρεγάτας και ότι τα βλήματα αναχαίτισης που θα φιλοξενούνται σε δύο κάθετους εκτοξευτές έχουν αυξηθεί από τα 24 σε 32.

Φρεγάτες «made in Greece» -Η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας

Το δεύτερο σημείο που εστιάζει η γαλλική πρόταση είναι η τεχνογνωσία που θα μεταφέρει η Group Naval στην Ελλάδα, καθώς οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες θα είναι «made in Greece».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Pommellet αναφέρθηκε στη γαλλική συμβολή της αναζωογόνησης των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. «Αυτή η εξέλιξη θα έχει πολλά τοπικά οικονομικά οφέλη, καθώς θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα πλέον υπάρχει επιθυμία για ανάπτυξη και ο διάλογος με τους Ελληνες βιομηχάνους είναι εύκολος, γι' αυτό και η Group Naval επιθυμεί να συνεχίσει τις συζητήσεις και να προχωρήσει σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, πέραν των φρεγατών.

«Η Naval Group έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγείων και έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι με την υποστήριξή μας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν αυτή την τελευταίας γενιάς φρεγάτα εδώ στην Ελλάδα. Η Naval Group διαθέτει σημαντική και ισχυρή εμπειρία σε τοπικές κατασκευές, σε όλο τον κόσμο. Η ενεργός συμμετοχή τοπικών εταίρων και η μεταφορά των τεχνολογιών μας βρίσκεται στο DNA μας».


Θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση για βελτιώσεις στην πρόταση

Ερωτηθείς εάν η Group Naval προτίθεται να προχωρήσει σε βελτιώσεις της πρότασής της προς την Αθήνα, ο κ. Pommellet απάντησε: «Θα ακούσουμε τα σχόλια και θα προτείνουμε βελτιώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα και εμείς είμαστε εδώ για να ικανοποιήσουμε κάθε αίτημά τους».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis