Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 04/07/2020

H τραγική περίπτωση του 15χρονου που έχασε τη ζωή του από αεροβόλο όπλο το απόγευμα της Κυριακής, ενώ βρισκόταν με δύο από τα αδέρφια του στην αυλή του σπιτιού του στην Θεόπετρα του δήμου Μετεώρων φέρνει στην επιφάνεια για μία ακόμη φορά το θέμα της διάθεσης, της κατοχής και της χρήσης τέτοιων όπλων. «Θανατηφόρα κρανιοεγκεφαλική κάκωση μετά από πυροβολισμό με σφαιρίδιο συμβατό αεροβόλου όπλου. Σημείο εισόδου αριστερά μετωποκροταφικά». Αυτό είναι το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής από την ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του 15χρονου.

 

Γεγονός είναι ότι τα αεροβόλα διατίθενται ελεύθερα και από σχετικά καταστήματα και από καταστήματα πώλησης παιχνιδιών(!) και μέσω διαδικτύου και πολλά από αυτά σε αρκετά χαμηλές τιμές.

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ τόνισε ότι «τα αεροβόλα όπλα δεν είναι ακίνδυνα. Μπορεί και αυτά να προκαλέσουν φόνο. Γι’ αυτό κι επιτρέπεται η αγορά και η κατοχή τους μόνο από άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας».

Σήμερα ο έλεγχος για την κατοχή αεροβόλου όπλου είναι ανύπαρκτος λέει στο ert.gr o βαλλιστικός αναλυτής Γιώργος Ραυτογιάννης. Μας επισήμανε ότι «τα αεροβόλα όπλα δεν έχουν την ίδια επικινδυνότητα που έχουν τα άλλα τα “κανονικά” όπλα όμως εδώ υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία όσον αφορά στην κατάταξή τους με βάση την ισχύ τους.
Γιατί υπάρχουν αεροβόλα “παιδικά” που εκτοξεύουν πλαστικά σφαιρίδια και υπάρχουν αεροβόλα μεγάλης ισχύος που εκτοξεύουν μεταλλικά σφαιρίδια που είναι ικανά ακόμα να σκοτώσουν κι ελέφαντα. Για την ισχύουσα νομοθεσία όμως είναι όλα τα ίδιο.
Το  νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές και θα πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν παραδείγματα και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, αλλά και στο Ισραήλ – όπου υπάρχει κατηγοριοποίηση των αεροβόλων με βάση την ισχύ τους που μετριέται σε joule (μονάδα μέτρησης ενέργειας). Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το όριο των joule με βάση το οποίο μπορεί να καθορίζεται η επικινδυνότητα των αεροβόλων;

«Κοιτάξτε, κάθε χώρα έχει θεσπίσει διαφορετικά όρια επικινδυνότητας. Άλλες έχουν όριο τα 30 κι άλλες τα 60 joule. Πρέπει όμως να συνεκτιμήσουμε ότι διεθνώς έχουν καταγραφεί περίπου 15 θάνατοι από αεροβόλα όπλα κατά κύριο λόγο σε παιδιά. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί δεν έχει την ίδια σκληρότητα ιστών με έναν ενήλικα, άρα είναι πιο ευάλωτο σε μία πλήξη.
Ο νόμος σωστά προβλέπει την διάθεση και την κατοχή αεροβόλων μόνο σε ενήλικα άτομα άνω των 18 ετών, αλλά πάντα με την επισήμανση ότι δεν πρέπει τα αεροβόλα να καταλήγουν στα χέρια μικρών παιδιών. Επίσης πρέπει να ελέγχεται η διάθεσή τους με βάση την ισχύ και άρα την επικινδυνότητά τους. Άλλο είναι ένα ακίνδυνο αεροβόλο κι άλλο ένα αεροβόλο που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο στα 100 μέτρα. Και δυστυχώς αυτός ο έλεγχος σήμερα δεν υπάρχει».

Υπάρχουν στοιχεία για το πόσα αεροβόλα βρίσκονται, έχουν διατεθεί ήδη στην χώρα μας;

«Η αγορά τους είναι ελεύθερη. Ο νόμος 2168/93 στο άρθρο 1 περιγράφει τι είναι όπλο και στο άρθρο 7 που μιλάει για την κατοχή όπλων εξαιρεί τα αεροβόλα από την έκδοση άδειας. Απλώς εκεί βάζει περιορισμούς ως προς το φέρειν και τη χρήση τους που είναι καθαρά η άσκηση σκοποβολής σε ειδικούς για αυτό χώρους. Δεν μπορείς δηλαδή να το έχεις μαζί σου και να κάνεις βόλτα στην Ομόνοια, αυτό απαγορεύεται.
Εκτιμώ ότι στη χώρα μας υπάρχουν ήδη χιλιάδες αεροβόλα σε χρήση, για να μην πω εκατομμύρια, δεν υπάρχει σπίτι ειδικά στην επαρχία που να μην έχει ένα αεροβόλο όπλο. Τώρα πόσα από αυτά είναι επικίνδυνα, εκτιμώ ότι είναι γύρω στις 5.000.
Και πάλι όμως σας λέω ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τη στιγμή που αγοράζονται χωρίς άδεια. Και ας μην πιάσουμε μόνο τις εισαγωγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, αλλά να δούμε το θέμα σε βάθος ετών.
Η πρότασή μου είναι, εν κατακλείδι, να αλλάξει ο νόμος, να γίνει κατηγοριοποίηση και καταγραφή των κατεχόντων τέτοια όπλα και να απαγορευτεί η αγορά αυτών που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή.

Πηγή:  ert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis